Anyás-Apás · 2018.06.25 16:50 · 7 perc

Ajándékba kapott hallás – a cochlearis implantátumról

Egy videó egy amerikai anyáról, aki könnyekben tör ki, amikor észreveszi, hogy csoda történt, hiszen siketen született kislánya hall. És egy magyar anya Facebook-posztja, aki arra kér mindenkit, ne tekintsen csodabogárként a kislányára csak azért, mert a kislány egy furcsa készüléket visel a füle mögött.

Beszéljünk a cochlearis (kohleárisnak ejtsd) implantátumokról!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Van olyan, hogy egy téma akár évekig nem merül fel a fejemben, aztán rövid időn belül több aspektusból is belefutok ugyanabba. Így jártam legutóbb is, amikor egy megható videóra bukkantam , melyen egy anya a meghatottságtól zokogni kezd, amikor észreveszi, hogy ölében ülő kislánya érzékeli a hangokat. Aztán pár nap múlva egy Facebook-posztot olvastam egy hasonló helyzetben lévő másik anyától. Hiszek a véletlenekben, így született ez a poszt.

Ami közös, az a halláskárosodás

Az 1 éves Aylát és a kisiskolás Lucát földrajzilag egy fél világ választja el egymástól, valamiben mégis közösek: mindketten halláskárosodással születtek. A videón az Egyesült Államokban élő Ayla fülig érő szájjal reagál a hangokra, miközben az édesanyja könnyekben tör ki. Hiszen amit látunk, egyáltalán nem magától értetődő, hiszen a kislány siketen született, és a cochlearis implantátumnak (CI) nevezett eszköz adta meg neki a hallás képességét. A megható pillanatban az anyán kívül Ayla apukája és testvérei is feszülten várták a pillanatot, hogyan reagál Ayla a hangokra – életében először.

A videót az amerikai Fort Worth városának gyermekkórháza hozta nyilvánosságra a múlt héten, ahol 2006 óta ültetnek be cochlearis implantátumokat halláskárosodott gyermekeknek. A berendezés egy, a fülön belül elhelyezkedő érzékelőből, valamint a fül mögött elhelyezett külső egységből, mikrofonból áll. A külső egység érzékeli a hangokat, majd egy speciális kóddá alakítja, melyet a belső egységhez továbbít. Ez jut be hallás képességéért felelős belső fülbe, majd az agyi feldolgozás után hangélményként tudatosul.

Akkor most ugorjunk egy hatalmasat hazáig. Luca anyukájának nyilvános posztját idézem:

„Kedves Ismerőseim! Kérlek, olvassátok el, ha meg is osztjátok, megköszönöm!

A képen Lucám, 4 hónappal a CI műtétje után. A CI-t, vagyis cochlearis implantátumot viselő kisgyermekek szüleinek kezdeményezésére írom ezt a bejegyzést, mivel mi két gyerkőccel is érintettek vagyunk (Andris egy hónap múlva fog átesni ugyanezen a műtéten). A CI visszaadja a siket vagy súlyosan nagyothalló emberek hallását, segítségével a kisgyermekek megtanulhatnak beszélni, integrált iskolába járhatnak, tulajdonképpen teljes életet élhetnek. A műtét során egy implantátumot helyeznek a fül mögötti csontágyba és egy elektródát vezetnek a belső fülbe. Amit ti láttok, az a külső egység, a beszédprocesszor, ami egy mágnessel kapcsolódik a belső egységhez. Luca is ezzel a szerkezettel hall, ami leegyszerűsítve olyan, mint a gyengén látóknak a szemüveg, csak az sokkal megszokottabb látvány. Ezért is szeretnénk legalább veletek, közvetlen ismerőseinkkel megismertetni, és a ti segítségetekkel minél több emberhez eljuttatni!

A mi városunkban és környékén is élnek CI-s és hallókészülékes gyermekek, és ha találkoztok velük az utcán vagy a játszótéren, szeretnénk, ha tudnátok, hogy mi ez, és elmondanátok a ti gyermekeiteknek, hogy nekik is természetes legyen (mint ahogyan nekünk már az), hogy ők ezzel hallanak. A gyermekek sokkal elfogadóbbak és empatikusabbak, mint a felnőttek, segítsetek nekik, hogy mindig ilyenek maradjanak! Mert igen, el lehet majd takarni hosszú hajjal, de nem az a célunk, hogy elrejtsük, hanem az, hogy ne kelljen soha szégyellniük. Nem akarjuk többé homokba dugni a fejünket, hogy elkerüljük a felnőttek esetleges sajnálkozó pillantását vagy az állandó magyarázkodást. Ellenkezőleg, századszor is kedvesen elmeséljük a játszótéren érdeklődő kisgyermeknek, aki megkérdezi, mi van a kislány/ kisfiú fülén, és aztán ugyanúgy játszik vele tovább, mintha azt mondtuk volna, hogy kék az ég. Mert a gyermekek alapvetően jók… segítsünk nekik ilyenek maradni.

„Ekkor anyukám kézen fogott, és kisétáltunk a dombra. Körbemutatott, és azt mondta, nézzem meg, milyen különbözőek a virágok. Az egyik kicsi, a másik nagyobb. Az egyik felemeli, a másik lehajtja a fejét. Van szúrós, és van kellemetlen, de van köztük illatos, és gyönyörű. Anyukám azt is mondta, az előbbi gyógynövény, az a gyönyörű pedig mérgező. Az emberek is sokfélék. A maga módján mindenki nagyon egyedi. És hogy rajtam is múlik, hogy a világ milyennek lát engem.” (A Málna utca hangjai)”

(Forrás: Facebook)

Mit kell tudni a cochlearis implantációról (CI)?

Vannak esetek, amikor csak a CI képes visszaadni vagy megadni a hallás képességét. Felnőtteknél sérülések, fertőzések, keringészavarok állhatnak a háttérben, gyermekeknél a siketség veleszületett lehet, de ugyanúgy előfordulhatnak sérülések vagy vírusfertőzések. Gyerekeknél fontos a korai beavatkozás, hogy hangingerek hiányában a beszéd és beszédmegértés ne szenvedjen zavart. Ezért legkésőbb 5-6 éves korig el kell végezni a műtétet.

A cochlearis implantáción (időben) átesett gyermeknek ugyanolyan esélye van a teljes életre és a továbbtanulásra, mint ép hallású társainak, továbbá nem szorul mások segítségére. Napjaink kommunikációra épült társadalmában hallás és beszéd nélkül a gyermek elszigetelődik társaitól és a külvilágtól, önbizalomhiánya, tanulási nehézségei lesznek, és a későbbiekben súlyos lelki problémák is kialakulhatnak.

A korai kezelés feltétele természetesen a korai felismerés, erre szolgál az újszülöttkori hallásvizsgálat. Korábban főleg szubjektív módszerekkel igyekeztek következtetni a baba halláskárosodására, ma már objektív módszer – az úgynevezett otoakusztikus emisszió mérése − is rendelkezésre áll az újszülöttosztályokon.

Hazánkban a műtéteket a négy magyarországi fül-orr-gégészeti klinikán (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen) végzik. A Semmelweis Egyetemen implantációs ambulancia működik, itt történik a halláscsökkenéssel jelentkező betegek kivizsgálása, felvilágosítása és a műtétre történő felkészítése. A műtét utáni rehabilitációra is lehetőség van a beavatkozást végző intézményekben.

Forrás: Medical City Fort Worth

#nagyothallás #cochlearis_implantátum

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük