top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy testben két lélek − a sziámi ikrekről

Mostanában egy magyar orvosi bravúr kapcsán sok szó esik a sziámi ikrekről. Többnyire azonban csak annyit tudunk róla, hogy Bangladeshben egy orvoscsoport egy hosszú és bonyolult műtéttel kettéválasztott e gy 3 éves sziámi ikerpárt. A pillanatnyi helyzetről éppen a napokban tartottak sajtótájékoztatót.


Azt gondoltam, ássunk kicsit jobban a dolog mélyére. Miről is van pontosan szó, kik végezték a műtétet, és kik is azok a sziámi ikrek? Egyáltalán: miért éppen Sziám?

 

Nem ismétlem el azt, ami minden híradásban szerepel. Röviden: augusztus elején a Cselekvés a Kiszolgálatottakért Alapítvány szervezésében egy 35 fős magyar orvoscsoport Bangladeshbe utazott, hogy egy műtéttel szétválasszák a fejénél összenőtt 3 éves ikerpárt: Rabeyát és Rukayát. Arról kevesebbet szóltak a hírek, hogy tulajdonképen nem egyetlen műtétről, hanem műtétsorozatról van szó, mely már tavaly megkezdődött egy Budapesten végzett műtéttel, majd azóta is folytak az előkészületek, többek között szövetek előkészítése, melyre a mostani műtét során az agy fedéséhez szükség volt. Ilyen előzmények után történt meg a dakkai kórházban, melynek végén az ikrek édesapja, Rafigul Islam – aki a Föld egyik legszegényebb országának észak-keleti részén tanítóként dolgozik − ezt mondta: “Imáinkba foglaljuk az orvosok nevét, akik szétválaszották a kislányainkat. Mostantól külön életet élnek, saját szemünkkel láttuk. Reméljük, hogy teljesen felépülnek és később teljes életet élhetnek majd.”

Ám az imára nagy szükség van a továbbiakban is, ugyanis az ilyen ikerszétválasztó műtétek rendkívül kockázatosak, a mostani műtét előtt például 50 százalékos esélyt adtak az orvosok az ikerpár túlélésére. A túlélés és a későbbi jó életminőség esélye nagyban összefügg azzal, melyik testrészüknél vannak “összenőve” az ikrek. A legkockázatosabbak azok az esetek, ahol a fejüknél vannak “összenőve”, hiszen érthető módon ez esetben a többé-kevésbé közös agyat és idegrendszert kell úgy kettéválasztani, hogy ez a lehető legkisebb maradandó károsodással járjon.

A mostani sajtótájékoztató és a Cselekvés a a Kiszolgáltatottakért Alapítvány honlapja szerint a kislányok még messze nincsenek túl a nehezén. Bár Rabeya szépen javul, mosolyog, kommunikál és önállóan eszik, Rukayánál vírusfertőzés lépett fel, mely pillanatnyilag életveszélyt jelent.


A sziámi ikrekről

A köznyelv szerint sziámi ikrek azok, akik valamelyik testrészüknél össze vannak nőve egymással. Már az elnevezés is félrevezető azonban, hiszen csak az tud összenőni, ami valaha is külön állt egymástól. A sziámi ikrek esetében viszont nem összenövésről, hanem a szélválás elmaradásáról van szó.

Ennek megértéséhez röviden vissza kell menni az emberi élet kezdetéig és ahhoz, hogyan is jönnek létre az egypetéjű ikrek.

Az egyedfejlődés kezdetén a megtermékenyült petesejtből kialakuló csíracsomó osztódni kezd. Egypetéjű ikrek akkor alakulnak ki, ha az osztódás során ez a csíracsomó kettéválik, így egyetlen megtermékenyített petesejtből két embrió fejlődik ki. Sziámi ikrek pedig akkor születnek, ha ez a kettéválás mégsem teljes, hanem némi összeköttetés van a két fejlődő embrió között. Ez minden 5-6 millió szülés közül egyben fordul elő, tehát rendkívül ritka. A sziámi ikrek a legkülönbözőbb testrészeikkel csatlakozhatnak egymáshoz, a fejükkel, a hátukkal vagy bárhogyan. Vannak szimmetrikus sziámi ikrek, amikor az ikerpár két tagja mintha egy tengelyes tükrözés eredménye lenne, illetve aszimmetrikus sziámi ikrek, amikor az egyik iker sokkal fejletlenebb, csökevényesebb a másiknál.


Sziámi ikrek mindig is voltak

Az első nyoma valaha is élt sziámi ikreknek valószínűleg egy 120 millió éves fosszília. Feltételezik, hogy a kétarcú Janus isten ihletője is egy sziámi ikerpár lehetett. Az első ismert sziámi ikerpár az 1100-ban született Mary és Eliza Chulkhurst, akik az angliai Kentben születtek és 34 éves korukban haltak meg. Úgy történt, hogy May meghalt, miután – legalábbis a legenda szerint – 6 órával később “együtt jöttünk, együtt is megyünk” felkiáltással Eliza is követte őt. Valószínűbb azonban, hogy az egyik ikerpár halála után a közös testben olyan szervi károsodások következtek be, illetve mérgező bomlástermékek szabadultak fel, melyek hamarosan az ikerpár másik tagjának a halálát is okozták. Az első leírás Magyar sziámi ikerpárról a XVIII. századból származik: a Szőnyben élt Gófitz Ilona és Judit, akik mindössze 22 évet éltek.

És hogy honnan jön a sziámi iker elnevezés? Miért éppen Sziám? Nos, a névadók Csang és Eng Bunker, akik 1801-ben születtek Thaiföldön, akkori nevén Sziámban. Ők kalandos életet éltek egyébként: először mutatványosként járták a világot és így keresték a kenyerüket, majd amerikai állampolgárságot szereztek és egy amerikai farmon telepedtek le. Nem kevesebb, mint 21 gyermekük született, és 1864-ben 63 éves korukban haltak meg.

De térjünk vissza a jelenbe. Ahogyan a bevezetőben már írtam, a 3 éves Bangladeshi ikerpár szétválasztására csak a dr. Csókay András idegsebész vezette Magyar orvoscsoport vállalkozott. A műtétsorozat előkészítését, megszervezését és elvégzését a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány koordinálta. A szervezetet dr. Csókay András és dr. Pataki Gergely alapította 2002-ben azzal a céllal, hogy a Föld elmaradott vidékein gyógyítsák az elesetteket. Őket találta meg Rabeya és Rukaya édesapja 2017-ben, és azóta folynak az előkészületek a mostani műtétre.

Mehet a lányoknak a drukk, a pozitív energia vagy az ima – mindenki hite és meggyőződése szerint.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page