Anyás-Apás · 2021.04.19 12:39 · 9 perc

Bepánikoltam, hogy meghalt a babám

Van, hogy egy médiaceleb történetéből is bőven van leszűrni való hasznos információ. Az Anyás-Apás éppen ezeket a sztorikat igyekszik közelebb hozni, mindig hozzátéve valami olyan útravalót, mely kicsit tovább mutat, mint hogy az éppen aktuális „hírességek” hol töltötték a hétvégét vagy éppen kivel jönnek össze/szakítanak.

Ma éppen egy brit valóság-show szereplője szolgáltatott apropót ahhoz, hogy beszéljünk a pánikbetegségről és arról is, hogy mikor és mennyit mozog a baba az anyaméhben, illetve mikor essünk, illetve ne essünk pánikba.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy bezzeg külföldön minden jobb, mint itthon, mert egyáltalán nem így gondolom. De ami a bulvársajtót illeti, abból tényleg sokkal jobban szeretem a külföldit. Hogy miért? Mert míg nálunk arról születnek hírek, hogy melyik celeb veszítette el majdnem a karóráját és mi volt a kedvenc étele ötévesen, például a brit bulvársajtóban kifejezetten gyakran és rendszeresen lehet olyan hírekre bukkanni, melyekben a celebek tabutémákról szólalnak meg, ezzel is segítve, hogy ami ma még tabutéma, az holnap már ne legyen az. Se a celebeknek, sem nekünk, „közönséges” földi halandóknak. Ilyen témákról már többször írtam itt az Anyás-Apáson, például amikor a sztárséf, Jamie Oliver családja vagy éppen Harry herceg és felesége beszéltek a vetélésről, vagy egy, a hazájában igen népszerű szappanopera szereplője és a teniszbajnoknő a szülés utáni depressziójáról.

A mai témát Lauren Goodger szolgáltatta, akit aposztrofáljuk mondjuk khmmm… tévés személyiségnek, hiszen egy brit valóságshow-ban szerepelt, de modellkedik és tévéműsorokban is feltűnik, és időnként cikkeket is írogat. Az éppen első gyermekével 25 hetes várandós Lauren beszélt arról a közelmúltban, hogy nem sokkal korábban több napos pánikrohama volt amiatt, mert attól félt, hogy babájával valami komoly baj lehet, hiszen nem mozgott annyit, mint korábban, miközben az is felmerült benne, hogy riasztó tüneteit akár szívroham is okozhatja. A The Only Way is Essex című valóságshow szereplője ezért kórházba rohant, ahol szerencsére kiderült, hogy némi vérnyomás- és hormoningadozáson kívül egy pánikroham volt minden tünete okozója.

„Az orvosok és a veled hasonló cipőben járó barátaid mindig mondják, hogy a pánikroham valami olyasmi érzés, mintha szívrohamod lenne, hiszen egyfajta menekülési reakció részeként az adrenalinszinted az egekbe szökik. De ezt átélni egészen más, mint elméletben hallani róla, hiszen a roham alatt rettenetesen szorít a mellkasod, zakatol a szíved, a fájdalom a karodba sugárzik, és halálfélelmed van”

– számolt be tapasztalatairól az egyik legnépszerűbb brit bulvárlapnak, és azt is elmondta, hogy a pánikroham közben rettenetesen furcsán érezte magát, és olyan forróságot tapasztalt, mint korábban még soha.

Arról és nyíltan beszélt, hogy első várandóssága időnként elég nagy szorongással tölti el, és a terhességnek vannak olyan aspektusai is, melyeket nagyon nehezen visel, hiszen mind-mind újdonságként éli meg azokat. A legutóbbi szorongásos rohama éppen alig két héttel ezelőtt volt, amikor a baba kicsit kevesebbet mozgott a megszokottnál, ő pedig halálosan megrémült, hogy – ahogy ő mondja – „valami nagyon nincs rendben vele”. A kórház sürgősségi osztályán elvégezték a szükséges vizsgálatokat és megnyugtattak, hogy a baba teljesen jól van. Hazatérve azonban még sokáig nem múlt a szorongása, és még legalább egy napnak kellett eltelnie, míg teljesen meg tudott nyugodni.

A pánikbetegségről

A pánik érzését talán már sokan átélték egy olyan szituációban, amikor minden körülmény arra utalt, hogy komoly veszélyben van, és akár valami borzasztó, jóvátehetetlen dolog történhet vele. Például viharba került a hajó, amin ült, és félő volt, hogy a csapkodó hullámok között mindannyian odavesznek. Vagy eltévedt a téli erdőben, és reális volt az esély arra, hogy ott fagy meg, ha nem találja meg időben a kiutat a fák közül.

