top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az autóban hagyom a gyerekem, na és? Mi ezzel a baj?

Már többször is szó volt arról itt, az Anyás-Apáson, miért veszélyes a babákat és kisgyerekeket felügyelet nélkül az autóban hagyni. De úgy tűnik, nem lehet elégszer elmondani, hogy soha, semmilyen körülmények között, mégoly rövid időre sem egyedül hagyni a gyerekeket a bezárt autóban.

Egy leendő anya úgy gondolja, hogy talán „normális” és „biztonságos”, ha arra a rövid időre az autóban hagyja majd a babát, amíg például gyorsan elintézi a bevásárlást.

 

Több intő példa van arra, hogy akár tragikus vége is lehet a szülői könnyelműségnek. Nálunk is előfordult pár éve, hogy kiengedett kézifékkel az autóban hagyott gyerekekkel az autó a Dunába gurult a kompátkelőnél, de Angliában is előfordult már kísértetiesen hasonló eset. Egy amerikai benzinkútnál pedig az okozott tüzet, hogy a felügyelet nélküli gyerekek addig ügyeskedtek, míg az autó gurulni kezdett és a kútnak csapódott.


Egy anya a Mumsnet oldalon kért tanácsot ezzel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy „hosszú” időre sosem hagyná az autóban a babáját, de szerinte egy rövid bevásárlás erejéig „normális” és „biztonságos” lehet, ha nem viszi magával a kicsit, hanem a bezárt autóban a gyermekülésbe rögzítve bennhagyja. Azt kérdezte, jól gondolja-e. Valószínűleg valamifajta önigazolást várhatott vagy érveket a férjével erről folytatott vitában. Ugyanis az is kiderült, hogy a férje már a gondolatától is viszolyog annak, hogy leendő gyermekük egyetlen percre is egyedül maradjon az autóban. A leendő anyuka családjában azonban bevett gyakorlat volt így intézni az „ötperces” bevásárlásokat, ezért ő ezen nem problémázik annyit.

„Most várjuk első gyermekünket. Biztonságos/normális a babát az autóban hagyni, míg beugrom a boltba? Persze nem hosszú időre. Például amíg a benzinkútnál bemegyek fizeni, vagy a sarki boltban megállok csak éppen tejet és kenyeret venni, és a baba éppen alszik. Természetesen nem arra az esetre gondolok, amikor órákat töltök egy bevásárlóközpontban. A férjem szerint ez nem megengedhető, szerintem meg igen. Én úgy nőttem fel, hogy állandóan azt láttam, hogy az unokatesóimat a szüleik az autóban hagyták, bármilyen életkorúak is voltak, míg két percre beugrottak venni valamit. Kicsit bizonytalan vagyok, mert persze bezárták a szülők az autót, mielőtt elmentek, de ez már több mint 10 éve volt, azóta változhattak a dolgok.”

A poszt megosztotta a kommentelőket, mert meglepően sokan voltak azok, akik szerint ez a körülményektől függ:

„Egy benzinkútnál teljesen rendben van, a szülők többsége nem viszi magával a gyereket, amikor bemegy fizetni. De egy bolt, az egészen más.”

Mások szerint ez egyáltalán nem biztonságos gyakorlat:

„Már ne is haragudj, az én gyermekem már 18 éves, de én soha nem tettem volna ilyet. Túl veszélyes, és persze, hogy többnyire nem lesz belőle baj. De ha véletlenül mégis, nem tudtam volna azzal a gondolattal élni tovább, hogy azért történt minden, mert én a könnyebbik megoldást választottam.”

A kérdést feltevő anya később visszatért, és azzal védte a véleményét, hogy „horrorsztorik” szerencsére „nagyon ritkán” történnek. Szerinte kevéssé valószínű, hogy például az álló autóba hátulról belerohan egy másik autó. Érdekes módon ő nagyobb gyerekek esetében látja veszélyesebbnek ezt a helyzetet:

„Persze, ha majd nagyobb lesz a gyerek, akkor mindig magammal fogom vinni, hiszen veszélyes szituációkba sodorhatja magát, ha kiszabadítja magát a gyerekülésből.”

A leendő anyuka szerint a többiek „túlaggódják” a dolgokat, és továbbra is kitartott amellett, hogy a babának biztosan nem lesz attól semmi baja, ha egyedül marad a bezárt autóban:

„Szerintem manapság szeretünk mindenen már jó előre rettegni. Úgy látom, hogy az átlagember inkább kockázatkerülő, mint bármikor korábban, különösen akkor, ha azokat a dolgokat nézem, amik a ’90-es években teljesen elfogadottnak számítottak. Akkor például már 7 évesen kilométereket gyalogoltam egyedül a barátnőmék házáig, pedig még vezetékes telefonjuk sem volt, amin a szüleim ellenőrizni tudták volna, hogy rendben megérkeztem-e hozzájuk.”

Te mit gondolsz erről?


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page