top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egyik fekete, másik fehér, mégis ikrek

Egy 31 éves fekete anya furcsa ikerpárnak adott életet. Ez önmagában nem lenne szenzáció, hiszen az ikerszülés nem ritkaság. Daniel és David különlegességét az adja, hogy az egyikük fekete bőrű és fekete hajú, mint a szülei, míg a másikuk bőre hófehér, mint a tej, haja pedig vöröses szőke. Az édesanyjukat gyakran megkérdezik, hogy oké, hogy az egyik gyerek a sajátja, de kié a másik? Hiszen nem sokban hasonlítanak egymásra.


Pedig Daniel és David valóban ikrek, csak David albínó. Hoztam pár érdekes infót az albinizmusról.

 

A nigériai anya tavaly februárban adott életet ikerfiainak Lagoszban. De míg Daniel mindenben hasonlít szüleire és 5 éves nővérükre, Demilade-ra, azaz sötét bőrű, fekete fürtös hajú és barna szemű, addig pár perces különbséggel világra jött ikertestvére, David csak abban hasonlít rá, hogy neki is barnák a szemei. Bőre azonban megdöbbentően hófehér, fejét pedig vöröses arany színű göndör fürtök borítják.


Daniel és David édesanyja, Stacy Instagram-oldalt hozott létre a szokatlan duónak, ahol beszámol a fekete-fehér ikerpár életének történéseiről. A szokatlan és ritka ikerpár természetesen azonnal felkeltette a babaholmigyártók érdeklődését, és a legnagyobb márkák akarnak hirdetni a fekete-fehér ikerpárral. Az édesanya azonban azt mondja, nem ez volt az elsődleges célja az Instagram-profil megalkotásával, hanem hogy növelje az albinizmus ismertségét. Amire egyébként negy szükség van, mert sokan még mindig félelemmel vagy elutasítással tekintenek az albínó személyekre – de erről majd később még lesz szó.

„A várandósságom alatt fogalmunk sem volt arról, milyen furcsa ikerpárt hordok a szívem alatt, hiszen az ultrahangvizsgálat nem mutatta ki, hogy különböző a bőrszínük. Ezért hatalmas meglepetés volt számomra is, amikor a császármetszés során az elsőként sötét bőrszínnel és fekete hajjal világra jött Daniel után néhány perccel egy hófehér bőrű babát, Davidet emelték ki az orvosok. A két baba az égvilágon semmiben nem hasonlított egymásra, legfeljebb a szemük színében. A szülés után a nővérek csodájára jártak a fekete-fehér ikreimnek”

– mesélte el az édesanya.

Talán az is érdekes lehet, hogy az apa hogyan fogadta szokatlan ikerfiai születését.

„Az édesapjuk teljesen el volt olvadva, amikor meglátta őket. Davidet azonnal elnevezte Aranykának, a haja miatt. Legalább 10 percig csak állt és gyönyörködött bennük, és azt mondta, hogy Isten csodálatosat alkotott, és ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna tőle.

Az biztos, hogy az ikerpár születése különleges esemény, hiszen David albínó, ilyen gyerek pedig minden 3–20 ezer szülés közül 1-ben jön a világra. Az pedig plusz különlegességet ad a történetnek, hogy az albínó babának egy sötét bőrű ikertestvére is van.

Az albinizmusról

Az albínó személyek bőrének és hajának kivételesen világos színét az okozza, hogy egy genetikai rendellenesség következtében hiányzik a szervezetükből a bőr és a haj színét alkotó festékanyag, a melanin. Egyébként a szem színét is a melanin adja, ám a szem színét csak az albinizmus súlyos formája érinti, amikor is a szem pirosas rózsaszínű. Illetve igazából nem piros, hiszen a szemben sincs festékanyag, a piros színt a szem ideghártyájáról, illetve annak ereiről visszaverődő fény adja. Az albinizmus átlagos formáiban azonban a szem színe nem érintett, mint ahogyan a történetben szereplő David esetében sem, aki ugyanolyan barna szemű, mint sötét bőrű ikertestvére.


A bevezetőben említett történet a helyszín, Nigéria szempontjából is figyelemre méltó. Hiszen éppen Nigériában a legmagasabb a világon az albínók aránya: a csaknem 200 millió lakosú országban több mint 2 millió albínó él. Annak ellenére, hogy egy több mint 1 százalékos előfordulást jelent, ami nem kevés, és amiből azt gondolhatnánk, hogy egy nigériai számára nem szokatlan, ha albinóval találkozik, az afrikai országban még ma is nagy probléma az albinizmussal élő emberek hátrányos megkülönböztetése. Körülbelül 600 ezer azoknak az albínó személyeknek a száma az országba, akit a családban, az iskolában vagy a kortársak között bántás, csúfolás, kiközösítés sújt. Ennek oka jórészt az elmaradottság és az információhiány: ha valaminek nem tudják az okát, az sokakat késztet az érintettek megbélyegzésére és kirekesztésére.


A történetben szereplő édesanya, Stacy azonban azt mondja, hogy eddig még semmilyen negatív megjegyzést nem kapott.


De visszatérve az albinizmus egészségi vonatkozásaira: mivel normális körülmények között a bőr festékanyaga, a melanin felelős a bőr napsugárzás elleni védelméért, nem meglepő, hogy az albínók a melanin hiánya miatt különösen ki vannak téve a napfény ártalmainak. Az albínók számára kiemelten fontos, hogy csak minimális időt töltsék a napon, napszemüveget, a bőrfelszínt minél jobban fedő ruházatot, hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, illetve napszemüveget viseljenek, és a legmagasabb faktorszámú napvédő tejeket és krémeket használjanak.

Fotó: Instagram


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page