top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Anyatej-allergia: létezik is, meg nem is

Frissítve: 2022. febr. 10.

Nincs is talán annál tehetetlenebb, kiszolgáltatottabb helyzet, amikor a baba vigasztalanul sír órákon keresztül akár éjszaka is, mi pedig egyszerűen nem tudunk már mit kitalálni, amivel megnyugtathatnánk. Egy anya azt a meglepő kijelentést tette, hogy a gyermeke megszületése után öt hónapot azt tette pokollá, hogy babája allergiás volt az anyatejre.

Egy ilyen történetet olvasva természetesen adja magát a kérdés: allergiás lehet-e a baba saját anyukája tejére? Létezik egyáltalán ilyen?

 

Az indiai származású anya, Shilpa Sharma jelenleg Dubaiban él, és egy ottani internetes portálon mesélte el a történetüket.

„Minden létező orvost végigjártunk és többször megfordultunk különféle kórházak sürgősségi osztályain is. Mindenhol azt mondták, hogy ez teljesen megszokott dolog, csecsemőkori kólika, és hogy tudják, hogy elsőgyerekes anyuka vagyok, aki ezzel talán még nincs tisztában, de nyugodjak meg, hogy minden teljesen rendben van. Én meg közben tudtam, egészen biztos voltam benne, hogy ez nem normális. Nem normális, hogy a baba sokszor 8-9 órákat sír végig egészen addig, míg a kimerültségtől végre kis időre elalszik.”

A szavak, melyeket Shilpa a legtöbbször hallott különböző orvosok és más egészségügyi dolgozók szájából az volt, hogy „ne aggódjon” és „nyugodjon meg”, ez pedig az égvilágon semmi megnyugvást vagy segítséget nem adott egy állandóan fájdalmasan síró baba mellett.

„Azt vettem észre, hogy amikor megszoptatom, mintha mérget itatnék vele, hiszen a tünetek szinte azonnal jelentkeznek. Arra gondoltam, talán jobb lenne, ha fel is hagynék a szoptatással – emlékszik vissza azokra napokra. – Aztán az egyik orvos van felvetődött, hogy tejallergiája lehet a picinek. Akkor kaptunk egy speciális tápszert, ami szinte egyik pillanatról a másikra megoldotta a problémát. Már másnap sokkal jobb volt a helyzet: az állandó sírás teljesen megszűnt, és mintha kicserélték volna a kislányomat.”

Tényleg magára az anyatejre allergiás a baba?

Az anyatej összetételét pontosan a csecsemő igényei szerint alkotta meg a természet. Több kutatás igazolja azt is, hogy az anyatejes táplálás nem allergiát okoz, hanem épp ellenkezőleg, csökkenti a különböző allergiák megjelenésének kockázatát a csecsemőnél. Az anyatejjel táplált csecsemők esetében az allergiás tüneteket nem maga az anyatej, hanem az anyatejbe jutó allergén fehérjék okozzák.


Mindenhonnan azt halljuk – és ez így is van –, hogy anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza – írja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a Budai Allergiaközpont weboldalán. Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben, de – átjutnak az anyatejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak.


A tejfehérje-allergia okairól, kialakulásáról, tüneteiről itt és itt olvashatsz részletesebben.


Az ételallergia tipikus tünetei az ekcéma, csalánkiütés, hasfájás, hányás, hasmenés. Ha ilyen tünetekkel érkeznek hozzám, elsőként rögtön a gyermek táplálásáról kérdezem a szülőt – magyarázza a szakorvos. A többség meglepődik, amikor meghallja, hogy az anyatejes babánál ezek nagy valószínűséggel allergiás tünetek, hiszen az inkább közismert, hogy a tehéntejből készült tápszerek okoznak ilyen jellegű panaszokat. Amire érdemes még gyanakodni: ételallergia szempontjából a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.


Mi a megoldás?

A bevezetőben leírt történettel ellentétben a megoldást ilyen esetekben nem a szoptatás abbahagyása jelenti. Első lépésként igyekezni kell megtalálni, hogy az anya étrendjében melyik az az összetevő, ami allergénként az anyatejjel a baba szervezetébe átjutva felkiáltás allergiás tüneteket vált ki. Ehhez az anyának nagyon szigorúan tartania kell magát a diétához. Először a tejet érdemes kiiktatnia az étrendjéből, és ha ez megszünteti a baba tüneteit, akkor bizonyítottnak tekinthető, hogy a babánál a tej valamelyik összetevőjével szembeni túlérzékenység áll fenn. Amennyiben nem a tej bizonyul a tüneteket kiváltó ételféleségnek, akkor tovább lehet próbálkozni más, gyakran allergizáló táplálék (pl. tojás, szója) kiiktatásával.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page