top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A lányaim dolgozzanak, a fiaim játsszanak!

A múltkor már hoztam egy történetet arról a – sajnos még mindig nagyon sok családban élő – sztereotípiáról, mely szerint a házimunka kizárólag a nők reszortja, a férfiaknak nemhogy „besegíteniük” nem kell az otthoni teendőkbe, hanem semmit nem kell csinálniuk. Anya főz, apa újságot olvas...

A vándorló cigány családban a két lány főz, mos, takarít, a két fiú pedig „kiröhögné azt, aki arra kérné őket, vegyék ki ők is a részüket a munkából”. Nem én mondom ezt, hanem tulajdon édesanyjuk.

 

A négygyermekes Clare Giles családja nem szokványos életet él, hiszen állandóan vándorolnak városról városra. A brit Channel 5-nek „Here Come the Gypsies” című műsorában szólaltatták meg őket, mely az Egyesült Királyságban élő cigányok életét igyekszik minél több oldalról bemutatni. Ebben az adásban mondta el az édesanya, hogy a fiai kinevetnék azt, aki házimunkára kérné őket, mégpedig azért, mert ők is tudják, hogy nem ez a dolguk, hiszen fiúk. A két kislánynak azonban máris keményen ki kell vennie a részét az otthoni munkákból, szigorú rend szerint. Claire azt mondta, azért vannak így leosztva a feladatok, mert ők a hagyományos családmodellt követik a gyerekek nevelésében, eszerint pedig a nők kötelessége a házimunka, amire máris fel kell készülnie a lányainak. Eközben a fiúk pedig szabadon játszhatnak, pihenhetnek, tölthetik az idejüket kedvük szerint, mert ők meg így „készülnek” a hagyományos férfiszerepre a családban.

„A két fiam csak nevetne, ha ilyesmire kérném őket, mert tisztában vannak azzal, hogy a házimunka a húgaik dolga.”

Ennek megfelelően a 12 éves Maddie és a 8 éves Bonnie kötelessége, hogy az anyukájuk által összeállított listán szereplő feladatokat elvégezzék: főzzenek, felmossák a padlót, beágyazzanak és a többi... A két fiú, Matthew és Charlie mindeközben nem csinál semmit.

„Már nagyon kicsi koruktól tisztában voltak azzal, mi a különbség a mi kultúránkban férfi és nő között, mi a feladata az egyiknek és mi a másiknak. A férfi jár el dolgozni, megkeresni a kenyérre valót és eltartani a családot. A nő feladata, hogy rendben tartsa az otthonát és minden házimunkát elvégezzenek”

– mondta el Claire a műsorban, miközben egy percre sem állt meg a keze, éppen a mosdókagylót súrolta tisztára.

„A cigány kultúrában a nő helye otthon, a konyhában van. Én sem járok el dolgozni, és büszke vagyok arra, hogy főállású anya lehetek. Állandóan járkálok körbe a házban, takarítok, rendet teszek, mert számunkra nagyon fontos, hogy patikatisztaság legyen itthon. Más anyák reggel felkelnek, iskolába viszik a gyerekeiket, aztán elmennek dolgozni. Nos, ez nem én vagyok. Nálam valahogy így néz ki egy nap: felkelek, mosok, a gyerekek iskolába mennek, takarítok, mosok, a gyerekek hazajönnek, eszünk, házifeladat, a lányokkal takarítunk, mosunk, a fiúk játszanak, olvasnak, pihennek, vacsora, fürdés, lefekvés.”

Ehhez a műsor azt tette hozzá magyarázatként, hogy ez a „tisztaságmánia” valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a vándorló, nomád életet élő cigányok számára egykor a túlélést jelenthette, ha tökéletes tisztaságot tartottak maguk körül, ezzel védve magukat a különböző fertőzésektől.


És a makulátlan tisztaság megteremtésében és állandó fenntartásában a két lánynak – és csakis nekik – is részt kell venniük. Amikor Maddie és Bonnie hazaér a suliból, egy lista várja őket azoknak a feladatoknak a felsorolásával, melyet aznap el kell végezniük. Sőt a nagyobbik lány, a 12 éves Maddie esetében még ennél is tovább mentek, hiszen kapott egy saját mobilházat, ahol azzal kell bizonyítania, hogy kész az önálló életre, hogy mindent maga tart rendben.

„Nálunk az a szokás, hogy mire egy lány 13 éves lesz, elvárják tőle, hogy minden tudással rendelkezzen, ami az önálló, független élethez szükséges. Tőlem is elvárták, én is elvárom a lányaimtól.”

És hogy mit szólnak ehhez a lányok? A 8 éves Bonnie azt mondja, hogy máris tudja, hogy ő is ilyen életet szeretne magának. A 12 éves Maddie így fogalmaz arról, hogyan látja a jövőjét pár év múlva:

„Lesz két gyerekem, férjem, főzök nekik és takarítok utánuk.”

Európa a XXI. században...


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page