top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amit az orvosok soha nem tesznek autóvezetés közben...

Frissítve: 2023. jún. 30.

A cikk címét egy angol nyelvű cikkből „loptam”, ami az autóvezető hibájára visszavezethető leggyakoribb baleseti okokat sorolja fel. Bár kétségtelen, hogy mindannyiunk közül talán az orvosok találkoznak a leggyakrabban a felelőtlen autóvezetés következményeivel, nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a hibákat egyetlen orvos sem követi el, mikor a volán mögé ül vagy utasként foglal helyet egy járműben.

De ez egy mellékszám, térjünk át inkább azoknak a baleseti okoknak a felsorolására, melyek az autóvezető könnyelműségének, nemtörődömségének vagy tájékozatlanságának a rovására írhatók – gyerekkel vagy gyerek nélkül. De szülőként autót vezetve minősített eset.

 

A sérülések és halálokok sorában világszerte a vezető helyeket „bélelték ki” maguknak azok a balesetek, melyek a vezető figyelmetlenségéből, gyorshajtásból, alkohol/kábítószer-fogyasztásból adódtak.


A figyelem elterelésének és/vagy megosztásának veszélyei jól ismertek, ennek klasszikus formája a vezetés közbeni netezés, telefonálás vagy üzenetek írása.

„A járművek másodpercek alatt nagy távolságokat képesek megtenni – figyelmeztetnek a közlekedésbiztonsági szakértők. – Ha elvonja a figyelmét a telefonja, akkor jelentősen korlátozódik az a képessége, hogy reagáljon az úttest vészhelyzeteire, beleértve más járműveket, állatokat, gyalogosokat vagy más veszélyforrásokat.”

De ezen kívül van néhány olyan gyakori szokás, amit sokan megteszünk, pedig az eszünkkel tudjuk, hogy veszélyes. A Huffington Post oldal orvosokat, köztük baleseti sebészeket kérdezett gyakori autós hibákról, amelyek veszélyesek vagy halálosak lehetnek az utakon. Íme azok a dolgok, amelyeket az orvosok soha nem tennének meg autóban ülve:


Nem teszik fel a lábukat a műszerfalra

Pedig triviálisnak és pihentetőnek tűnhet felpakolni a lábunkat a szélvédő mögé, de számos veszélyt rejt magában, például ütközés esetén súlyos sérüléseket, töréseket és/vagy ficamokat eredményezhet, ami akár amputációt is szükségessé tehet. Az egyik megkérdezett baleseti sebész egy majdnem 9 millió megtekintést elért TikTok videójában olyan töréseket mutat be, amikor valaki a műszerfalra feltett lábbal utazott az autóban.


Bár a légzsákok megakadályozzák a fej és a felsőtest sérüléseit egy ütközés során, a légzsákok gyorsan kioldanak és halálos sérüléseket is okozhatnak, ha az utas túl közel kerül hozzájuk vagy közvetlenül érintkezik velük. Mivel az elülső légzsákok a test felső részét hivatottak védeni, a műszerfalon pihentetett lábakat hirtelen hátrafelé nyomja.

„Az ütközésből és a légzsákból származó energia a műszerfalra tett lábakra tevődik át. Helyesen ugyanúgy kell ülni az autóülésben, mint ahogyan egy irodában vagy egy tanteremben ülnénk, a hátunkat és lábainkat megtámasztva”

– tanácsolják a traumatológusok.


Nem viselnek hajcsipeszt

A hajcsipesz mostanában reneszánszát éli, az 1990-es évek divatjából tért vissza a lányok és nők ruhatárába. Bár ez az egyszerű, ámde dekoratív eszköz gyors és egyszerű módja a haj feltűzésének, az orvosok szerint az autóban viselve veszélyes lehet egy esetleges baleset során. Erről is kering egy TikTok videó, melyen az egyik felhasználó dokumentálta a sürgősségi osztályon tett látogatását, miután autóbalesetet szenvedett, miközben hajcsipeszt viselt. A videón bemutatta, hogy a hajában lévő nagy csipesz milyen csúnya vágást a tarkóján.

„Különösen a tarkón viselt hajcsipeszek lehetnek veszélyesek egy ütközéskor. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ilyenkor olyan fokú sérülés keletkezik a fejbőrön, amit össze kell varrnunk”

– mondta el egy másik baleseti sebész, aki szerint az autóban lévő bármilyen tárgy veszélyes lehet egy balesetkor, ezért a hajcsipesznél jobb megoldás a hajgumi, puha hajpánt vagy bármilyen puha eszköz a haj összefogására vagy rögzítésére.


Nem veszik ki a gyermeküléseket túl korán az autóból

Az autóbalesetek a gyermekek körében is a vezető halálokok tartoznak. Az is tény, bár talán nem annyira köztudott, mint kellene, hogy a megfelelő gyermek ülések és biztonsági övek használata akár 80 százalékkal csökkentheti a sérülések és a halálozás mértékét.


Dr. Meghan Martin, egy floridai gyermekkórház sürgősségi osztályának orvosa szerint veszélyeket rejt magában, ha a gyermeket túlságosan hamar ültetjük át a biztonságos gyermek ülésből az autó ülésére.

„Én nem sietnék azzal, hogy kivegyem a gyermekemet az autósülésből. A hátrafelé néző ülés a legbiztonságosabb, ha a gyerek az ülés magasság- és súlyhatárán belül van”

– mondta


A 2-4 éves gyermekek számára a legjobb védelmet a hátrafelé néző, biztonsági övvel ellátott autósülés jelenti. Amikor a gyermekek kinőnek a hátrafelé néző ülésből, 5 éves korukig használhatnak előre néző, biztonsági övvel és felső rögzítőhevederrel ellátott ülést. Amikor az előre néző ülésből kinőttek, addig használhatják az ülésmagasítót, amíg a biztonsági öv megfelelően és kényelmesen át nem vezethető rajtuk.


Nem utaztatják a házi kedvenceket az első ülésen

A Humane Society felhívta a figyelmet a háziállatokkal való biztonságos utazás fontosságára, beleértve azt is, hogy ne hagyjuk őket az autóban kóborolni és a hátsó üléseken utaztatjuk őket.

„Sem az első ülés, sem a vezető öle nem biztonságos hely sem az állat, sem az autóban utazó emberek szempontjából”

– hívják fel a figyelmet a szakértők, akik szerint az sem javít a helyzeten, hogy a házi kedvenceink utazás közben gyakran nyűgösek, nyugtalanok, ugrálnak egyik ülésről a másikra, ami szintén zavaró lehet a sofőr számára. Mozognak, akadályozhatják a pedálok használatát vagy az útra való rálátást, ha pedig valamitől megijednek, pánikba eshetnek és megharaphatják az autóban utazókat.


Nem dekorálják ki a kormánykereket

A sérülések nem ritkák az autóbalesetek során, különösen a kormánykerék okozta sérülések. Az ütközéskor a kormánykeréken lévő strasszkövek vagy ékszerek a légzsákokkal érintkezve lövedékként viselkedhetnek és megsebesíthetik a járműben ülőket.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page