top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A nő, aki a szülés előtt két órával tudta meg, hogy terhes

Nehéz elképzelni, hogy létezik ilyen, de az élet időről-időre ellenpéldákkal bizonyítja, hogy igenis létezik: nők, akik úgy élték végig a kilenc hónapot, hogy fogaluk sem volt arról, hogy gyermeket hordanak a szívük alatt. A mai történet egy 23 balett-tanárnőről szól, aki két órával az után, hogy megtudta, hogy várandós, már meg is szülte a kislányát.

A cikk végén pedig arról írok, honnan lehet gyanús akár már az első héten, hogy várandós vagy.

 

A 23 amerikai nő, Lizzie Quah kibírhatatlan görcsökkel ment be a kórházba az éjszakai órákban, és arra gyanakodott, hogy kínjait biztosan fájdalmas menstruáció, esetleg vesekő okozza. Az orvos megvizsgálta és maga is megdöbbent az eredményen: a fiatal nő várandós volt, olyannyira, hogy a méhszáj csaknem eltűnt. Nem sokkal később, alig két óra múlva világra is jött a 2920 grammos kislány, aki a Winnie June nevet kapta.


Az Anyás-Apás várandóssággal és szüléssel foglalkozó korábbi írásait a felső menüsorban a "Gólyaváró" fülre vagy ide és ide kattintva találod!


Utóbb kiderült, hogy a terhesség nem volt problémamentes, hiszen a méhlepény túlságosan elöl tapadt, és az anyánál preeklampszia és terhességi toxémia is fennállt. Emiatt a nő életveszélyben volt a terhesség vége felé – ez azonban egészen a szülésig nem derülhetett ki, hiszen ha nem tudott a terhességéről, akkor értelemszerűen orvosnál sem járt egészen a fájások megindulásáig.


A most 11 hónapos baba édesanyja egy TikTok videóban számolt be a történtekről.

Elmondta, hogy éjjel fél három körül olyan heves görcsei jelentkeztek, melyeket még életében nem tapasztalt. A sürgősségi osztályon derült ki, hogy várandós, sőt hamarosan szülni fog, hiszen már 8 centiméterre tágult. Két órával később már meg is született a kislánya épen, egészségesen.

A balett-tanárként dolgozó nő azt mondja, hogy egészen addig az éjszakáig fogalma sem volt róla, hogy várandós, hiszen alig hízott a kilenc hónap alatt, és menstruációja sem maradt el. Bár ez utóbbiról az orvosok utólag azt feltételezik, hogy azt nem rendes havi vérzés, hanem a rendellenesen tapadó lepény eredményezhette.

Ilyen történeteket olvasva legtöbbünkben felmerül: hogy a csudába nem veszi észre valaki, hogy terhes, hiszen a várandósságot jól látható testi változások, sőt több-kevesebb terhességi tünet is kíséri (hányinger, kívánósság, mellfeszülés stb.). De az élet időről-időre újabb példákkal szolgál arra, hogy nem feltétlenül szembetűnőek a terhesség jelei sem az érintett, sem a környezet számára. (Itt egy tiniterhesség kapcsán írtam erről.)

Most viszont beszéljünk a másik „végéről” a várandósságnak, azaz arról, melyek a legkorábbi jelei a terhességnek. Észre lehet-e venni már az első héten, hogy teherbe estél?

Hogyan számoljuk a terhességi heteket?

Elöljáróban az a legfontosabb, hogy az orvosok nem a tényleges fogalmazás napjától, hanem az utolsó menstruáció időpontjától számítják a terhességi kort, ha az utolsó menstruáció időpontjában terhesség valójában még nem áll fenn. Ennek az az oka, hogy bár a fogamzás időpontja valamikor a két menstruáció közötti félidő környékére datálható, de pontos időpontja általában nem adható meg. Az utolsó menstruáció időpontja azonban viszonylag biztos pont.

A szülés várható időpontját az úgynevezett Naegele-képlet alapján számítják, ami valahogy így néz ki:

A szülés várható időpontja = az utolsó havi vérzés első napja – 3 hónap + 7 nap + 1 év

Mit is jelent ez? Nézzük a mai napot: 2020. május 29-. Ha nemsokára kiderül, hogy ma volt az utolsó menstruációd, akkor a szülés várható időpontja: 2021. március 5-e lesz.

Vannak-e jelei a várandósságnak már az első héten?

A fent elmondottakból következik, hogy természetesen a fogamzás utáni első hétről beszélünk, ami a terhességi kor orvosi számítása szerint a 3. hétnek felel meg.

Az első gyanújel természetesen az, hogy a menstruáció nem jelentkezik a szokott időben. Ennek persze önmagában még számtalan oka lehet. De az is előfordul, hogy a menstruáció akár 1-2 hetet is késik, ráadásul esetleg a megszokottnál jóval bőségesebben. Erről annyit érdemes tudni, hogy léteznek nagyon korai vetélések, és ezek a megkésett, bőséges „menstruációk” gyakran ilyen nagyon korai vetélésnek felelnek meg. Azaz a terhesség létrejött, de már az elején meg is szakadt, például a megtermékenyített petesejt nem ágyazódott be megfelelően (ez normális körülmények között a megtermékenyítés utáni 6-7. napon következik be, tehát nem azonnal a terhességet eredményező szexuális együttlét után).

Vérzés és görcsölés

A beágyazódás azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejt hozzátapad a méh nyálkahártyájához és oda „befészkeli” magát. Vannak nők, akik állítják, hogy megérezték a beágyazódás pontos pillanatát, de aki nem, annál is enyhe vérzés és görcsölés hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódott.

Ez a vérzés semmi esetre sem olyan erős, mint a menstruáció, sokszor csak egy pöttynyi vér vagy rózsaszínes elszíneződés a fehérneműn. A görcs is többnyire enyhe; jelentkezhet a hasban, alhasban vagy lágyéktájon. Mind a vérzésre, mind a görcsölésre igaz, hogy normális körülmények között néhány napon belül magától megszűnik.


A további nagyon korai terhességi jelek változóak lehetnek, egyeseknél jelentkeznek, másoknál nem:

  • hányinger, melyet esetenként hányás is követ

  • mellfeszülés, –duzzanat, kékesen előtűnő erek

  • gyakori vizelési inger

  • fejfájás

  • testhőmérséklet átmeneti megemelkedése

  • puffadásérzés

  • fáradtság, kimerültség

  • ingerlékenység, hangulati ingadozások („hullámvasút”)

  • egyes ételek megkívánása és/vagy korábban kedvelt ételek elutasítása

  • szagérzékenység

  • fémes íz a szájban

Ahogyan már említettem, ezek nem „kötelező” jelei a korai várandósságnak, ám ez fordítva is igaz: bármelyik tünet észlelése önmagában nem tekinthető a terhesség bizonyítékának.

A várandósság biztosabb jele a pozitív terhességi teszt, később a petezsák, majd az embrió kimutatása ultrahangvizsgálattal.

Mit mér a terhességi teszt?

A terhességi teszt az úgynevezett humán koriogonadotropin (hCG) nevű hormon szintjét méri a vizeletben, mely terhesség kapcsán jelenik meg. A hCG-t az embriót körülvevő sejtek, később a méhlepény (placenta) sejtjei termelik.


Sokakban merül fel a kérdés, mikor érdemes először tesztelni, ha felmerül a terhesség gyanúja. Egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, mert túl korai teszteléskor lehet törni a fejünket az egy csík felett, hogy valóban nem vagyunk-e várandósok, vagy csak arról van szó, hogy túl korán teszteltünk – és persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek a tesztek nem olcsók, ezért érthető módon lehetőleg már az első teszttől biztos választ várunk a kérdésre: terhes vagyok-e?


A legérzékenyebb tesztek gyártói szerint termékük már a megtermékenyítés (tehát a szexuális együttlét) után 10 nappal jelzi a terhesség fennállását, ami azt jelenti, hogy az érzékenyebb tesztcsíkokkal akár már az elmaradt menstruáció másnapján tesztelhetünk. De általánosságban azt lehet mondani, hogy a hCG általában 3 hét alatt ér el olyan szintet, ami már a kereskedelmi forgalomban a patikákban vagy drogériákban kapható tesztekkel is kimutatható. Vagyis érdemes a kimaradt menstruáció után még körülbelül egy hétig türelemmel várni, ha a bizonytalan eredmény megerősítésére nem akarjuk további tesztek tömegét vásárolni. A gyártók egyébként általában feltüntetik termékeik csomagolásán, hogy az adott teszttől mennyi idő elteltével várható informatív eredmény.


Azt is fontos tudni, hogy a terhesség legelején előfordul, hogy a teszt annak ellenére csak egy csíkot mutat, hogy valójában már létrejött a terhesség. Ilyenkor viszont érdemes pár nap múlva újabb tesztet végezni.


Téves eredményt adhat az is, ha a tesztelés során nem követjük a gyártó által megadott használati utasítást. Ezen kívül fontos lecsekkolni tesztelés előtt a termék lejárati idejét is, hiszen lejárt szavatosságú teszttől hogyan is várhatnánk megbízható eredményt?

Fotó: Instagram


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page