top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

7+7 (tév)hit a szoptatásról – itt az első 7

Ha megosztó témát szeretnénk bedobni bárhová, ahol kettőnél több anya gyűlt össze, akkor hozzuk szóba a szoptatás kontra tápszer témáját. Az nem vitás, hogy a baba ideális tápláléka az anyatej, de sok a tévhit és félreértés a témában.

Összeszedtem közülük néhányat, ma az első héttel jövök, hamarosan újabb héttel.

 

1. Szoptatni könnyű.

A babák veleszületett reflexe a szopóreflex. Ez persze nem jelenti azt, hogy sok anyának nincs szüksége egy kis segítségre és támogatásra a szoptatás sikeréhez, például a baba helyes mellre tételéhez. A szoptatás némi gyakorlást és időt kíván mind a mamától, mind a babától. Emellett nem csinálhatunk úgy, mintha nem vennénk észre, hogy a szoptatás időigényes tevékenység, ennek megfelelően az anyának segítségre van szüksége az egyéb feladatai ellátásához otthon és a munkájában is.


2. A szoptatás fájdalmas, és elkerülhetetlen a mellbimbók kisebesedése.

Vannak, akiknél a szoptatás némi kellemetlenséggel jár az első napokban, míg ő és a baba is bele nem jön a szoptatásba. Megfelelő segítség és helyes gyakorlat esetén azonban elkerülhető a mellbimbók kisebesedése. Ha ez vagy más probléma mégis bekövetkezik, laktációs tanácsadó vagy a szoptatás gyakorlatában jártas más szakember segíthet a hibák kiküszöbölésében.


3. A melleket minden szoptatás előtt le kell mosni.

Nincs szükség arra, hogy a melleket minden szoptatás előtt lemossuk. A baba már megszületésekor ismeri az anya illatát és hangját. A mellbimbók váladéka biztosítja az ismerős szagokat és azokat a „jó” baktériumokat, melyek segítenek a babának kialakítani a saját immunvédekezését.


4. Az anya pihenése érdekében érdemes időnként elválasztani a babát a mamától.

Az orvosok, nővérek és szülésznők egyaránt a korai bőrkontaktus gyakorlatát szorgalmazzák rögtön a baba megszületése után. Ennek pótolhatatlan jelentősége van a kötődés kialakulásában és a tejelválasztás megindításában is. Ha valami miatt nincs mód a korai bőrkontaktusra az anyával, akkor rendszerint az apa mellkasára teszik a babát.


5. A szoptató anyának könnyű ételeket kell fogyasztania.

Mint mindenki másnak, a szoptató anyának is kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége. Ez általában nem kívánja meg az étkezési szokásos gyökeres megváltoztatását. Azt mondják, hogy a baba már az anyaméhben hozzászokik az anyukája étkezési preferenciáihoz. Azt pedig minden anya hamar kitapasztalja, ha a baba nem jól reagál bizonyos ételekre, például a puffasztó hatású élelmiszerekre vagy a túlzott koffeinfogyasztásra.

6. A testedzés megváltoztatja az anyatej ízét.

A tesztmozgás egészséges, és ez alól nem kivételek a szoptató édesanyák sem. Nem bizonyított tudományosan, hogy testedzés után más íze lenne az anyatejnek, mint előtte.


7. Csak az tud szoptatni, aki azt a szülés után azonnal megkezdi.

Könnyebb a szoptatás, ha már a szülés utáni első órában megkezdődik, hiszen a baba szopóreflexe a tejelválasztás megindulásának erős ingere. Ha erre valamilyen okból nincs lehetőség, akkor a lehető leghamarább meg kell próbálkozni a szoptatással. Ha bármi nehézség felmerül, érdemes laktációs tanácsadóhoz vagy a szoptatás gyakorlatában jártas más szakemberhez fordulni. A gyakori bőrkontaktus és mellre tétel segíthet abban, hogy elegendő anyatej termelődjön.



Egyelőre ennyi, hamarosan jövök a következő 7 (tév)hittel a szoptatásról.

Forrás: UNICEF

Fotó: Wix


További érdekességeket szeretnél olvasni a szoptatásról? Ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page