top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Botox: új fegyver az endometriózisos fájdalom ellen?

Manapság szerencsére már egyre több szó esik az endometriózisról, annak szinte minden aspektusáról. A betegségben érintett nők mind bátrabban mutatják meg magukat és osztják meg velünk azokat a nehézségeket, melyekkel nap mint nap szembesülni kénytelenek. Elmondják például, milyen kínokat okoz számukra az endometriózist kísérő fájdalom.


A nyilvánosság ereje pedig akár arra is alkalmas lehet, hogy ösztönözze a betegséggel kapcsolatos kutatásokat. Nemrégiben például egy vizsgálat kapcsán arról számoltak be, hogy a szépészeti beavatkozásokból is ismert botulinum toxin, azaz közkeletű nevén a botox hatásos lehet akár az endometriózis okozta fájdalmak enyhítésében.

 

Amikor az endometriózis szóba kerül itt az Anyás-Apáson, mindig elmondom, hogy az endometriózis egy némiképpen misztikus, sokszor az orvosok által is alig ismert betegség. Valószínűleg ennek is tudható be, hogy a betegek sokszor évekig, sőt akár évtizedekig is bolyonganak panaszaikkal az egészségügy labirintusában anélkül, hogy valakinek is eszébe jutna, hogy a panaszok mögött az endometriózis áll. Sajnos nem ritka az sem, hogy a beteg végül egyedül marad problémájával, hiszen mivel akár a részletes kivizsgálások sem mutatnak semmilyen megfogható eltérést a tünetek hátterében, így a betegre könnyen rásütik, hogy csak beképzeli magának a problémát, és hogy leginkább pszichológusra vagy pszichiáterre lenne szüksége. Nem csoda hát, hogy a betegek begubóznak, elrejtőznek, magukba fojtják a problémáikat.


Teszteld magad, mennyit tudsz az endometriózisról. Kattints ide!


Az utóbbi években azonban szerencsére örvendetes változásoknak lehetünk szemtanúi. No nem nagy lépéseknek egyelőre, de úgy tűnik, hogy a tabuk és a hallgatás fala tégláról téglára elkezdett leomlani. Azzal, hogy ezek a nők – felismerve, hogy nincsenek egyedül a világban problémáikkal, hanem ezektől nagyon sok másik nő is szenved – ki mernek állni a nyilvánosság elé, hogy képviseljék érdekeiket és azt, hogy korszerű diagnosztikához és terápiához nekik is joguk van, közvetve vagy közvetlenül nyomást gyakorolnak a tudományos kutatásokra is. Időről-időre új kutatási eredmények jelennek meg, melyek némelyike összességében szemléli az endometriózis kérdését, meg mások egy-egy kisebb problémára kínálnak újszerű megoldást.


Örök fiatalság helyett fájdalomcsillapítás

Amerikai kutatók például nemrégiben egy tudományos konferencián számoltak be arról, hogy az örök fiatalság ígéretét nyújtó szépészeti beavatkozások során már régóta széles körben használt botulinum toxin, azaz a botox alkalmas lehet az endometriózist kísérő idült fájdalom csökkentésére. Olyan endometriózisos betegek esetében próbálkoztak ezzel az új terápiával, akiknél a fájdalom egyéb módszerekkel, például műtéttel vagy hormonkezeléssel nem volt enyhíthető. Úgy tűnik, hogy a botulinum toxin az ilyen esetek jelentős részében is megoldást jelenthet, mely hatását a medencefenék izmainak elernyesztése révén fejti ki – a medencefenék izmainak görcséről pedig korábban már bebizonyosodott, hogy jelentős szerepet játszik az endometriózishoz társuló medencei fájdalom létrejöttében és fenntartásában.


A mostani vizsgálatban 29 nő vett részt, akiknek életkora 18 és 50 év közé esett. A betegek egy része injekció formájában botulinum toxint, meg másik csoportjuk placebót, azaz a botulinumhoz külsőre megtévesztésig hasonló, de aktív hatóanyag nélküli szert kapott. Olyan betegeket választottak be a vizsgálatba, akiknek fájdalmában igazoltan szerepet játszott a medencefenék izmainak görcsös összehúzódása, és a fájdalom legalább három hónapja állt fenn. A kezelés után egy hónappal a résztvevőket kikérdezték arról, észleltek-e változást fájdalmuk intenzitásában, illetve jellegében. Kérdezték ezt úgy, hogy a kezelés során sem az orvosok, sem a betegek nem tudhatták, melyik beteg kapott botulinum toxint, és melyik beteg csak placebót. (Ezzel a módszerrel a vizsgálatok során azt igyekeznek kiküszöbölni, hogy a beteg sokszor pusztán attól a tudattól javulást él meg állapotában, hogy azt hiszi, hogy hatásos kezelésben részesül.)

„A kezelés hatásosságát egyszerűen oly módon ítéltük meg, hogy megkérdeztük a betegektől, hogy érzékelnek-e javulást tüneteikben. Egy hónap elteltével a placebocsoportból 11 beteg, míg a botulinummal kezelt csoportból csak 4 beteg érezte úgy, hogy a kezelés hatására állapota nem javult” – magyarázza tapasztalataikat a vizsgálat vezetője.

A botulinummal kezelt tagjai a terápia kedvező hatását meggyőzöbbnek ítélték, és jelentősebb javulásról számoltak be, mint a placebocsoport tagjai.


A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy endometriózisos betegek esetében nem könnyű feladat a fájdalom mértékének meghatározása. „Az egyik beteg fájdalma egy 10-es skálán mérve kettes, meg egy másik betegé nyolcas. A fájdalom időbeli jelentkezése is rapszodikus: előfordulhat, hogy egy beteg fájdalma az egyik nap még nagyon heves, míg másnapra szinte teljesen megszűnik. Hogyan is tudnánk ezt objektíven mérni?” – teszik fel a kérdést a kutatók. Éppen ezért nem is a szokásos módon, egy 10-es skála segítségével határozták meg a fájdalom intenzitását es annak változását, hanem egyszerűen a beteg ezzel kapcsolatos benyomásaira voltak kíváncsiak.


A vizsgálat tehát arra utal, hogy a botulinum toxin alkalmas lehet az endometriózisos fájdalom enyhítésére, azonban hangsúlyozni kell, hogy előzetes eredményekről van szó, melyekből csak hosszabb idő után lehet a mindennapi orvosi gyakorlatban is használható szer – ha egyáltalán. A további kutatások feladata lesz az optimális terápiás protokollok kidolgozása.

Fotók: Shutterstock, Wix


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:




0 hozzászólás
bottom of page