top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

6 hónap helyett 2 év – új szoptatási irányelvek

Frissítve: 2022. júl. 19.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 10 év után először frissítette szoptatási irányelveit. Az AAP most már kétéves korig vagy annál tovább szorgalmazza a szoptatás. A korábbi ajánlásban 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatás szerepelt azzal az ajánlással, hogy az anyák az elválasztás idején is folytassák a szoptatást.

Az új iránymutatás összhangban van az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Amerikai Családorvosok Akadémiája és a Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság ajánlásaival.

 

Az Egyesült Államokban született csecsemők több mint 80 százalékát valamennyi ideig szoptatja édesanyjuk, de a legtöbbjüket nem kizárólagosan vagy nem olyan hosszú ideig, mint ahogy azt az AAP ajánlja.


Dr. Jessica Madden gyermekorvos és nemzetközi szoptatási tanácsadó örömmel fogadta, hogy az AAP frissítette irányelveit, mert ezt fontos lépésnek tartja a szoptatás népszerűsítése szempontjából. Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy bár a célok nem valósíthatók meg a gyermekorvosok támogatása és közreműködése nélkül, egy felmérés szerint az egy évnél hosszabb ideig tartó szoptatást választó anyák több mint egyharmada nem érzi úgy, hogy a saját gyermekorvosa támogatná.


A kiterjesztett szoptatás előnyei

A szoptatás 1 (és akár 2) éven túli folyamatos előnyei mind a mama, mind a baba egészségével összefüggnek.


Az AAP olyan tanulmányokra hivatkozik, amelyek megerősítik a 12 hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás és az anyai 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mellrák és a petefészekrák kisebb kockázata közötti összefüggést.


Ami a csecsemők egészségét illeti, a szoptatás előnyei közé tartozik az alsó légúti fertőzések, a súlyos hasmenés, a fülfertőzések és az elhízás csökkent aránya. Ennek oka, hogy az emberi tej egyedülálló összetételű, antimikróbás, gyulladáscsökkentő és immunszabályozó hatóanyagokat és élő sejteket tartalmaz, amelyek erősítik a gyermek immunrendszerét – magyarázza az AAP.


A szoptatás a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) csökkent rizikójával, valamint egyéb védő hatásokkal is összefüggésbe hozható.


Az AAP állásfoglalása a szoptatást közegészségügyi szemszögből is vizsgálja, rámutatva, hogy a szoptatás sokkal többről szól, mint a növekvő gyermek táplálásáról – a szülő és a gyermek közötti kötelék is döntő fontosságú.


Mi van, ha nem tudom szoptatni a babámat?

Azok az anyák, akik olyan problémákkal szembesülnek, mint a fájó mellbimbó, a megduzzadt mellek és a fájdalom, kisebb valószínűséggel folytatják a szoptatást, hacsak nem kapnak szakmai segítséget. A szoptatás abbahagyásának másik gyakori oka a tejhiány feletti aggodalom. Egy felmérésben az anyák 50 százaléka az elégtelen tejtermelődést jelölte meg az elválasztás elsődleges okaként. Az anyák némelyike időhiány és/vagy a szoptatási támogatás hiánya miatt nem tud szoptatni.


A gyermekorvos létfontosságúnak tartja, hogy azok az anyák, akik nem tudnak szoptatni, ne érezzék magukat bűnösnek vagy rossz anyának. Hangsúlyozza, hogy összefüggés van a szoptatás „kudarca” és a szülés utáni depresszió kialakulása között.

Hatalmas nyomás nehezedik az anyákra, hogy szoptassanak, és rengeteg üzenet jelenik meg arról, hogy „a szoptatás a legjobb – mondja. – Fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amelyben az anyák tudják, hogy jó anyák, függetlenül attól, hogyan táplálják a babájukat, és hogy nem az ő hibájuk, ha a szoptatás nem sikerül.”

Forrás: AAP

Fotó: Wix


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page