top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Britney Spears a perinatális depresszióról

Britney Spears az utóbbi időben leginkább azzal került be a hírekbe, hogy kiszabadult apja több mint egy évtizedes gyámsága alól, aki addig az énekesnő életének minden mozzanatát irányította. A határozatot megelőző bírósági meghallgatásokon Spears például elárulta, hogy akarata ellenére fogamzásgátló tablettát kellett szednie. Tavasszal azonban örömhírekről szólt a média, miszerint a 40 éves popsztár gyermeket vár barátjától, a 28 éves fitneszmodell Sam Asgharitól, akivel már egy ideje tervezték a családalapítást. Arról is nyíltan beszélt, hogy korábbi várandóssága során perinatális depresszióban szenvedett.

Bár később sajnos kiderült, hogy ez a terhesség vetéléssel végződött, beszéljünk egy kicsit a perinatális depresszióról!

 
„Szóval csináltattam egy terhességi tesztet... és uhhhhh, nos.... gyereket várok”

– írta az énekesnő tavasszal. Posztjában Spears, aki a 16 éves Sean és a 15 éves Jayden anyukája, kitért a terhességgel kapcsolatos korábbi tapasztalataira, beleértve a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeit is.

„Nehéz, mert amikor terhes voltam, perinatális depresszióban szenvedtem... El kell mondanom, hogy borzalmas volt – írta. – Még inkább nehezítette a helyzetemet, hogy akkoriban a nők nem beszéltek róla... egyesek veszélyesnek tartották, ha egy nő így panaszkodik, miközben egy baba van benne ... de mostanra végre szerencsére nyíltabban merünk beszélni a témáról.”

Mi az a perinatális depresszió?

A perinatális depresszió a terhesség és a szülés utáni egyik leggyakoribb szövődménye, ami a statisztikák szerint minden 7-ből 1 nőt érint. A világjárvány kezdete óta ezt a számot a perinatális szakaszban lévő nők 50–70 százalékára teszik.


A „perinatális” kifejezés a terhességre és a szülés utáni egy évig terjedő időszakra vonatkozik.

A perinatális depresszió gyakori jelei a következők: reménytelenség és/vagy tehetetlenség érzése a nap nagy részében, minden nap; szégyenérzet, bűntudat vagy kudarcérzet; kevés vagy semmilyen örömérzet azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek általában örömet okoznak; nehézségekbe ütközik a döntéshozatal; nem alakul ki az anyában a kötődés a babával; alvászavar; étvágytalanság vagy fokozott étvágy; meneküléssel vagy önsértéssel kapcsolatos gondolatok, esetleg cselekedetek.


A perinatális depresszió megelőzése és kezelése

A mama és baba egészségének védelme érdekében kulcsfontosságú a perinatális depresszió mielőbbi kezelése. Tanulmányok szerint koraszüléshez és kis születési súlyhoz, valamint különböző viselkedési problémákhoz, lassult értelmi fejlődéshez és a későbbi gyermekkori pszichiátriai betegségek kialakulásának fokozott kockázatához vezethet.

Mint a depresszió esetében általában, az egészségügyi szakemberek számos megelőzési módszert ajánlanak, köztük a fizikai aktivitást, a csecsemők alvástanítását, a jógát és a gyógyszeres kezelést, illetve gyakran ezek kombinációját.

A leggyakrabban alkalmazott terápiás módszerek az úgynevezett kognitív viselkedésterápia és a dialektikus viselkedésterápia.

Azok, akik korábban, életük bármely szakaszában depressziót tapasztaltak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a perinatális depresszió szempontjából. Ezeknek az embereknek még fontosabb, hogy tisztában legyenek a figyelmeztető jelekkel és az első gyanú esetén azonnal orvosi segítséget kérjenek.


Mentális egészség a terhesség alatt

Gyakori, hogy a nők idejük nagy részét a terhesség fizikai aspektusaira és a baba érkezésére áldozzák, miközben nem fordítanak elég időt saját mentális egészségükre. Különösen fontos, hogy a partnerek felismerjék a jeleket, mert egy várandós vagy a szülésen éppen átesett nő számára nagyon nehéz lehet megérteni, mi történik vele, vagy tudni, mit tegyen, amikor reménytelennek és/vagy tehetetlennek érzi magát.

„Olyan nagy hangsúlyt fektetünk a szülési tervre, de elhanyagoljuk a mentális egészségi tervet”

– figyelmeztet egy pszichológus.

Minden párnak még a szülés előtt meg kell találnia a a perinatális mentális egészség megőrzésének módját. A legfontosabb, hogy ne várjuk meg, hogy a perinatális depresszió „magától elmúlik”, mert nagyon gyakran nem ez a helyzet. A jó hír azonban az, hogy kezeléssel mindenki jobban érezheti magát.


Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page