top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

„Tízéves korukig szoptatom őket, ha azt szeretnék”

A szoptatási irányelvek a baba legalább 6 hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasolnak, majd eztán is, ameddig csak lehet. De mégis meddig? Egy brit anya még mindig szoptatja 5 és 6 éves fiait, és azt mondja, hogy akár 10 éves korukig is hajlandó folytatni a szoptatást. Ameddig csak a gyerekek kérik.

Azt sem tagadja azonban, hogy bőven kap emiatt negatív megjegyzéseket a környezetétől.

 

Sheryl Wynne 39 éves, két kisfia van: Riley 6 éves, Mylo 5 éves. És mindkét gyereket szoptatja még, reggel suli előtt, este és éjszaka. Azt vallja, hogy ez teljesen normális, a szoptatást tartja a legjobb módszernek, ha valamiért meg kell nyugtatni a fiúkat, mert például valami miatt túlságosan izgatottak vagy betegek.


Sheryl, aki egyébként foglalkozására nézve hipnoszülés-instruktor és dúla, nem tagadja, hogy a környezete időnként beszól neki a szokatlanul hosszú szoptatásért. Például ha a fiúk nem úgy viselkednek, ahogyan illene, akkor ezt sokan azzal hozzák összefüggésbe, hogy biztosan azért van, mert még mindig szopnak. Az anya azonban ilyenkor mindig azzal vág vissza, hogy „hát istenem, gyerekek”.

„Soha nem gondoltam azt, hogy jogom lenne feleslegesen véget vetni a dolognak. A gyerekek igénylik, és a szoptatás teljesen normális biológiai folyamat, más kérdés, hogy a modern társadalmakban nem elfogadott, hogy valaki ilyen idős korukban még szoptatja a gyermekeit. A nagyobbik fiammal akkor beszélgettünk erről, amikor még csak 3 éves volt. Amikor megkérdeztem tőle, mikor akarja abbahagyni a szopizást, azt válaszolta, hogy majd ha 10 éves nagyfiú lesz. Nem dönthetek a kérdésben egyedül, hiszen ez valami olyasmi, amit közösen csinálunk.”

Az anya szerint a szoptatás erősíti a kötődés a fiaival, akik bármikor jöhetnek egy kis megnyugtatásért, amikor csak igénylik.

„Ez is a közöttünk lévő kapcsolat része, és ez a legfontosabb motivációm, hogy továbbra is szoptassam őket.”

Sheryl azt is elárulta, hogy sokan – ismerősök és ismeretlenek – kérdezgetik, mikor hagy már fel a szoptatással, ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga hozza meg a gyermeknevelésre vonatkozó döntéseit, mások beleszólása nélkül:

„Az emberek azt gondolják, hogy szakértők abban, hogyan kell mások gyerekeit nevelni, ám én inkább az ösztöneimet követem.”

Azt vallja, hogy traumatikus szülései után a szoptatás segített neki abban, hogy rendbe jöjjön a lelke.

„Traumatikus szülésem volt, kudarcként éltem meg a szülést. Úgy éreztem, nem jól csináltam, ezért nagy szükségem volt a szoptatás adta kötődésre.”

Most az a szándéka, hogy segítsen lerombolni a természetes szoptatás körüli hamis mítoszokat. Természetes szoptatásnak azt nevezi, amikor a gyermek dönti el, mikor történjen az elválasztás.

„Nálam a szoptatás nem egy döntés eredménye volt, annyira természetes és egyértelmű volt, hogy szoptatni fogok, hogy nem volt szükség mérlegelésre.”

Arra vonatkozóan, hogy hány éves korig „normális” a szoptatás, nyilván mindenkinél máshol van a lélektani határ. A szoptatás és az anyatej előnyei azonban vitathatatlanok, itt olvashatsz sok-sok cikket a témában.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page