A pánikroham is valami ilyen, hirtelen fellépő félelemérzés, az alapvető különbség azonban az az előbb felsorolt példákhoz képest, hogy ezt az intenzív pánikérzést semmilyen külső körülmény nem magyarázza, például az érintett éppen a fotelban ülve olvasgat vagy a konyhában a rántást kavarja.

Milyen tünetei vannak a pánikrohamnak?

A pánikroham tulajdonképpen egy menekülési reakció, az érintett igyekszik menekülni abból a veszély helyzetből, ami tulajdonképpen nem is áll fenn. A pánikroham azért is alattomos, mert tünetei hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül alakulnak ki.

Ezek a következők lehetnek:

  • mellkasi fájdalom
  • nyelési nehezítettség
  • nehézlégzés
  • lihegés
  • szapora szívműködés
  • gyengeségérzés, elgyengülés
  • hőhullámok
  • hidegrázás
  • remegés
  • izzadás
  • hányinger
  • gyomortáji fájdalom
  • zsibbadás
  • halálfélelem

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor az érintett nem mástól, mint éppen egy újabb pánikrohamtól retteg, és ez váltja ki a pánikreakciót.

A pánikbetegeknek a legfontosabb, hogy tudatosítsák magunkban: bár a pánikroham tünetei mindenfajta életveszélyes állapotra, leggyakrabban szívrohamra (szívinfarktusra) emlékeztethetnek, a pánikroham maga nem életveszélyes állapot, semmilyen kockázatot nem jelent az érintett életére, egészségére, testi épségére nézve. Ami nem jelenti egyben azt is, hogy aki tudja magáról, hogy pánikbeteg, annak nem lehet például szívinfarktusa. Ezért riasztó tünetek észlelése esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy szakember zárja ki, hogy a tüneteket valóban egy újabb pánikroham okozta, nem pedig valamilyen, valóban életveszélyes állapot.

A pánikbetegség kezelésére gyógyszerek és pszichoterápiás módszerek is rendelkezésre állnak. Amit az érintett tehet, és ez nem kevés, hogy igyekszik csökkenteni a stresszt az életében, elkerülni a stresszhelyzeteket, illetve minden olyan szituációt, ami korábban már váltott ki nála pánikrohamot vagy valószínűsíthető, hogy ilyen pánikroham kiindulópontja lehet.

Az átlagosnál nagyobb valószínűséggel kell számítania pánikbetegségre azoknak, akik családtagjait körében már volt vagy van érintett; gyermekkorában testi vagy szexuális bántalmazás áldozata volt; igen nagy stresszel járó munkakörben dolgozik; korábban már átélt valamilyen traumatikus eseményt, például súlyos autóbalesetet; illetve éppen nagy változásokkal járó életszakaszon megy keresztül, például gyermeket vár vagy nemrégiben szült, válófélben van vagy éppen mostanában veszítette el valamelyik közeli szerettét.

Fontos foglalkozni a pánikbetegséggel, ugyanis megfelelő kezelés hiányában állandó szorongást tarthat fenn az újabb pánikrohamtól való félelem, így valójában egy ördögi kör kiindulópontja lehet. Emellett reális annak a veszélye is, hogy az érintett a tünetektől való félelmében nem mer nyilvános helyen mutatkozni, közösségbe menni, ezért bezárkózik, elszigetelődik.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy valamilyen módon megelőzhető-e a pánikroham kialakulása. Mivel a rohamnak nincsenek figyelmeztető előjelei, így megelőzni is meglehetősen nehéz. Mindenesetre – mint sok minden másban, így ebben is – segíthet az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, az elegendő időtartamú és megfelelő minőségű alvás és a stresszhelyzetek lehetőség szerinti elkerülése.

Igen, tudom, különösen ez utóbbit könnyebb tanácsolni, mint megvalósítani, de törekedni kell rá.

Azt hiszem, egy szuszra elég ennyi is. A másik dolog, ami Lauren történetéről eszembe jutott, hogy érdemes lenne beszélni róla: mikor és mennyit mozog a baba az anyaméhben? De erről majd inkább a következő cikkben írok.

A cikk második részét itt olvashatod.

Forrás: Healthline

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek?

Jamie Oliver felesége: őszintén a vetélésről

Meghan és Harry gyásza – ne legyen tabutéma a vetélés!

Miért készülnek fotók egy halott babáról?

A szülés utáni depresszió nem szappanopera

Serena Williams a negyedik trimeszterről

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük