top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jézusmária, leesett a baba! – mit tegyek?

Viszonylag gyakori baleset, hogy a baba leesik az ágyról vagy a pelenkázóról. Tipikus pánikhelyzet, hiszen gyakran kívülről nem látszik, mekkora a baj: lehet banális esemény, de súlyos következményekkel is járhat, ha a baba magasból leesik.


Összeszedtem, mire figyelj, mikor kell azonnali segítség stb. Elöljáróban: ne ess pánikba! Igen, tudom, könnyebb mondani, mint megvalósítani.


 

Egy izgő-mozgó babával könnyen megvan a baj. Tipikus veszélyforrás, hogy a szülő nem méri fel, hogy a babája mire képes. El sem tudja képzelni, hogy a baba már képes a hátáról a hasára fordulni vagy fordítva, így könnyen „lefordíthatja” magát az ágyról vagy a pelenkázóról, miközben a szülő magára hagyja, mondván: úgysem tud leesni. Bár a szituáció riasztó és bénító, fontos tudni, hogy a leesés az esetek nagyobb részében nem jár súlyos következményekkel. Fontos viszont ismerni azokat a jeleket, melyek gyors orvosi beavatkozást tesznek szükségessé.


Mi az első teendő?

Ha a baba leesett az ágyról, az első és legfontosabb teendő, hogy őrizd meg nyugalmadat. Azonnal mentőt kell hívni, ha az alábbiak bármelyike észlelhető:

  • a baba elveszítette az eszméletét – akár csak rövid időre is;

  • jelentős mértékű vérzés jelentkezik;

  • a baba feje szemmel láthatóan sérült;

  • a baba légzése megváltozik, lelassul vagy bármilyen más módon szokatlanná, kórossá válik;

  • a szem megtekintésekor a pupillák nem egyforma tágasságúak;

  • görcsroham(ok) alakul(nak) ki;

  • a baba hány;a baba vigasztalanul sír, és nem tudjuk megnyugtatni;

  • a baba aluszékonnyá válik, esetleg nem ébreszthető, vagy – éppen ellenkezőleg – izgatottá, irritálttá válik.

Fontos tudni, hogy fej- vagy gerincsérülés gyanújakor a baba mozgatásával tovább tetézhetjük a bajt. Ha a baba olyan helyzetben van, ahol továbbra is fennáll a sérülés veszélye, mindent meg kell tenni a további balesetveszély elhárítására.

Ha a baba hány, óvatosan fordítsuk az oldalára, nehogy a hányadék a légutaiba kerülve fulladást okozzon. Ügyeljünk arra, hogy fordítás közben a gerinc ne csavarodjon meg.

Ha viszont a baba a tudatánál van, és szemmel láthatóan nincs komoly sérülése, akkor teljesen rendben van, ha biztonságba és kellő kényelembe helyezzük, ahonnan a további leesés vagy egyéb baleset lehetősége kizárt.

Figyeljük meg, hogy a baba fején van-e valami sérülés, dudor, pukli, horzsolás, seb, vérömleny stb. Nézzük át a baba egész testét, további sérülések után kutatva.

Ha semmilyen nyilvánvaló sérülés nem látszik, a baba úgy viselkedik, ahogy mindig is szokott, akkor elegendő, ha szorosan megfigyeljük, és akkor hívunk orvost, ha valamilyen új tünet jelentkezik (a baba nyűgössé válik, hány, görcsöl stb., egyebekben lásd a fenti felsorolást). Minden olyan esetben, amikor bizonytalanok vagyunk, mi a teendő, célszerű a biztonságosabb utat választani: inkább lássa az orvos tízszer feleslegesen a gyereket, mint hogy egyszer elnézzünk egy komolyabb sérülést vagy annak következményét!


Milyen sérülések fordulhatnak elő?

Vannak sérülések, melyek tipikusan leeséshez társulhatnak. Ezek:

Agyrázkódás

Az agyrázkódás olyan agysérülés, melynek oka, hogy a földet éréskor a fej hirtelen lefékeződik, és a viszonylag lágy agyállomány nekiütődik a koponyacsont belső felszínének. Ilyenkor az egy vizsgálata szemmel látható eltéréseket még nem mutat. Az agyrázkódás jele lehet az eszméletvesztés, a baba vigasztalan és csillapíthatatlan sírása, hányás, aluszékonyság, szokatlan passzivitás, táplálási nehészégek, már megszerzett képességek átmeneti „elfelejtése” stb.

A hajas fejbőr sérülései

A hajas fejbőrt rengeteg apró ér szövi át sűrűn. Ennek következtében már viszonylag kis sérülés is ijesztően bőséges vérzéssel járhat, így gyakran előfordul, hogy a vérzés mennyisége alapján jóval nagyobbnak tűnik a baj, mint valójában. A bőr alatti vérzés kis púp képződésével járhat a sérülés helyén, mely néhány nap alatt magától felszívódik.

Koponyatörés

Leeséskor törhet a baba koponyája, különösen akkor, ha az esés magasról és/vagy kemény felületre történik. Koponyatörésre terelheti a gyanút, ha a koponyán a sérülés helyén bemélyedés tapintható, ha a baba orrából vagy füléből víztiszta folyadék szivárog, illetve ha zúzódások, vérömlenyek láthatók a szemek vagy a fülek körül.

A fenti jelek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni!

Agysérülés

Az agyrázkódásnál súlyosabb sérülés, amikor az agy gyorsulása és hirtelen lefékeződése következtében az agy állományában is zúzódás, vérömleny vagy egyéb látható sérülés keletkezik.

Megelőzni, megelőzni, megelőzni!

A legjobb módszer a megelőzés. Ennek két legfontosabb pillére a biztonságos környezet kialakítása és a baba ÁLLANDÓ felügyelete. Nincs „csak egy perc”, míg ajtót nyitsz a postásnak, „csak egy pillanat”, míg megkavarod az ebédet!

A biztonságos alvási környezet kialakításához itt találsz angol nyelvű útmutatót.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page