top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szoptatás nem csak a babának előnyös

Amikor a szoptatás szóba kerül, általában csak a baba szempontjából soroljuk az előnyöket. Pedig a szoptatás nem csak a kicsinek tesz jót. Tanulmányok kimutatták, hogy a szoptatás az anyánál is csökkentheti bizonyos betegségek és egészségi állapotok kockázatát.

Lássuk, melyek ezek!

 

Ma már – remélhetőleg – már mindenki álmából felébresztve is fújja, hogy a szoptatás számol előnnyel jár a babák szempontjából. Hiszen az anyatej a legtöbb csecsemő számára a legjobb táplálékforrás, mely csökkenti többek között az asztma, az elhízás, az 1-es típusú cukorbetegség, a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) és a fülfertőzések kockázatát.


A szoptatás azonban nemcsak a babának, hanem a mamának is jót tesz. Pár hónapja a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent új kutatás azzal a következtetéssel zárult, hogy a szoptatás a szívbetegség és a stroke valószínűségét is csökkentheti.

„A szoptatás előnyei a gyermekek számára széles körben ismertek. Úgy véljük azonban, hogy az anyára gyakorolt előnyöket rosszul kommunikálják – mondja Lena Tschiderer, PhD, a tanulmány vezető szerzője. – Elemzésünk egyértelműen kimutatja a szoptatás és az anya későbbi életében a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggést.”

Szív- és érrendszeri betegségek

Korábban ellentmondások voltak a szoptatás időtartama, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása közötti összefüggés erősségét és a kapcsolatokat illetően.

„Áttekintettük a témában rendelkezésre álló szakirodalmat és általános összefüggéseket kerestünk – és találtunk. Tanulmányunk fő megállapítása, hogy azoknál a nőknél, akik életük során szoptattak, alacsonyabb a későbbi anyai szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál a nőknél, akik szültek, de soha nem szoptattak.”

A kutatók több mint 1 millió szült nő adatait elemezve megállapították, hogy a soha nem szoptató nőkhöz képest a szoptató nők körében 11 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, 14 százalékkal a szívkoszorúér-betegség, 12 százalékkal a stroke és 17 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata.


Szülés utáni depresszió

Egy brit és spanyol kutatók által készített tanulmány, amelyet a Maternal and Child Health című folyóiratban tettek közzé, kimutatta, hogy a szoptató anyáknál körülbelül 50 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki depresszió, mint a nem szoptató anyáknál.

Egy másik, a Journal of Affective Disorders című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a többször vagy hosszabb ideig szoptató nőknél csökkent a depresszió kockázata a posztmenopauzális életszakaszban.


Rosszindulatú daganatok (rákbetegség)

A Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer által készített tanulmány szerint a mellrák kockázata 4,3 százalékkal csökken minden 12 hónap után, amit egy nő szoptatással tölt, azokhoz képest, akik nem szoptatnak.

Egy másik tanulmány szerint azoknál az ausztrál nőknél, akik több mint 13 hónapig szoptattak, 63 százalékkal kisebb volt a petefészekrák kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik hét hónapig vagy annál rövidebb ideig szoptattak. Emellett azoknál, akik több gyermeket szoptattak összesen több mint 31 hónapig, akár 91 százalékkal is mérséklődhetett a petefészekrák kockázata, szemben a 10 hónapig vagy annál rövidebb ideig szoptató nőkkel.


Cukorbetegség

A szoptatás másik egészségi előnye lehet a 2-es típusú cukorbetegség ritkább előfordulása. A Science Translational Medicine című szaklapban 2020 áprilisában megjelent tanulmány szerint az anyatej előállításához szükséges energia része annak a folyamatnak, amely a 2-es típusú cukorbetegség elleni védelemben szerepet játszó tartós anyagcsere-változásokat eredményez.

Azoknál, akik 6 hónapig szoptatták babájukat, 25% százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem szoptattak. A több mint 6 hónapos szoptatás pedig több mint felére csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page