top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt soha ne tedd, ha vérzik a gyerek orra!

Amikor én még kislány voltam... akkor egy időben sokat vérzett az orrom. Az anyukám pedig mindig azt mondta, hogy ilyenkor hajtsam hátra a fejem. Hogy miért, az nem derült ki, talán praktikus okai voltak, például kevésbé lett véres a ruhám. De amire pontosan emlékszem, az a vér émelyítő íze, és az, hogy egy-egy kiadósabb orrvérzés alatt a hányinger kerülgetett.

Azóta sok idő eltelt, ami viszont nem változott: nagyon sok szülő még ma sem tudja, mit kell tenni, ha elered a gyerek orra vére. Előre hajtsa vagy hátra? Esetleg oldalra? Üljön, álljon vagy feküdjön? Nekik szólnak egy mentős anyuka tanácsai.

 

Egy ausztrál anyuka – hivatását tekintve mentős – egy sokkoló videót töltött fel az Instagramra, ami ellentmond mindannak, amire gyerekkorunkból emlékezünk, és amit sokan az orrvérzés esetén szükséges teendőkről ma is gondolnak.


A videóval arra hívja fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben a gyereket nem arra kell kérni, hogy hajtsa hátra a fejét, ha vérzik az orra, hanem éppen ellenkezőleg, előre.


Hogy miért? Erre is szemléletesen választ ad a videóban a kétgyermekes édesanya. Az orrból a garatba folyó vér ugyanis „jobb” esetben a gyomorba kerül (a gyerek lenyeli – vagy sokszor inkább kétségbeesetten nyeldekli), ami hányást okozhat, rosszabb esetben viszont félrenyelve a légutakba jut, ami köhögési rohamhoz, fuldokláshoz, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig fulladáshoz vezet.


Ehelyett a videó azt tanácsolja, hogy nyomjuk össze enyhén két ujjunkkal két oldalról az orrot, de ne az orrhegyen, hanem feljebb, inkább az orr középtáján, kérjük meg a gyereket arra, hogy kissé hajoljon előre – és így várjuk ki, míg az orrvérzés abbamarad.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor ehhez a cikkhez illusztrációt kerestem egy fotóügynökség adatbázisában, a "nose bleed" és "kid" (orrvérzés + gyerek) keresőszavakra kidobott fotók kábé fele hátrahajtott fejű orrvérző gyereket ábrázolt. Olyat nem is találtam, ami a helyes gyakorlatot mutatta volna.


A videó alá több ezer lájk és nagyon sok hozzászólás érkezett a Tiny Heart Education Instagram-oldalán. A legtöbben hálásak voltak a hasznos tanácsért, és nagyon sokan voltak azok is, akik sajnálkozásukat fejezték ki, hogy egész eddigi életükben rosszul tudták, mi a teendő orrvérzés esetén.

„Bárcsak tudtam volna ezt gyerekként – vagy legalább a szüleim tudtak volna róla. Nagyon gyakran vérzett az orrom, és ilyenkor mindig azt mondták, hogy hajtsam hátra a fejem. Soha nem felejtem el a torkomban a vér szörnyű ízét”

– írta egy kommentelő.

„Wow, ezt soha nem tudtam! Nekem mindig hátra kellett hajtani a fejemet, és a szüleim az orrom hegyét nyomták össze két oldalról”

– így egy másik hozzászóló.


Te hogyan csinálod?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page