top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Négy- és ötévesek a gyerekeim, de még szoptatom őket

Egy írországi anya első gyermekét csak négy hónapig tudta szoptatni, ezért elhatározta, hogy ha születik még gyermeke, akkor minden egészen másként lesz. Nos, azóta két kislánya született, a nagyobbik öt-, a kisebbik négyéves, és még mindketten szopnak.

Az anya a szokatlanul hosszú szoptatásnak tudja be, hogy még sosem voltak betegek a gyerekei.

 

Régebben még az írországi Natasha Keane is úgy gondolkodott, hogy nagyon „nyálas” dolog, ha egy anya még egy éven túl is szoptatja a babáját, és soha nem is tudta megérteni, hogy miért dönt így bárki is.


Amikor első gyermeke, Stephen 19 évvel ezelőtt a világra jött, akkor – állítólag követve a gyerekorvosok akkori ajánlásait – pontosan négy hónap múlva elválasztotta a babát, noha még maga sem érezte elérkezettnek az időt a szoptatás abbahagyására. De ő maga is nagyon fiatal volt, 19 éves, és eszébe sem jutott megkérdőjelezni az orvosi tanácsokat. A következő hetet végigzokogta, mert a kisfia nem akarta elfogadni a cumisüveget. Korábbi rossz tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy ha lesz még gyereke, akkor mindent egészen másként csinál majd.


Ez az idő 15 évvel később érkezett el, amikor egy év különbséggel két kislány született a családba, Ellie és Grace. A nagyobbik kislány egészen ötéves koráig szoptatta a 38 éves anya, míg a kisebb, a négyéves Grace még jelenleg is szopik. Volt olyan két év, amikor az anyjuk két gyereket szoptatott egy időben. Most azt mondja, hihetetlen, mennyit számít a gyerekek egészségi állapota szempontjából a szoptatás és az anyatej.

„Számomra a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ellie-vel soha nem kellett orvoshoz mennem amiatt, hogy elkapott volna valamilyen fertőzést, és életében nem volt még szüksége antibiotikumra. Grace egyszer volt beteg valamilyen légúti fertőzéssel, de ez minden – meséli az anya. – Sziklaszilárdan hiszek benne, hogy a gyerekek immunrendszere az anyatejtől ilyen erős.”

Ami a két gyerek tandem szoptatását illeti, először maga is kételkedett benne, hogy működni tud a dolog, de amikor rájött a praktikákra, amelyek megkönnyítik a dolgot, egyre inkább belejött, miként kell két gyereket egyszerre szoptatni.

„Mivel Ellie már egy kicsit idősebb volt, meg tudtam magyarázni neki, hogy egy kicsit türelmesnek kell lennie, és ki kell várnia, míg Grace jóllakik. Minden este gond nélkül elaludtak, egyikük az egyik mellemen, a másikuk a másikon, egymás kezét fogva.”

Amikor Ellie ötéves korában maga döntött úgy, hogy nem akar tovább szopni, Grace még mindig kérte a cicit reggel és este.


Azt ugye mondanom sem kell, hogy Natasha rengeteg negatív megítéléssel találkozott a szokatlanul hosszú szoptatás miatt, de ezeket a véleményeket leginkább ismerethiánynak tulajdonítja, nem pedig annak, hogy az emberek neveletlenek és támadóak lennének.

„Igyekszem nem észrevenni a megjegyzéseket és a furcsa összenézéseket, de nem mondom azt, hogy ezek nem esnek rosszul – mondja. – Egy hatalmas kettős mércét látok a megítélésben: az rendben van, ha nőket mutogatnak bikiniben vagy fehérneműben méretes óriásplakátokon, azt viszont nem vagyunk képesek elfogadni, ha egy nő maga akar dönteni arról, hogyan és meddig szoptatja gyermekeit? Sok ember úgy gondolja, hogy mindent tud a szoptatásról, ezért joga van véleményt mondani és kritizálni. Én ilyet soha nem tennék, hiszen minden anya szabad döntése a szoptatás. Abban is biztos vagyok, hogy ha én formálnék véleményt a tápszerezésről, azt nem fogadnák akkora megértéssel, mint amikor valaki az kifogásolja, miért szoptat valaki ilyen hosszú ideig. Többször is kaptam bántó megjegyzéseket az évek során. Amikor Grace még csak 8 hónapos volt, valaki azt mondta, hogy határozottabbnak kellene lennem más ételek bevezetésével, mert eljött az elválasztás ideje. Vajon mit mondott volna, ha tudja, hogy még az egy évvel idősebb kislányom is szopik? De az egészen mindennapos, hogy úgy fogalmaznak emberek: hogy-hogy még mindig szopik a gyerek? Ahol a hangsúly a „még mindig”-en van.”

Ám a sok rossz tapasztala ellenére Natasha nem gondolja, hogy az emberek alapvetően rosszak és direkt szólnak be neki:

„Nem hiszem, hogy az emberek készakarva akarnak bennem bűntudatot kelteni vagy alapból gonoszak lennének. Egyszerűen csak nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a témában – és ez alól sajnos néhány egészségügyi dolgozó sem kivétel”

– fogalmaz.


Első gyermeke születése óta persze már rátalált az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira, melyek szerint akár 2 éves korig is lehet folytatni a szoptatást, és 6 hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Natasha is tisztában van ugyanakkor azzal, hogy vannak anyák, akik számára nehézséget jelent a szoptatás. Számukra azt ajánlja, hogy keressenek fel szoptatási tanácsadót, és ha végképp nem működik a dolog, akkor ne habozzanak segítséget kérni a helyi anyatejgyűjtő állomásoktól, ahonnan mégis anyatejhez juthat az a baba, akit édesanyja nem tud szoptatni. Ő maga korábban összesen 6 liter anyatejet adott le egy ilyen állomáson, amivel nem kevesebb, mint 22 korababán segített.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás szoptatással foglalkozó cikkeiért ide kattints!

0 hozzászólás
bottom of page