top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A kisfiam nagyon korán jött, angyalka lett belőle

Frissítve: 2020. dec. 22.

Ismerjétek meg Izabella történetét, akinek nem ez az igazi neve, de nem szeretne a saját nevén szerepelni. Az írását az Anyás-Apás karácsonyi pályázatára küldte el. Ha te is szeretnél benevezni egy cikk felének a megírásával, akkor a pályázati kiírást ide kattintva olvashatod el.

Izabella története után írok pár fontos dolgot arról is, hogy a várandósság alatti fertőzéseknek mi köze a vetéléshez és a nagyon korai koraszüléshez.

 
„Hét éve ismertem meg a párom, első látásra szerelem, gyors összeköltözés, eljegyzés, mesébe illő kapcsolat volt a miénk. A Balatonon volt az esküvőnk, a lakodalom egy kis hangulatos erdőben. Minden nagyon klappolt az életünkben, boldogok voltunk, már csak egy gyermek hiányzott. Esküvő után terhes lettem, mi voltunk a legboldogabbak a világon. Sajnos 11 hetes voltam, mikor az ultrahangon nem volt szívhang. 25 évesen életemben először voltam kórházban, nem csoda, hogy különösen megviselt a vetélés, de erősek voltunk, és úgy voltunk vele, előttünk még az élet.
Teltek-múltak a hónapok, sajnos magas vérnyomást és pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg nálam. Már nem volt annyira könnyű a teherbe esés, de nem adtuk fel. Eltelt egy év, és egyszer csak kezdtem reggelente rosszul érezni magam. De nem mertem örülni a 12. hétig, nehogy valami történjen. Közölte az orvosom: minden rendben, és valószínű kisfiú lesz! Nagy boldogság volt a családban az első kisfiú érkezése. Minden rendben volt, nagyon vigyáztam magamra.
A 24. héten egy reggel felkeltem, elmentem a mosdóba, és azt vettem észre, hogy valami csordogál a combomon. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Gyorsan bementünk a kórházba, ahol pillanatok vagy nyolcan voltak körülöttem. Azonnal császározni kell, beleegyezem-e, kérdezte az orvos. Válaszolni sem tudtam, annyira sírtam, hogy mi történik most körülöttem. Bevittek a műtőbe, körülbelül 3 órát voltam bent. Mint kiderült, elkaptam egy gombás fertőzést, és nem a gyerekért harcoltak, hanem azért, hogy én túléljem. A gyermek nagyon pici és törékeny volt, de élve született, 800 grammocska volt és 35 cm. Felvitték a PIC-be, azt mondták, ott jó kezekben lesz. Csak azt kérdezgették, mi történhetett velem, hogy ide jutottam. Pont engem kérdeznek, mikor azt sem értettem, mit keresek én ott. Férjem kint várt, senki nem mondta el neki, mi történik. Nagyon sajnáltam. Szerencsére jól alakult minden, már a megfigyelőben voltam, mindenki próbált segíteni, ahol lehetett egy ilyen helyzetben.
Éjszaka bejött hozzám egy hölgy és közölte, ők mindent megtettek, de a kisfiamból angyal lett.
Számítottam rá, hogy nem fogja túlélni, de reménykedtem, hogy ez velem nem történhet meg, csak egy rossz álom, és majd reggel felkelek, és minden jó lesz. Reggel bejött a férjem, nem tudtam neki mit mondani, csak bámultam magam elé és azt mondtam, meg akarok halni, hagyjon békén mindenki. Nagyon nehéz napok következtek, de a férjem mindvégig mellettem volt, reggel jött, este ment, öt napon keresztül. Mire hazahozott, itthon minden apró ruhácskát, játékot, amit már megvettünk, mindent elpakolt. Körülbelül egy hónapig csak sírtam és nem ettem, nem tudtam beszélgetni senkivel, csak magam hibáztattam és nem mertem kimenni az utcára sem, hisz mindenki csak sajnált.
Nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk. Sokszor hittük azt, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője, mert eltört bennünk valami. Már nem úgy néztünk egymásra, mint előtte pár hónappal. Gyásszal telt el egy év, mire újra vissza találtunk egymáshoz, és most már erősebb kötelék fűz össze bennünket, mint valaha bármikor is. Rájöttünk, hogy minden okkal történik, sajnos mi ez kaptuk az élettől.
Saját gyermekünk ezek miatt már nem lehet. Így most azt érezzük, hogy boldogak vagyunk, mert szebbé szeretnénk tenni két örökbe fogadott gyermek életét. Reméljük, hogy lassan, de biztosan megkapjuk a határozatunkat, és onnantól csak várni kell, hogy tényleg meglegyen mindenünk, amire vágyunk ebben az életben!”

A méhen belüli fertőzésekről

A várandósság alatt fellépő méhen belüli (orvosi kifejezéssel intrauterin) fertőzés alapvetően a méh fertőzése, de érintheti a köldökzsinórt, illetve a babát körülvevő magzatburkot és magzatvizet is. A koraszülések oka sok esetben nem tárható fel pontosan, de a koraszülések 40 százalékában ilyen fertőzést feltételeznek a háttérben, aminek sokszor nincs is észrevehető tünete az anya számára.


A méhen belüli fertőzéseket sokszor olyan kórokozók (baktériumok, gombák stb.) idézik elő, melyek normális körülmények között is jelen vannak a bőrön vagy a hüvelyben, de bajt csak akkor okoznak, amikor olyan helyre is eljutnak, ahová nem kellene. Az ok lehet kólibaktérium, streptokokkusz, klamídia, trichomonasz, gonorrea, szifilisz, HIV-fertőzés és még nagyon sok egyéb, ritkább fertőzés is.


Ha a kórokozó bejut a méhbe, megfertőzi a magzatburkot és a magzatvizet, kialakul a korioamnionitisz. A köldökzsinór gyulladását funiszitisznek nevezzük. A gyulladás miatt a magzatburok meggyengül, már nem képes úgy ellátni a feladatát, mint korábban, ráadásul a fertőzéshez gyakran korai méhösszehúzódások is társulnak. Ennek következtében a burok idp előtt megreped, és megindul a szülés – sokszor nagyon korán, sokkal-sokkal korábban, mint kellene.


A korioamnionitisz jelei lehetnek:

  • láz

  • kellemetlen szagú hüvelyi folyás

  • hasi fájdalom

Amennyiben felmerül a gyanú méhen belüli fertőzésre, azonnal orvoshoz kell menni, aki egyrészt a fertőzést igyekszik kezelni, másrészt a babát igyekeznek felkészíteni arra, hogy a lehető legoptimálisabb állapotban essen át a koraszülésen és az azt követő időszakon.

Fotó: Shutterstock

Forrás:

J David, Steer P et al (2010) High risk pregnancy, management options, Elsevier Saunders

Acute chorioamnionitis and funisitis: definition, pathologic features, and clinical significance Kim, Chong Jai et al. American Journal of Obstetrics & Gynecology , Volume 213 , Issue 4 , S29 - S52

BMJ Best Practice (accessed Oct 2016) http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/671/diagnosis/history-and-examination.html

Sangkomkamhang US, Lumbiganon P, Prasertcharoensook W, Laopaiboon M (2009)Antenatal lower genital tract infection screening and treatment programs for preventing preterm delivery, The Cochrane Collaboration, Wiley

RCOG (2011) When your waters break early (preterm prelabour rupture of membranes) – information for you, Royal College of Obstetricians

RCOG (2006) Preterm Prelabour Rupture of Membranes, Green top guideline No 44. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/gtg_44.pdf

Rennie JM (2012), Rennie and Robertons Textbook of Neonatology, Fifth edition. Elsevier.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page