Vendégszerző · 2023.03.23 08:58 · 5 perc

Ez egy szülinapi parti, nem pedig ingyenkonyha!

Lehet-e az óraközi szünetekben átadni a kiszemelt barátoknak a hétvégi szülinapi partira szóló csilivili meghívókat, vagy inkább máshogyan kellene ezt intézni? Egy pedagógus szerint nem a suliba való az ilyesmi. Az indok: néha komoly lelki sérülést lehet vele azoknak, akik kimaradnak a meghívottak közül, mert így egészen nyilvánvaló mindenki számára, kik azok, akik nemkívánatosak az ünnepelt szemében.

Elég ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban: egyrészt értem és megértem, mit akar a pedagógus mondani, másrészt kicsit olyannak érzem, mint anyáink korában az iskolai egyenköpenyt. Elvileg az anyagi különbségeket volt hivatott elkendőzni, de azért iskolaköpenyben is minden gyerek pontosan tudta a többiekről, mennyire jól vagy rosszul vannak otthon eleresztve anyagilag.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Egy pedagógus vírusként terjedő TikTok videóban figyelmeztette a szülőket és a gyerekeket arra, hogy akár komoly lelki sérülést is okozhatnak a kihagyott osztálytársaknak, ha az iskolában osztják szét a szülinapi partijukra szóló meghívókat a kiválasztottaknak. Azt mondja, hogy egy szülinapi buli látszólag jó indok arra, hogy meghívd a gyermekeid barátait egy közös szórakozásra. A másik oldala a dolognak viszont az, hogy azok a gyerekek viszont, akiket nem hívnak meg, kirekesztve érezhetik magukat. Az ebből adódó kellemetlen szituációk elkerülése érdekében már több iskolában is olyan szabályzatot fogadtak el, hogy csak olyan szülinapi partira szóló meghívót szabad osztogatni az osztályban, amire az osztálytársak kivétel nélkül mindannyian meg vannak hívva. Nem titok, hogy nem minden szülő van elragadtatva ettől a szabálytól, és sokan a pedagógusoknak róják fel, hogy ezzel túl messzire mennek, és az iskola olyan dologba avatkozik be, ami a családok magánügye.

Egy szülő például feldúlt videót tett közzé a TikTokon, melyben arról beszélt, hogy a lánya osztályfőnöke felhívta őt, miután a gyerek hat meghívót osztott szét a suliban a szülinapi bulijára. A tanárnő arra emlékeztette az anyukát, hogy az osztályba nem 6, hanem 27 gyerek jár. Mire az anyuka válasza ez volt:

„Asszonyom, nem ingyenkonyhát szervezünk szegényeknek, hanem egy szülinapi partit a gyerekünknek!”

A videót látva egy pedagógus „ellenvideót” töltött fel az oldalra, amiben azt tanácsolja, hogy nagyon egyszerű a megoldás: ne az iskolában osztogassa az a gyerek a szülinapi bulijára szóló meghívót, aki nem lát az eseményen mindenkit szívesen az osztályból. (Tényleg ennyire egyszerű lenne a megoldás?) Azzal indokolja, hogy tanárként ő is sok hasonló jelenetnek volt már szemtanúja, amikor a kihagyott gyerekek lelkileg összetörtek, mert mellőzöttnek érezték magukat.

Sokaknak nem tetszett a pedagógus véleménye, amit nem is voltak restek azonnal megosztani vele, ezért újabb videót készített, melyben többek között „aljasnak” és „kivételezőnek” minősítette a negatív reakciókat, egyben válaszolt is a legjellemzőbbekre.

az egyik tipikus reakció például ez volt:

„Ez nem a szülők problémája, hanem az iskoláé.”

A pedagógus válasza:

„Ez a vélemény csak a szülő hozzáállásának kivetítése a gyerekre. Úgy viselkednek, mintha csak az ő gyerekük lenne fontos, mintha csak az számítana, hogy ők jól érezzék magukat, és a világ csak körülöttük forogjon. Nem ringatom magam abba az ábrándba, hogy a diákjaim ne tudnák, hogy az élet nem igazságos. Hiszen vannak diákjaim, akik nyomorúságos körülmények között laknak. Vannak diákjaim, akiknek meghaltak a szülei. Vannak diákjaim, akik nem tudják, hogy holnap lesz-e mit enniük. Márpedig sokszor jellemzően ezeket a szomorú családi hátterű diákokat hagyják ki a meghívottak közül, pedig – vagy éppen ezért – éppen ők azok, akik számára több nehézséget okoz a szocializálódás, és nehezen találnak barátokat, építenek kapcsolatokat. De éppen ezért nem hagyom, hogy minden egyes szülinapi meghívó, amit nem ők kapnak, hanem mindig mások, nap mint nap emlékeztesse őket arra, hogy nem igazán népszerűek a társaik körében. Fogd hát a meghívóidat, és találj más helyet, ahol átadhatod azokat a kiváltságosoknak!”

Forrás: TikTok

Fotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek:

Azért nem hívtuk meg a gyereked, mert borzasztóan viselkedsz anyaként

Gyertek el az autista kislányom szülinapjára!

A világ legaranyosabb ajándéka a nagyi szülinapjára

Kitiltották a partimeghívókat a suliból

Nem jönnek el a szülinapi partira, és még csak ki sem mentik magukat? Ez normális?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük