top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Apám nem tiszteli az intimszférámat, mit tegyek?

A „Te hogyan oldanád meg?” sorozatban ismerjetek meg egy nagylányt, akit rettenetesen zavar, hogy az apja kopogtatás nélkül rányit a szobájában, és akkor is nyugodtan bemegy a fürdőszobába, amikor a lánya éppen zuhanyozik. A lány többször kérte az apját, hogy tartsa tiszteletben az intimszféráját, de eddig falra hányt borsó minden szava.

Ti hogy álltok a kérdéssel a saját gyerekeitekkel? A cikk végén jövök egy kérdéssel.

 

A Kidspot cikkében csak álnéven, Lilyként emlegetett 18 éves lány a Redditen kért tanácsot, mit tegyen, hiszen egyre nyilvánvalóbb számára, hogy az apja nem tiszteli az intimitás szabályait. Például mindig kopogtatás nélkül nyit be a lánya szobájába, sokszor pont olyankor, amikor a nagylány éppen öltözködik, és a helyzettől nem zavartatva magát megkérdezi tőle, amit éppen akar. Az is előfordul időnként, hogy a kétgyerekes apa pont akkor megy be a fürdőszobába, amikor a lánya éppen zuhanyozik, és zuhanyfüggöny hiányában ilyenkor nincs is hová bújni előle.

„Már többször mondtam neki, hogy kényelmetlen számomra, ha meztelenül lát. Mostanában már bezárom a fürdőszobaajtót, amikor benn vagyok, de erre válaszul prűdnek nevezett azért, mert nem jöhet be addig, amíg nem végeztem a fürdéssel.”

Lilynek teljes megdöbbenéssel kellett végighallgatni apja érveit arra, miért van teljesen rendben, amit csinál. Ezek a következők voltak:

  • nem most látja a lányát először ruha nélkül,

  • egy családon belül nem lehet probléma a meztelenség,

  • látott már életében más cicit is,

  • Lily nővérét egyáltalán nem zavarja, ha az apja meztelenül látja.

Lily kérdésére, hogy mit tegyen, közel 500 komment érkezett, többségében olyanok, melyek szerint Lily semmi rosszat nem tett, és az apja az, aki folyamatosan átlép egy határt, ami nem lenne szabad átlépnie.

„Én a legmesszemenőbbekig azon a véleményen vagyok, hogy egy családban igenis helyén való a puszi és az ölelés. De ez túlmegy a normális határon, leginkább azért, mert nem kölcsönös beleegyezésen alapul”

– írta valaki.


Egy másik kommentelő szerint:

„Hát ez remek. Sajnálom, hogy ezt kell neked mondanom, de az apád egy perverz alak. Ha nem így lenne, akkor nem idegesítette volna fel az, hogy kizártad a fürdőszobából.”

Több apa is hozzászólt a kérdéshez, és többen kifejtették, hogy ők hogyan oldották vagy tervezik megoldani a meztelenség problémáját a lányukkal. Egy hároméves kislány édesapjánál például már két év múlva elérkezik az az idő, amikor már nem szeretne bemenni a fürdőszobába, míg a kislány fürdik. Egy másik apa azt írta, hogy megvárja, hogy a lánya jelezze neki, hogy már „kényelmetlen” számára a dolog. Attól nem fél, hogy a lánya nem meri majd ezt közölni vele, hiszen máris nyíltan beszélnek a kérdésről.

„Amikor ez megtörténik, én azonnal tiszteletben tartom majd a kérését. Teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy a lányom kénytelen legyen előttem ruha nélkül mutatkozni akkor, amikor ezt már kellemetlen szituációként éli meg.”

És végül a kérdés:

Forrás: Kidspot

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A "Te hogyan oldanád meg?" sorozat további cikkeiért ide kattints!


bottom of page