Anyás-Apás · 2021.07.09 13:50 · 5 perc

A gyerekeim csak akkor nézhetik a tévét, ha…

…ha nem a fotelban punnyadva teszik ezt – adta a követői tudtára egy anya a TikTokon. De ha nem a fotelból, akkor honnan? Nos, a gyerekek csak úgy tévézhetnek, ha közben a futópadon gyalogolnak. Nekem tulajdonképpen tetszik az elképzelés, más kérdés, hogy a követőket erősen megosztotta ez a szokatlan otthoni szabály.

Mozgásszegény életmód ellen futópadon tévézés.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Pár éve azzal tolta magát az érdeklődés középpontjába az ország fitneszguruja, hogy elárulta: egyik gyerekét bizony minden nap felzavarja a futópadra azzal, hogy „belőled ugyan nem lesz elhízott értelmiségi”. De azt is hozzátette megnyugtatásként, hogy a gyerek „egyre jobban fejlődik, és most már abbahagyta a bőgést meg mindenfajta hisztit a futás előtt és közben”.

A cél természetesen üdvözlendő, a módszer és a hangnem más kérdés. Nem csoda hát, hogy hatalmas vitákat és felháborodást váltott ki az ominózus videó, ahonnan a fenti idézetek származnak – de hát végül is ez volt a cél, nem más.

De úgy tűnik, hogy ez is lehet jól (jobban) csinálni. Egy anya a TikTokon mondta el, ő milyen módszert választott arra, hogy kívánatos elfoglaltsággá tegye a futópados edzést a gyerekei számára. (Más kérdés, hogy ettől függetlenül ő is kapott hideget-meleg.) Ő az „árukapcsolás” taktikáját választotta: olyan szabályt hozott, hogy csak úgy nézhetnek tévét a gyerekek, ha közben a futópadon gyalogolnak vagy futnak. Nem a valóságtól elrugaszkodott elképzelés ez, elég csak arra gondolni, hogy a hivatalos edzőtermekben is tévékészülékek szolgálnak a – valljuk be – rém monoton futópados edzés unalmának enyhítésére.

A TikTokon meg is osztotta azt a videót, melyen a 11 éves fia éppen a futópadon gyalogolva néz valami rajzfilmet a futópad fölé függesztett kis tévékészüléken. Azt is elárulta, hogy a filmnézési idő alapból nagyon korlátozott náluk, és azzal szerezhetnek plusz időt a gyerekek a tévézéshez, ha azt már a futópadon teszik. Úgy tűnik, hogy a gyerekeknek bejön a dolog és egy kis extra képernyőidőért sok mindenre hajlandóak:

„Csak akkor nézhetnek a gyerekeim rajzfilmeket, ha közben mozognak. Egyik nap a 11 évesem 24 kilométert gyalogolt.”

A videót mostanra már több millióan látták, ám a tartalma erősen megosztotta a követőket. Többen zseniális ötletnek tartották a sport és tévénézés összekapcsolását:

„Bárcsak az én szüleimnek is eszébe jutott volna annak idején!”

Ám egy nő például azon a véleményen volt, hogy a gyerekeket hagyni kéne inkább „relaxálni” a tévé előtt. Egy másik kommentelő egészen odáig ment, hogy ezzel a szabállyal az anya egyenesen traumatizálja a gyerekeit.

„Egy napon majd a pszichoterapeutájukkal fognak erről beszélgetni ezek a gyerekek”

– írta.

Az anya azonban biztos benne, hogy ezzel nem tesz rosszat a gyerekeinek. Ahogyan a News.com-au oldalon fogalmazott:

„Egészen döbbenetes, milyen sok ember hiszi azt, hogy ha a közismerten nagy mozgásigényű gyerekeknek felkínáljuk a választási lehetőséget, hogy akarnak-e egy kicsit mozogni annak fejében, hogy tovább nézhessék a tévét, akkor ez örök életükre megnyomorítja őket.”

Annak bizonyítására pedig, hogy ez nem egy valóságtól elrugaszkodott ötlet, azt is elárulja, hogy saját maga is alkalmazza ezt a technikát:

„Én is a futópadról nézem a kedvenc műsoraimat.”

Neked hogy tetszik az ötlet? Alkalmaznád a gyerekeidnél?

Fotó: Adobe Stock (illusztráció, nem a történet szereplőit ábrázolja)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Az én gyerekem ne mázsálják a suliban!

Gyermekkori depresszióról járvány idején

Te mit sportolsz? És miért?

Maradj aktív a várandósság alatt is! – infografika

Lehet sportoló és balerina, akár egyszerre is – fotósorozat

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük