top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A lány, aki parókát ad a hősökre

A fiatal nő mellrákkal küzd, már nem először. És emellett segít azoknak, akik hozzá hasonlóan a kezelések alatt is nők akarnak maradni. Elborzadt attól, amikor meglátta, milyen rémes parókák közül választhatnak azok a kispénzűek, akiknek a kezeléstől kihullik a hajuk. Azóta szívügyének tekinti, hogy jótékony adományokból jó minőségű, divatos, csinos parókákhoz juttassa a rászorulókat.

Elgondolkoztál már azon, miért pont a hajhagymákat támadja meg a kemoterápiás szer?

 

Volt egy film pár éve, „Lány kilenc parókával” volt a címe. Egy rákbetegséggel küzdő fiatal nőről szólt, aki a sokféle, a szivárvány minden színében pompázó parókájával különböző személyiségeket tudott magára ölteni, amikor a kezelések alatt kihullott a haja. Még nevet is adott a különböző személyiségeknek, volt köztük dögös, szolid és mindenféle. A filmet is ajánlom megnézésre, hiszen nem (csak) magáról a rákbetegségről, hanem a nehéz helyzetekkel való megküzdésről, az ehhez vezető lelki útról szól, de most nem a filmről és annak hős nőjéről szeretnék beszélni, hanem egy másik fiatal nőről.


Kaz Foncette 34 éves, és már másodszor kénytelen megküzdeni a mellrákkal. Így ír magáról:

„Szinte nem is találkozom olyannal, aki szó nélkül hagyná rövid, pink színű hajamat. Én is imádom ezt a színt és fazont, magabiztosság tesz, erősebbnek érzem magam benne, mint korábban bármikor. Ez már a saját hajam, de amikor a mellrák kezelése alatt kopasz voltam, akkor is volt egy hasonló színű parókám, ami alaposan megváltoztatta a kinézetemet. A nők különbözőképpen reagálnak arra, amikor a kemoterápia miatt elveszítik a hajukat. Van, akit nem zavar, mások kendővel takarják el a fejüket, én viszont azok közé tartozom, akik azonnal szükségét érezték, hogy beszerezzenek egy szuper parókát.
Akkor 31 voltam, éppen akkor mentem férjhez, és már a gyereket tervezgettük, nem is annyira távoli jövőben. Egy nap azonban éles fájdalmat éreztem a mellemben. Először nem gondoltam semmi rosszra, azt hittem, hogy a közelgő menstruációm jele. De amikor a fájdalom ismét jelentkezett, akkor megtapogattam a mellemet, és a legnagyobb rémületemre csomót tapintottam, nem is annyira kicsit. A lelkem mélyen azonnal tudtam, hogy valószínűleg mellrákom van, de még így is sokként ért, amikor néhány héttel később megkaptam a végső diagnózist. Emlékszem, hogy csak ezt hajtogattam az orvosnak: Ez komoly? Nem keverték össze a leletemet valakiével? De sajnos nem volt tévedés, dühös voltam, szomorú és sírtam. Mindig az jutott eszembe, hogy túl fiatal vagyok a mellrákhoz, és azt éreztem, hogy képtelen leszek megbirkózni ezzel a helyzettel. Nem könnyítette meg a dolgomat azt sem, hogy az édesapámat is mellrák miatt veszítettem el alig pár évvel ezelőtt. Szemtanúja voltam a küzdelmének és annak, hogyan vesztett végül, és rettenetes érzés volt azzal szembenézni, hogy nekem is ugyanezzel kell megküzdenem. Az is hamar kiderült, hogy a mellrák egyik legagresszívabb formája „jutott” nekem.
Megtudtam, hogy műtétre és kemoterápiára is szükségem van. Bár a műtét gondolata is rettenettel töltött el, de amikor meghallottam a kemoterápia szót, szabályosan pánikba estem. Úgy éreztem, nem tudom elviselni, ha a kopaszon kell járkálnom. Hosszú, sötét hajam volt, amire nagyon büszke voltam. Nem csoda hát, hogy a kemoterápia szó hallatán egyből az jutott eszembe, hogy elveszítem ezt az ékességem. Így aztán rögtön elkezdtem parókák után keresgélni. Amikor azonban a nővér megmutatta azokat a parókákat, melyekhez olcsón, tb-re is hozzá lehet jutni, elborzadtam. Képzeljetek el valami nagyon gagyi, műanyag kinézetű parókát, amiről messziről ordít, hogy nem igazi haj. Kábé olyan, amit Halloween idején tesznek a fejükre az emberek. Rögtön tudtam, hogy ez nem az, amire nekem szükségem van, eleve látszott, hogy aki ezeket a parókákat gyártotta, annak eszébe sem jutott, hogy például a mellrák nem csak az idős nők betegsége.”

A fiatal nő tehát más megoldást keresett, és talált is természetes hajból készült parókát egy erre szakosodott üzletben, természetesen nagyon borsos áron. A célja először az volt, hogy az eredeti hajához nagyon hasonlító színű és fazonú parókát viseljen, de aztán mindenféle egyéb parókát is beszerzett, ezek közt volt a bevezetőben már említett pink színű paróka is.

Azt kellett azonban tapasztalnia, hogy a jó minőségű és stílusos paróka sok sorstársa számára megfizethetetlen. A kórházban és a kezelések alatt nagyon sok emberi sorsot megismert. Egy fiatal nő azt mondta például, hogy a tb-támogatott parókát sem tudja megfizetni, hiszen két kisgyereket kell eltartania, ezért inkább egy kendővel takarta el kopasz fejét. Egy idősebb nő pedig azért volt kénytelen lemondani a parókáról, mert kiszámolta, hogy pontosan két hétre elegendő ennivalót tud venni azért a pénzért, amit egy olcsóbb parókáért kifizetne.


Kaz tehát gyűjtést kezdett egy jótékonysági oldalon, amivel eddig körülbelül 8 millió forintnak megfelelő összeget sikerült összegyűjtenie. Ebből a pénzből olyanokat támogat a Wigs for Heroes (Parókát a hősöknek) nevű jótékonysági szervezetével, akik a kemoterápia alatt is szeretnének nők maradni, de nem tudják megfizetni a jó minőségű parókák igencsak borsos árát.

„Mára már visszanőtt a hajam, kicsit más, mint korábban volt, kicsit szürkésebb és göndörebb. Már nem parókát hordok, hanem a saját hajamat festem mindenféle színűre. Például pinkre, amiről soha nem gondoltam, hogy a hajszínem lesz, de szeretem, mert pozitív érzésekkel tölt el. Magabiztosabb vagyok tőle, mindenki azt mondja, mennyire illik hozzám. Megváltoztatott a betegségem, egészen más ember lettem, mint annak előtte. Új céljaim vannak, és biztos vagyok benne, hogy egyszer édesanya leszek. Senki nem tudhatja előre, mit hoz a jövő, de a legfontosabb, hogy mindig előre nézzünk.”

A mellrák nem csak a fiatal nők betegsége!

Ha a mellrák szóba kerül, akkor nagyon sokak szeme előtt még mindig egy idősebb nő képe jelenik meg. Ez a tévhit sajnos még az egészségügyiek körében sem számít extrém ritkaságnak, ami akár végzetes késlekedéshez is vezethet a diagnózis terén, hiszen hajlamosak vagyunk legyinteni a gyanús jelre, mondván: á, ez nem lehet mellrák, a fiatalokat ez nem érintheti. Pedig de, sőt akár férfiaknál is kialakulhat. Ez egy másik írás témája is lehetne, hiszen ha megkérdeznénk pár embert, arról még kevesebben tudnának, hogy a mellrák a férfiakat is érintheti.


A tévhitekkel ellentétben ráadásul a mellrák egyáltalán nem ritka betegség, hiszen élete folyamán valamikor minden kilencedik-tizedik nő kénytelen szembesülni ezzel a diagnózissal.


Mellrák és mellrák között is jelentős különbségek lehetnek, melyek elkülönítésének azért van jelentősége, mert a különböző típusok különböző kezeléseket igényelnek. A mellrákot alapvetően műtéttel, kemoterápiával, hormonterápiával, sugárkezeléssel, illetve ezek valamilyen kombinációjával kezelhetik. Mai történetünk azonban a haj kemoterápia miatti elvesztéséről szól, beszéljünk most erről.


A kemoterápia szót meghallva nagyon sokan rögtön ezt a kérdést teszik fel: ki fog hullani a hajam? Bár a kemoterápiának ezen kívül is lehet számos mellékhatása, nézzük most azt, miért éppen a hajhagymákat pusztítja el a kemoterápiás szer.


Ennek megértéséhez legelőször is azt kell tudni, hogy a ráksejtek gyorsan, „ész nélkül” osztódó sejtek, a kemoterápiás szereket pedig éppen úgy fejlesztették ki, hogy az ilyen gyorsan osztódó sejteket vegye célba. A szervezetünkben azonban nemcsak a ráksejtek osztódási üteme gyors, hanem vannak olyan sejtek, melyek normális körülmények között is gyorsan osztódnak. Ezek közé tartoznak a hajhagymák, éppen ezért ezek is nagyon gyorsan, az elsők között áldozatul esnek a kemoterápiának. De nemcsak a haj hullik ki, hanem úgy általában a szőrszálak is: a szempillák, a szemöldök és a szeméremszőrzet is.

Jó hír viszont, hogy a kezelés után a kihullott haj- és szőrszálak visszanőnek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page