top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Almond mom. Te mandulaanya vagy?

Ha azt mondja a gyereket, hogy anyaaaaa, éhes vagyok, mit tennél? Kennél neki gyorsan egy vajaskenyeret sok szalámival, zöldpaprikával, paradicsommal? Vagy azt mondanád neki, hogy egyen meg két szem mandulát, de jó alaposan rágja meg, mert ha nem így tesz, elhízik és undorítóan kövér lesz?

mandulaanya
Yolanda és Gigi Hadid egy New Yorki Glamour-gálán

Egy új szülői stílus hódít a TikTokon, a mandulaanyaság. Ha nem tudod, mi az, én sem hallottam róla eddig, de most utánanéztem. A vírusként terjedő videókban népszerűsített szülői stílus a média által közvetített irreális szépségideál hajszolására buzdítja a gyerekeket, akár az egészségük, a tényleges szükségleteik rovására.

 

Bár a kifejezés új, a jelenség régi, és sokkal több nőt traumatizált, mint gondolnánk.

Yolanda Hadid kapcsán született meg az almond mom (mandulaanya) kifejezés: olyan anyákat jelöl, akik irreális elvárásokat és szépségideálokat erőltetnek a lányaikra, mintha a legkorszerűbb gyereknevelési elvek egyértelműen kimondanák, hogy az éhes gyerekedet nem jóízű és tápláló ételekre, hanem egy káros, toxikus étkezési minta követésére kellene ösztönöznöd ahhoz, hogy boldog felnőtt váljon belőle. Így tett Yolanda is az éhségre panaszkodó Gigi Hadidnak.

„Nagyon gyengének érzem, ma még csak egy fél mandulát ettem”

– mutatta egy pár évvel ezelőtti tévés reality, amint Gigi Hadid, a ma már világhírű szupermodell panaszkodik a telefonban az anyjának.

„Egyél még néhány szem mandulát, de jó alaposan rágd meg őket!”

– érkezik az anyai tanács.


De nem Yolanda az egyetlen, aki ilyen toxikus étkezési mintát mutat a lányának. A neten a Youtube-on és a TikTokon rengeteg videó van olyan anyákról, akik kategorikusan kijelentik a lányuknak, hogy ne egyen, mert az életben az a legfontosabb, hogy megőrizze karcsú alakját. Abban a már emlegetett reality műsorban pár éve talán Yolanda Hadid levág a szülinapi tortából egy fél falatnyi adagot a kopogó szemű Giginek, majd némi töprengés után azt is elfelezi és csak a felét adja oda a lánynak. Ezt talán még viccesnek is találták a szerkesztők pár éve, ma már inkább riasztó és elrettentő látvány.


Mandulaanyák. Szülők, akiket annyira magába szippantott a média által sugallt hamis üzenet, hogy a karcsúság egyenlő a szépséggel, boldogsággal és sikerrel, hogy ezt erőltetik gyermekeikre (elsősorban lányaikra) is, ezzel alaposan megágyazva az étkezési zavaroknak. De az étkezési zavarok és testképzavarok mellett ott van a többi is: bizalomvesztés, önbizalomhiány, súlyos és hosszú távú mentális problémák.


Most jöjjön néhány komment a netről a témában.

Egy Dr. Karla nevű TikToker, aki @imecommunity néven posztol, például ezt írja:

„Örülök, hogy ezen a népszerű fórumon is felhívjuk a figyelmet a mandulaanyaság veszélyeire. Ez egy nagyon aggasztó trend. Ez tényleg káros... nem az egészségben gyökerezik, hanem a diétás kultúrában, az internalizált előítéletekben, a zsírfóbiában, a kivetítésben és a vékonyságnak tulajdonított kiváltságok hajszolásában.”

Egy másik anya arról ír, hogy ő mindig is azt hitte, hogy ő nem tartozik a mandulaanyák közé, de aztán egy kicsit mélyebben magába nézett:

„Azt hiszem, határozottan kétféle mandulaanyuka létezik. Van az a mandulaanya, aki megjegyzéseket tesz a saját testére, a saját testképére és a lányáéra... és minden arról szól, hogy vékony legyen. És van ennek a lájtosabb változata, az almond mom light. Én az utóbbi voltam, ha őszinte akarok lenni. Bármennyire is próbáltam hagyni, hogy a gyerekeim azt egyenek, amit akarnak, soha nem beszéltem a testükről, soha nem beszéltem előttük a saját testemről, mégis figyelték, mit csinálok. És amit én csináltam, az a napi több órás edzés volt. Soha nem ettem azt, amit ők, és fanatikusan ragaszkodtam a tiszta táplálkozáshoz. Bár soha nem mondtam nekik, mit egyenek, soha nem szóltam rájuk, ha nem azt ették, amit én elégnek és megfelelőnek gondoltam, ez is egy minta volt, ma már világosan látom.”

Ez a kommentelő, aki korábban fitneszedzőként dolgozott, ma már otthagyta a szépségipart, és mindent megtesz, hogy emlékeztesse a szülőket, hogy senki nem tökéletes, ők sem tökéletesek – de nem is kell annak lenniük.


A szakértők szerint az egészséges táplálkozás már gyermekkorban, otthon kezdődik, és sokkal többről van szó, mint aminek első pillantásra látszik.


Az alábbiakat javasolják:

  • Kerüld el az ételekkel kapcsolatos szégyenérzetet. Bizonyos élelmiszerek, például a zöldségek „jó” és a sütik „rossz” címkével való felaggatása azt az érzést keltheti a gyerekekben, hogy az étkezési szokásaik határozzák meg, hogy ők „jók” vagy „rosszak”.

  • Ne a mérleg határozza meg az életet. Már a mérlegre való összpontosítás kiválthatja az étkezési rendellenességeket. A testsúly helyett próbáld azt sugallni a gyermekednek, hogy a mozgás és a hal- és zöldségfogyasztás több energiát ad, és endorfint (boldogsághormont) szabadít fel.

  • Vond be az étkezés előkészületeibe. A szakértők szerint azok a gyerekek, akik segítenek a főzésben és a sütésben, kevésbé válogatósak. Segít nekik többet megtudni az összetevőkről, és képessé teszi őket arra, hogy segítsenek – és ez egy kötődési élmény lehet.

  • A szakértők szerint a mértékletesség, például –itt-ott egy-egy édesség bűntudat nélküli elfogyasztása –segíthet a gyermeknek abban, hogy valóban egészséges és fenntartható étkezési szokásokat alakítson ki. Ha aggódsz gyermeked étkezési szokásai miatt, beszélj orvossal vagy mentálhigiénés szakemberrel!


Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page