top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyerekeimnek keményen meg kell dolgozniuk a szeretetemért

Egy apa egy tévéműsorban nyíltan bevallotta, hogy igenis van kedvence a három lánya közül. Hogy melyik? Hát amelyik az adott hónapban éppen kiérdemli, a többiek meg pedálozzanak keményen, ha a következő hónapban ők akarnak az aktuális kedvenc lenni.

A kérdés csak az, hogy jó-e, ha egy szülő jó magaviselethez, iskolai osztályzatokhoz vagy éppen elmosogatott edények számához méri „patikamérlegen”, hogy éppen melyik gyerekét helyezi a többiek elé figyelemben, szeretetben.

 

Egyszer régebben már írtam arról, hogy egy szülőnek vagy nagyszülőnek van, lehet-e kedvenc gyereke, unokája. Olvashattál például arról az anyáról, akinél az a fokmérő, melyik gyereke tud több lájkot bezsebeli a posztjaival a közösségi oldalakon. De olyan is előfordul, hogy egy anya a nevelt gyerekét egyszerűen gyűlöli, míg a vér szerinti gyerekek egészen más megítélés alá esnek.


De eddig még nem hallottam olyanról, hogy egy szülő komplett teljesítményértékelési rendszert dolgozna ki, majd a hónap végén osztana-szorozna, és – az egyes cégeknél szokásos, amolyan „hónap dolgozója” rend szerint – mindig kihirdetné, hogy a következő hónap végi értékelésig ki lesz a kedvence, akit jobban szeret a többieknél és mindenféle előjogokat biztosít számára.


Pedig éppen egy ilyen rendszerről számolt be minden fenntartás nélkül, büszkén egy apa egy tévéműsorban. A neve alapján távol-keleti felmenőkkel rendelkező Davy Nguyen mosolyogva mesélt a „kedvenc gyerek rendszer”-ről, mellyel az a célja, hogy három fiatal felnőtt, illetve tinédzser lánya közül mindig motiválja azt a kettőt, aki a következő hónapra kegyvesztett lett. Azt mondja, ő legalább nem titkolja az érzéseit, nem csinál úgy, mintha egyformán szeretné a 20 éves Angelique-et, a 18 éves Trinityt és a 14 éves Siobhant, hanem mindig nyíltan a szemükbe mondja, éppen ki az aktuális kedvence – és teszi ezt már 10 éve, mióta a lányok nagyobbacskák lettek. Folyamatosan ellenőrzi a lányok magaviseletét, szokásait, iskolai teljesítményét és egy erre kidolgozott pontrendszer alapján rendszeres időközönként minősíti őket. A kedvenc aztán a következő értékelésig mindenféle előjogokat és kiváltságokat élvez, az apa ezzel akarja keményebb munkára ösztönözni a szeretetéből és figyelméből kipottyanó két gyereket, hogy igyekezzenek visszaszerezni apjuk elismerését. Az aktuális kedvencnek kedvez például azzal, hogy az ő kedvenc ételét eszi a család, több időt tölthet a neten vagy a barátaival stb.


És hogy mi a véleményük a gyerekeknek erről a szokatlan rendszerről? Nos, elmondták, hogy mindig frusztrálja őket, amikor nem sikerül elnyeniük a havi kedvenc gyerek szerepét, és megtesznek mindent, hogy a következő időszakra rájuk essen apjuk választása.


Az apa így fogalmazott a Kidspotnak:

„A lányaim tisztában vannak azzal, hogy a cím kiérdemléséhez nagyon keményen kell dolgozniuk és bizonyos területeken javulást kell elérniük.”

Meg van győződve arról, hogy a módszere tökéletes arra, hogy a gyermekei már nagyon korán megtanulják, hogy mindenért meg kell dolgozniuk és a sikereket saját erejükből kell elérniük.

„Tudják, hogy a legjobbat akarom nekik, mert ahhoz, hogy elérjék az álmaikat, a legjobbak közül is a legjobbnak kell lenniük ebben az idióta világban.”

Egyetértünk vele?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page