top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyertek el az autista kislányom szülinapjára!

Egy apa a közösségi oldalon kért segítséget, hogy megmentse 5 éves autista kislánya kudarcba fulladt szülinapi buliját. Bár a kislány tíz vendéget hívott, a nagy napon végül csak ketten jelentek meg. Az apa felhívására azonban többen a odasiettek a parti színhelyére, így végül nagy vendégsereg mellett zajlott le az ünneplés.


Beszéljük egy kicsit az autizmusról is!

 

Remi 5 éves, és nemrégiben volt a születésnapja. A kislányról még azt kell tudni, hogy autista, ezért aztán különösen nehezen dolgozza fel, ha a dolgok nem a tervek szerint haladnak. Az pedig semmiképpen nem tekinthető a dolgok tervezett menetének, hogy a szülinapi partira meghívott tíz vendég közül csak ketten jelentek meg. Ráadásul azon a két családon kívül, akik betegségre hivatkozva kimentették magukat, a többiek még csak arra sem érdemesítették Remi szüleit, hogy lemondják a meghívást.

Az édesapa elmondta, hogy ez azért is érintette különösen érzékenyen őket, mert autizmusa miatt hatalmas stresszt keltenek a kislányban a hirtelen jött változások. Ő arra készült, hogy meghívta a barátait, tehát várta őket. Amikor csak ketten érkeztek, nagyon nem értette a helyzetet, és egyre csak azt kérdezgette az édesanyjától: „Hol vannak a barátaim?”

„Mintha kést forgattak volna a szívemben” -mesélte az édesapa, aki úgy döntött, hogy nem hagyhatja annyiban a becsődölt születésnapot. Egy rövid meghívást posztolt hát a helyi Facebook-csoport üzenőfalára, amiben ezt írta: „Kérek mindenkit, hogy akinek van egy kis ideje és Remihez hasonló korú gyereke vagy gyerekei, hogy jöjjön ide velünk ünnepelni. Ne érezze Remi, hogy mindenki cserben hagyta. Nem kell ajándék, nem kell hozni semmit, minden ki van fizete, étel és ital is van bőven. Már csak néhány kis vendég hiányzik, aki segítene emlékezetessé tenni Reminek a születésnapot.”

Nem sok idő telt el, és egy 14 fős vendégsereg gyűlt össze a szülinapi parti helyszínén. Több mint ezren osztották meg a posztot, és több mint 60 üzenet is érkezett, amiben boldog szülinapot kívánnak Reminek.

„Remi egy kicsit megrémült, ha őszinte akarok lenni. Először csak kát vendége volt, aztán nem sokkal később tele lett a helyiség. Csal nézett körben, hogy akkor most mi történik? – mesélte utólag nevetve az édesapa.


Néhány adalék az autizmus spektrum zavarhoz

Az autizmusról már többször volt cikk az Anyás-Apáson (ezek linkjét a cikk alján megtalálod). Most csak néhány újabb érdekességet hoztam az autizmushoz társuló szocializációs és kommunikációs zavarról – ha már a fenti történet kapcsán szóba került.

„Az autizmus túlélési, illetve viselkedési stratégia. Az érintett személyek megpróbálnak az őket körülvevő valóságban eligazodni. Megpróbálnak a külvilág elvárásainak eleget tenni, erre azonban képtelenek. Ezért alakul ki náluk az a jellegzetes és egyben minden embernél mégis más formában megjelenő viselkedésforma, amivel belső biztonságukat próbálják megőrizni a külvilággal szemben.” (Dr. Bánffy Eszter)

És végül felsorolásszerűen azok a jellegzetességek, melyek akadályozzák az autizmussal élőket a megfelelő szocializációban, a társas kapcsolatok kialakításában, a külvilághoz való alkalmazkodásban:

  • A kommunikáció zavara

  • Az empátia hiánya (nem képesek kikövetkeztetni, átélni a másik ember érzéseit)

  • Hangos zajok, erős szagok (ezek zavarólag hatnak, az átlagosnál nagyobb mértékben)

  • Az ismétlődés adta biztonságérzet (az állandó napirend, a dolgok megszokott ismétlődése csökkenti a bizonytalanságérzést)

  • Tanulási nehézségek


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page