top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

5 top NO, hogy ne legyen evészavaros a gyermeked

Szinte mindenhonnan az dől ránk és nem utolsósorban a gyerekre is, hogy csak az lehet szép, sikeres, szerethető, akit vékony alakkal áldott meg a sors – vagy keményen küzd érte nap mint nap. Nem csoda hát, ha a környezet és a média által közvetített üzenet már gyermekkorban „megágyazhat” az evészavaroknak.

Egy táplálkozási zavarokra specializálódott életmódtanácsadó öt olyan dolgot sorol fel, melyre minden szülőnek figyelnie kell(ene), hogy elkerülje gyermekénél evészavar kialakulását.

 

Lindsay Ronga étkezési zavarokkal foglalkozó coach, aki maga is hét éven át küzdött életveszélyes étkezési zavarával. Végül sikerült leküzdenie az evészavart és az azzal járó következményeket, ráadásul már évekkel ezelőtt, „jóval azelőtt, hogy létezett volna erre egy útiterv”, majd elkezdett segíteni másoknak, hogy ők is képesek legyenek ugyanezt megtenni. A Harvard és a TEDx előadója közel nyolc év alatt több száz embert támogatott abban, hogy szembenézzenek az étkezési zavarokkal és legyőzzék azokat. Útközben megtanulta azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek segítségével a szülők a lehető legtöbbet tehetik azért, hogy eleve megelőzzék gyermekeiknél evészavar kialakulását. Közelegnek az év végi nagy ünnepek, ezért lassan aktuális az eszünkbe vésni, amit arról mond, hogy „az ünnepek gyakran az ételek körül forognak”, és a szülők és más felnőttek gyakran tesznek akaratlanul is káros vagy bántó megjegyzéseket a gyerekeknek az étkezéssel kapcsolatban.


Öt fontos szempontot sorol fel, amire szerinte különösen ügyelniük kellene a szülőknek. Ezek a következők:


Ne mondd a gyermekednek, hogy „túlsúlyos” vagy „elhízott”, és ne kényszerítsd őt fogyókúrára

Az első dolog, amit Ronga javasol, hogy soha ne kényszerítsünk egyetlen gyermeket sem diétára.

„A megszorítások mindig falánkságokhoz és káros étkezési szokásokhoz vezetnek. Ha azt mondjuk egy gyermeknek, hogy nem ehet valamit, az természetesen még kívánatosabb lesz számára.”

Ehelyett a szülők egészségtudatos élelmiszert kínáljanak a gyermek számára, és néha engedjenek neki egy kis lazítást is az egészségtelenebb opciók felé is.


Kerüld a szélsőségeket, amikor élelmiszert vásárolsz vagy azokról beszélsz

„Az étkezési zavarral hozzám fordulók szinte kivétel nélkül megemlítik, hogy gyerekkorukban vagy korlátlanul hozzáférhettek az egészségtelen ételekhez, vagy egyáltalán nem jutottak hozzá semmilyen finomsághoz vagy édességhez az otthonukban.”

Ennek eredményeképpen lebeszéli a szülőket arról, hogy a gyerekeket sok egészségtelen étellel vegyék körül, de nem tiltja el őket némi nassolnivaló vásárlásától sem. A gyerekeknek ismerniük kell az értékes, tápláló élelmiszerek értékét, de az sem baj, ha néha élvezik a nassolást.


Ne kelljen gyermekednek „kiérdemelnie” a desszertet

„Ha a gyerekeknek azzal kell kiérdemelniük a desszertet, hogy mindent megesznek a tányérjukon, ezzel csak azt tanulják meg, hogy a desszertet tekintsék célnak, ami „nagyobb hatalmat ad az édességnek, mint amit megérdemel”

– mondta Ronga, aki ugyanakkor azt is elmondja, hogy desszertnek nem feltétlenül kell minden étkezéshez járnia.


Ne tégy megjegyzéseket gyermeket testére, alakjára

Ez azt jelenti, hogy soha ne tégy olyan negatív megjegyzéseket, hogy „felszedett néhány kilót” vagy "itt-ott kikerekedett", mert ez káros lehet gyermek számára, ami gyakran étkezési zavarokat vált ki. Fontos, hogy ez a tanács kiterjed a gyermek testével kapcsolatos jó szándékú bókokra is, hiszen az adott dolog idővel megváltozhat, eltűnhet, ahogyan a gyermek teste fejlődik, alakul, változik. „Gyönyörű lábaid vannak” – egy ilyen dicséret elég ártatlannak tűnhet, de negatívumként éli meg a gyerek, ha ez a csodált testrésze idővel megváltozik.

„Az a fontos, hogy a gyermeked jól érezze magát a saját bőrében, függetlenül attól, hogyan néz ki. Így soha nem fog felmerülni benne, hogy anya vagy apa esetleg kevésbé lesz büszke rá, ha egyszer valami megváltozik.”

Ne legyen állandó téma a fogyókúra, és ne beszélj negatívan a saját testedről

Ronga azt javasolta, hogy a szülők soha ne kezdjenek maguk is diétázni.

„Ez az egész a tükrözésről szól”

– mondja, hozzátéve, hogy a gyerekek mindent átvesznek, amit a szüleiktől látnak vagy hallanak. Ha anya állandóan arról panaszkodik, hogyan néz ki a fotókon, vagy hogy túl szűk a nadrágja, vagy hogy le kellene adnia néhány kilót, „a gyerekek óhatatlanul ugyanezt a bizonytalanságot fogják kialakítani magukban”.


Forrás: TODAY

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page