top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A nővérem teje az én babámnak járna, mert nem akarok fizetni a tápszerért!

Mindenki másként csinálja anyaként is. Az egyik szoptat, a másik nem, az egyik lefagyasztja a felesleges anyatejet, a másik inkább odaadja egy olyan anyának, aki valamilyen okból nem tudja szoptatni a babáját. Arról viszont még nem hallottam, hogy a „kié legyen a felesleges anyatej” kérdése családi konfliktusok forrása lenne. (Egy hasonló, de mégis más családon belüli „tejkonfliktusról” itt olvashattál.)

Egy anya szerint ugyanis automatikusan és magától értetődően az ő babájának járna a nővére által lefejt felesleges anyatej. A netes kommentelők jelentős része szerint azonban alapvető tévedésben van. A „Te hogyan oldanád meg?” sorozat újabb történetét olvasod.

 

Alapigazság, hogy mindenkinek megvan a saját útja szülőként, anyaként. Ebbe az is beletartozik, hogy ami az egyik családban ideális babatáplálási forma, az a másik családban nem mindig járható út, Van, aki a szoptatás mellett dönt. Van, aki a tápszer mellett. Nincs jó vagy rossz döntés, csak az adott család számára optimális döntés van.


Ahogyan a döntések különbözőek, úgy különbözik a testünk is, ami az anyatej mennyiségében is megmutatkozhat: az egyik anyának elegendő a teje a babája számára, a másiknak kevés, a harmadiknak pedig még a baba igényein túl feleslegben is van. Pontosan ez okozott konfliktust két lánytestvér között egy családban, amibe aztán szép lassan az egész családot bevonták. Az egyikük így mesélte el a történetüket a Redditen:

„Amikor a kislányom négy hónappal ezelőtt megszületett, a kizárólagos szoptatás mellett döntöttem. A húgom kicsivel utánam szült, és kezdettől fogva a tápszert választotta, mert attól félt, hogy a szoptatástól megereszkednek majd a mellei. Nekem ezzel nem is volt semmi bajom, mert szerintem mindenki válassza azt, ami a legjobb a számára. Teljesen rendben van: az ő teste, az ő döntése, tápszeren is nőnek fel babák.”

Nem sokkal később azonban a fiatalabb testvér kénytelen volt szembesülni azzal, hogy bár a tápszer a melleit talán kíméli, de a pénztárcáját egyáltalán nem, hiszen míg a szoptatás egy fillérbe se kerül, a tápszernek bizony ára van.

„Egy nap átjött hozzánk, és megkérdezte, hogy nem adnék-e a babájának a hűtőnkben tárolt lefagyasztott anyatejből. Nekem ugyanis több tejem van, mint amennyit a kislányom elfogyaszt, ezért rendszeresen fejek és a felesleget lefagyasztom. A húgom arra hivatkozott, hogy a tápszer túl drága neki, amit nem engedhet meg magának. Kerek perec nemet mondtam neki, a tejet ugyanis a saját babánknak gyűjtögetem, ha megint problémánk adódna a szoptatással, amire volt már példa korábban. Emlékeztettem arra, hogy ha én nem lennék itt neki kéznél, akkor is etetnie kellene valamivel a gyermekét, akkor mit csinálna?”

A vita azonban elfajult, a fiatalabb testvér azt vágta a nővére fejéhez, hogy nekik úgysincs szükségünk ennyi anyatejre, de ha mégis, akkor bármikor tud fejni a kislányának. Később a szülőket, majd további családtagokat is bevont kettejük vitájába, úgyhogy mostanra szinte már nincs is olyan a szűkebb családban, aki ne foglalt volna állást egyikük vagy másikuk véleménye mellett.


Az idősebb testvér azt kérdezte a kommentelőktől: igaza van-e, hogy megtagadta a húga kérését?


A történet hatalmas vitát váltott ki, alig egy nap alatt máris jóval ezer felett járt a hozzászólások száma. Igazából nem is volt vita abból a szempontból, hogy a kommentelők túlnyomó többsége az idősebb testvérnek adott igazat, végtelenül önzőnek minősítve a húga hozzáállását.

„A húgodnak egészen biztosan fogalma sincs arról, hogy testileg és lelkileg mennyire megterhelő, időigényes feladat a fejés. Semmi előjoga nincs ahhoz az anyatejhez, amit saját magad fejtél és fagyasztottál le saját kislányod számára”

– írta valaki.


Ugyancsak a fejés idő- és energiaigényes voltát hangsúlyozta az a hozzászóló is, aki így fogalmazott:

„Ez annyira nevetséges. Három gyereket szoptattam, ezért tudom, hogy az anyatej lefejése és tárolása mennyire kemény munka, mennyi időt és erőfeszítést kíván. Ezt kikövetelni olyan, mintha valaki jogosulatlanul igényt tartana például arra festményre, melyeket órákon-napokon át készítettél saját örömödre, hogy te gyönyörködhess benne.”

Mit tehetsz a „felesleges” anyatejjel?

Amennyiben az anyatej mennyisége meghaladja a baba aktuális igényeit, logikus lépésnek tűnik a felesleget ingyen vagy pénzért felajánlani egy olyan család számára, ahol problémát okoz a szoptatás. A gyermekorvosok mindenesetre nem javasolják, hogy látatlanban, például neten létrejött ismeretség alapján szerezz vagy vásárolj anyatejet a babádnak. A legfontosabb kockázatként azt emelik ki, hogy az ellenőrizetlen forrásból, ellenőrizetlen körülmények között lefejt és tárolt anyatej fertőzések továbbadásának forrása lehet, de például abban sem lehetsz biztos, hogy az anya nem szed olyan gyógyszert, ne adj isten nem használ olyan kábítószert, ami az anyatejjel a baba szervezetébe is átjuthat. Emellett nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy az anyatej összetétele mindig a baba aktuális igényeihez igazodik, így nem ugyanolyan összetételű anyatejet termel egy újszülött édesanyjának szervezete, mint például egy 8-10 hónapos babáé.


Mindezek fényében a szakemberek egyértelmű ajánlása, hogy ha úgy érzed, hogy a babád nem jut elegendő anyatejhez a szopással, akkor mindenekelőtt gyermekorvosod vagy védőnőd tanácsát kérd ki, aki pontos felvilágosítással tud szolgálni a hivatalos anyatejgyűjtő állomásokról, illetve az anyatejhez jutás szabályairól és kritériumairól.


A testvéred által lefejt és lefagyasztott anyatejet a saját babád számára elkunyerálni nem ér, hacsak ő nem ajánlja fel önként.


Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page