Anyás-Apás · 2020.08.02 13:11 · 6 perc

A házilag készült textil maszk tényleg semmire sem jó?

Az Anyás-Apás Facebook-oldalán mostanában sok szó esik arról, milyen fontos, hogy ne lazuljon a maszkviselési fegyelem. Több komment is érkezett, többen azt írták, hogy ha nem sikerül FFPakárhányas maszkot beszerezni (márpedig sokaknak nem sikerül), akkor teljesen felesleges ez az egész maszkviselési cirkusz, mert a házilagos maszkok semmit nem érnek

Nézzük, igazuk van-e azoknak, akik erre hivatkozva magasról tesznek az erre vonatkozó szabályokra, és maszk nélkül flangálnak az üzletekben és a postahivatalokban! A cikk végén azt is elárulom, milyen az ideális maszk.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ahogy azt bizonyára mindenki tudja, a boltok és az élet újraindításával maszkviselési kötelezettség lépett életbe, többek között az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Maszkot hordani viszont kényelmetlen, különösen nagy melegben, amihez szemüvegesek esetében még a szemüveg párásodása is társul. Nem csoda hát, hogy egyre többen mindenféle indokkal igyekeznek kibújni a szabályok alól. Az egyik népszerű indok, miért is nem kell maszkot hordani, hogy a könnyen elérhető, közönséges, pláne otthon készült maszkok az égvilágon semmit sem érnek, ezért teljesen felesleges használni őket. Ebből sokaknál logikusan következik, hogy ha szerintük az adott maszk semmire sem jó, akkor ez mindenféle maszk viselése alól felmenti őket.

Most akkor lépjünk túl azon az egyszerű igazságon, hogy nyilvánvalóan a valamilyen maszk is többet véd, mint a semmilyen maszk, és nézzük meg inkább közelebbről, igazuk van-e azoknak, akik szerint a házilag készült textil maszkok annyit érnek, mint halottnak a csók.

Nemrégiben hozták nyilvánosságra egy erre vonatkozó kísérlet eredményeit A Physics of Fluid (a lap címét nagyjából „Folyadékfiziká”-nak lehetne fordítani), és a tapasztalatok alapján azt is megfogalmazták, milyen az ideális maszk. Előre elárulom, nagyot fog csalódni, aki arra számít, hogy az jött ki eredményként, hogy akinek nincs FFP4, az semmit se hordjon.

Egy speciális módszerrel tették láthatóvá, hogy a különböző típusú maszkok miként tudták útját állni a vírust hordozó folyadékcseppecskéknek. És itt rögtön álljunk is meg egy szóra.

A vírusok nem csak úgy lebegnek a semmiben, hanem folyadékcseppeken „utaznak”

A közösségi oldalakon újra és újra felbukkannak azok az okoskodások, melyek a vírusok valóban igen kicsiny mérete alapján igyekeznek levezetni azt, hogy bizonyos szűrőképesség alatt a maszkok hatástalanok, szükségképpen feleslegesek. A cseppfertőzéssel terjedő vírusokról azonban azt kell tudni, hogy – ahogyan a cseppfertőzés kifejezésből egyébként logikusan következik – a tényleg mikroszkopikus méretű vírusok nem csak úgy lebegnek a levegőben, hanem a köhögéssel, tüsszentéssel vagy egyszerűen csak a kilégzéssel a környező levegőbe kerülő apró folyadékcseppeken megülve jutnak egyik emberből a másikba. Tehát igazából nem a vírusnak kell útját állni, hanem annak a folyadékcseppnek, amin üldögél.

Nézzük a számokat!

Ha valaki maszk nélkül köhög vagy tüsszent, akkor a vírust hordozó folyadékcseppek átlagosan 2,5 méter jutnak el, de akár 3,5 métert is megtehetnek a levegőben. Könnyű belátni ennek következményeit, ha tudjuk, hogy ez jóval meghaladja a hivatalosan javasolt védőtávolságot, ami 1,5-2 méter. Azt is tudni kell, hogy ezek a betegséget hordozó cseppecskék akár 3 percig is jelen lehetnek a levegőben, mielőtt valamilyen felszínre „leülnének” vagy elpárolognának.

Ha viszont valaki felvesz egy kereskedelmi forgalomban kapható, közönséges ipari maszkot (azt a keményebb anyagból készült, merevebb, az arc vonalát követő, orrot és szájat takaró típust), ezzel önmagában a távolságtartási szabályokban szereplő 1,5-2 méterre csökkenthető az a távolság, ameddig a cseppecskék képesek eljutni.

Úgy tűnik, hogy nem is igazán a maszk anyaga a fontos a védelem szempontjából, hanem az, hogy minél jobban illeszkedjen az arcra. A mostani vizsgálatban ugyanis azt találták, hogy a házilag vagy gyárilag készült maszkok közül is azok védenek a legkevésbé, melyek a széleiknél, leginkább az orrnál és két oldalon az arcnál „eresztenek”, azaz nem képesek útját állni a vírusnak pont amiatt, mert nem pontosan illeszkednek az arcra.

A legjobb eredményeket elasztikus pólóanyagból készült, az archoz szorosan, mégis puhán illeszkedő, a szájat fedő kendőkkel tudták elérni, melynek viselésével a vírushordozó cseppecskék terjedési távolsága körülbelül 1 méterre csökkent.

Milyen az ideális házilagos maszk?

A mérések alapján azt javasolják, hogy ha valaki arra vállalkozik, hogy otthon készít maszkot magának, akkor többrétegű anyagot használjon, és a rétegek közé varrjon a pamutból készült közbélést (flízt). Úgy alakítsa ki a maszk formáját, hogy az minél pontosabban kövesse az arc vonalát.

Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a maszk viselés szükséges, de nem elégséges feltétele a megfelelő védelemnek. Továbbra is érvényben vannak a védőtávolság betartására, a gyakori kézmosásra, illetve általában a higiénés szabályok fokozott betartására vonatkozó ajánlások.

Forrás: Physics of Fluid

Fotó: Unsplash

#arcmaszk #covid #koronavirus

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A koronavírus miatt a nők inkább otthon szülnének

Egyedül, 16 évesen korababát szültem a karantén alatt

Koronavírus elleni védettséggel született a baba

A miniszterelnök nem cserél kakis pelenkát…

Járvány idején született négy egyforma babánk

Öröm az ürömben: járvány idején szültem

Ne etesd kézfertőtlenítővel a gyereket!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük