top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te mit sportolsz? És miért?

Egy felmérés szerint a magyarok kedvenc nyári mozgásformája a biciklizés, de a kirándulás és a kertészkedés is népszerű. Tízből hatan kizárólag társaságban szeretnek sportolni, ráadásul a magyarok kétharmada szerint az edzésekben mindig a vége a legjobb. Minden tizedik megkérdezett úgy sportol, hogy semmi örömét nem leli benne.


De akkor miért sportolunk?

 


Bár a felmérés szerint 5-ből 4 felnőtt úgy emlékszik, hogy gyermekkorában sokat mozgott együtt a szüleivel, ehhez képest az Eurobarometer adatai szerint a magyarok fele egyáltalán nem sportol, csupán egyharmaduk végez rendszeresen intenzív testmozgást. Ráadásul mindössze 11 százalékuk leli örömét benne.

De tényleg csak a klasszikus értelemben vett sportok számítanak? Vagy a kisgyerek utáni rohangálás vagy a babakocsi tologatása is?

Árnyaltabb azonban a kép, ha nem ragaszkodunk szigorúan a sport kategóriához. Az aktív életmód ugyanis messze túlmutat az edzőtermek és a focipályák világán. Az említett reprezentatív vizsgálat szerint kedvenc szabadidős elfoglaltságunk a biciklizés (65 százalék), a kirándulás, túrázás (61 százalék), valamint a kertészkedés (59 százalék), de intenzívvé teheti a mindennapjainkat a kutyasétáltatás (22 százalék), a kisgyermek utáni rohangálás (21%), vagy éppen a babakocsi rendszeres tologatása (9 százalék) is.

A felmérés arra is rámutat, hogy nyáron többet mozgunk. A magyarok kétharmada ugyanis ebben az évszakban sokkal könnyebben szánja rá magát a sportolásra. Persze többségük (61 százalék) akkor sem szereti a magányos testmozgást, viszont társaságban, családdal, barátokkal már más a helyzet. Úgy tűnik, nincs jobb aktív családi program a kerékpározásnál: a válaszadók kétharmadának a biciklizés a kedvenc nyári mozgásformája.

A felmérésben résztvevők fele állítja, hogy a gyerekek miatt sokkal többet mozog az évnek ebben az időszakában, a családi nyaralást pedig 55,6 százalék tölti aktívan: előkerülnek a pingpongütők, tollasütők, standröplabdák és napokig megy a családi bajnokság. Bár egyre több férfi vesz részt aktívan a gyereknevelésben, a babakocsi tologatása mégis jórészt a nőkre marad (77 százalék) és a játszótéren is inkább az anyukák futkosnak a gyerekek után (67,5 százalék).


Jó sport a babakocsi-tologatás is

Korábban egy brit weboldal is készített felmérést, ők kifejezetten a babakocsi-tologatási szokásokra voltak kíváncsiak. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy egy átlagos brit szülő hetente nyolc alkalommal ülteti babakocsiba a gyerekét és egy-egy alkalommal körülbelül 2,5-3 kilométert gyalogol. Az is kiderült, hogy különbség van az anyák és az apák között: az anyák gyakrabban mennek sétálni a gyerekkel, míg az apák ritkábban, de akkor hosszabb sétákat tesznek. A felmérés vezetője elismeri, hogy a babakocsis séta főleg kezdetben különösen megterhelő, sok izgalommal járó esemény az újdonsült szülők számára. A sétának és levegőzésnek azonban számtalan előnye is van, például megnyugtatja a babát, segít a társas kapcsolatok kialakításában és fenntartásában, illetve a szülők számára a fizikai aktivitás egy mindennapos formája lehet.

A babakocsi a kisgyerekes szülők életének fontos része, melynek kiválasztásában sokszor nagyobb gonddal járnak el, mint a családi autó megvásárlásakor, és a mostani vizsgálat azt is igazolta, hogy sok családban a babakocsi kerekeibe is csaknem annyi kilométer kerül, mint a családi autóéba.

Arra a kérdésre, hogy miért a babakocsi sétát választják a gyaloglós séta helyett, A leggyakoribb válasz az volt, hogy segít elaltatni a babát. Ezt a választ a megkérdezettek több mint egyharmada adta. Nem sokkal voltak kevesebben azok a szülők, akik a babakocsira minta a személyi edzés egyik formájára tekintenek, mely segít magukat formába hozni a szülés után. Meglepően nagy, 15 százalék volt azok aránya is, akik szerint a babakocsi kiválóan helyettesíti a bevásárlókocsit.

Ugyancsak érdekes adata volt a felmérésnek, hogy a szülők nagyobb része még akkor is babakocsiban tologatja gyereket, amikor az már biztonsággal tud járni. A szülők ezt azzal indokolták, hogy igyekeznek „könnyíteni az életükön”.

És a végére még egy adat: a szülők válaszai alapján úgy tűnik, hogy a szülők a gyerek átlagosan 2 éves és 9 hónapos korában, tehát csak a harmadik születésnap felé közeledve hagynak fel végleg a babakocsizással.


Ezért sportolunk

Megdöbbentő tény, hogy az Eurobarometer kutatása szerint a magyarok mindössze 11 százaléka leli örömét az edzésekben. Ami a motivációt illeti, a megkérdezettek 46 százaléka állítja, hogy azért sportol például tavasszal, mert szeretne jó formában lenni a bikiniszezonra – és ez nem kizárólag a hölgyekre igaz. Ez a hozzáállás főként az egyedülállókra és a gyermek nélküli párokra jellemző. A kisgyerekesek már inkább a jövőjükre gondolnak: 59 százalékuk állítja, nem igazán szereti a fárasztó edzéseket, de tudja, hogy ha sokáig akar élni, akkor muszáj rendszeresen mozognia. Ezzel tisztában vannak azok is (55 százalék), akik mindezek ellenére nagyon ritkán tudják rászánni magukat az izzasztó edzésekre. Az aktívan sportolók fele állítja, hogy a sport az „én-idő”, futás, úszás, bicikli közben jó egyedül lenni kicsit. Háromból ketten azonban a sportban a végét szeretik a legjobban, jó érzéssel tölti el őket, hogy megcsinálták. Különösen igaz ez a magyar hölgyekre.

Kiderült tehát, hogy a babakocsi tologatása és a játszótéren a gyerek után futkosás inkább az anyák sportja.


Ha már a kerékpározás a magyarok kedvenc szabadidős sportja, akkor álljon itt a végére néhány jó tanács egy profitól (Dina Marci, a Kometa Cycling Team magyar versenyzője):

A legizgalmasabb és egyben legfontosabb feladat a megfelelő kerékpár kiválasztása. Ez függ a testalkatodtól és attól is, hogy elsősorban mire használod majd (városban tekersz vele, túrázol a hegyekben, vagy országúton gurulsz inkább). Mindenképpen próbáld ki, ellenőrizd le, mennyire kényelmes. Ha nem vagy biztos a döntésedben, kérd ki szakember tanácsát!Mindig viselj sisakot! Életet menthet. Ez a lehető legfontosabb kellék, minden más másodlagos.Kerékpározáshoz lehetőség szerint válassz az időjárásnak megfelelő kerékpáros öltözetet. Ha kerékpáros nadrágot viselsz, soha ne vegyél alá alsónadrágot, mert ez bőrirritációt és kellemetlenséget okozhat.Amit ne felejts otthon: szerszámok, pótbelső, innivaló. Ezek nélkül ne indulj el, segítségükkel sok bosszúságtól megkímélheted magad.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page