top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

7+7 (tév)hit a szoptatásról – itt a második 7

A szoptatás kontra tápszer vita erősen megosztja az érintetteket. Pedig az nem vitás, hogy az anyatej a baba legtökéletesebb tápláléka, a gondot általában a gyakorlati megvalósítás okozza. Amiben nem segít az sem, hogy nagyon sok tévhit kering a szoptatásról.

Az első cikkben hét ilyen tévhitet már tisztáztunk, következzen most a következő hét.

 


8. Soha ne adj tápszert a babának, mert utána soha többé nem tudsz szoptatni.

Előfordulhat, hogy a rendszeres szoptatás során az anya valamilyen ok miatt úgy dönt, hogy esetenként tápszert ad a gyermekének. Fontos, hogy ezt megbízható információk birtokában tegye arra vonatozóan, hogy a tápszer adása miként befolyásolja a szoptatást. A folyamatos és megfelelő mennyiségű tejtermelés érdekében a babát a lehető leggyakrabban mellre kell tenni. hasznos lehet, ha laktációs tanácsadóval konzultálunk, mielőtt tápszer adására szánja el magát.

9. Sok nőnek nem termelődik elég teje.

Majdnem minden nő képes annyi tejet termelni, amennyi a babájának szükséges. A tejtermelést befolyásolja a baba szopási technikája, a szoptatás gyakorisága, illetve az, hogy a baba egy-egy szopás alkalmával mennyire üríti ki a mellett. A szoptatás nem „egyszemélyes” feladat, ehhez az anyának segítségre és támogatásra van szüksége mind szoptatási tanácsadó, mind a család részéről. A megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás is elengedhetetlen a megfelelő tejtermeléshez.

10. Ha beteg vagy, nem szoptathatsz.

Attól függően, hogy konkrétan milyen betegségről van szó, az anya általában gond nélkül folytathatja a szoptatást a betegsége alatt is. Fontos, hogy megkapja a szükséges kezelést, eleget pihenjen, egyen és igyon. Ritkán előfordulhat, hogy a kórokozó vagy a betegség kezelésére használt gyógyszer átjut az anyatejbe, ezért minden esetben orvossal kell konzultálni arról, hogy folytatható-e a szoptatás, illetve milyen óvintézkedéseket kell tenni.

11. A szoptató anya semmilyen gyógyszert nem szedhet.

A legfontosabb, hogy minden esetben, amikor az orvos gyógyszerszedést tart szükségesnek betegségünk kezelésére, tájékoztassuk arról, hogy szoptatunk. Ennek megfelelően választja meg az orvos a gyógyszer típusát és adagját, illetve úgy időzíti a gyógyszer bevételét, hogy az a lehető legkisebb kockázatot jelentse a baba számára. Fontos, hogy a gyógyszeres kezelés elmaradása sokszor nagyobb kockázatot rejt az anyára nézve, mint a babát esetleg fenyegető csekély kockázat.

12. A szoptatott babák később is folyton az anyjukon csüngenek.

Nincs két egyforma baba. Az egyik folyton a szülein csüng, míg a másik nem, és ez nemigen függ attól, hogy korábban anyatejes vagy tápszeres baba volt-e. Az anyatej nemcsak a legjobb táplálék a csecsemők számára, de agyuk fejlődéséhez is elengedhetetlen. A szoptatott babák általában többet vannak kézben, ezért erősebben kötődnek édesanyjukhoz.

13. Nehezebb elválasztani azt a babát, akit több mint egy évig szoptatott az édesanyjuk.

Nincs arra tudományos bizonyíték vagy statisztika, hogy az egyéves kora után is szoptatott babával nehezebb lenne áttérni az egyéb táplálékokra, az viszont bizonyított, hogy az akár kétéves korig tartó szoptatás mind a mama, mind a baba számára előnyös. Nincs két egyforma baba, ezért nem lehet egységes receptet adni a szoptatás optimális idejére.

14. El kell választani a babát, ha az anya vissza akar térni a munkába.

Sok anya még aztán is folytatja az anyatejes táplálást, hogy visszament dolgozni. Ha erre idő és hely van, akkor akár a munkahelyen is megvalósítható a szoptatás, ha van családtag vagy barát, aki megfelelő időben odaviszi a babát. De megoldás lehet, ha az anya ugrik haza szoptatni, ha erre módja van, vagy a munkahelyén lefejt tejet adja később a babának.

Forrás: UNICEF

Fotó: Wix


További érdekességeket szeretnél olvasni a szoptatásról? Ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page