top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Cica mellé baba? Lehet? Jöhet?

Sok családnak okoz fejtörést, kell-e valamit változtatni a házi kedvencekkel kapcsolatos gyakorlatukon, ha a cica vagy kutya mellé megérkezik a baba is. Nézzük most a macsekokat, és inkább a mindennapok gyakorlati oldaláról (a macskák által terjesztett betegségekről például itt olvashattál korábban az Anyás-Apáson).

A neten egy leendő anyuka kért tanácsot a kérdésben. Nagyon sok hasznos tippet kapott gyakorló állattartó szülőktől. Arra gondoltam, másoknak is hasznos lehet, ha a cica és a baba békés együttélésével kapcsolatban fő a feje. Neked mik a tapasztalataid?

 
„Sziasztok! Van egy mentett cicánk, akit nagyon szeretünk, és egy-két éven belül szeretnénk babát. Elgondolkoztam, hogy mire kellhet ilyenkor figyelni. Az egészségi dolgokkal tisztában vagyok, inkább tapasztalatokra lennék kíváncsi arról, mennyire befolyásolja a dolgokat a cica. Például felébred-e a baba, ha a macska nyávog (mondjuk mert már enni szeretne) vagy megpróbál-e bemászni a babaágyba, ilyesmik...”

Babaszoba, sírás, alvás, toxoplazmózis...

„Három hónapos a kislányom, és van egy kizárólag benti cicánk. Mi is féltünk eleinte, hogy mit fog csinálni a cica, de meg sem közelítette még a gyerek szobát sem, mostanában kezdett érdeklődni a baba iránt. Soha nem mászott be a kiságyba. A nyávogásra egyáltalán nem ébred fel a baba, van két kutya is, és az ugatásra sem kel fel, persze ez nem feltétlenül jelenti hogy nálatok is így lesz. Ahogy minden gyerek, úgy minden cica más. Szóval ezt már csak akkor tudod meg, ha már otthon vagytok a babával. Javaslom, hogy vidd el dokihoz a macskát szűrésre, a nőgyógyásznak pedig jelezd, hogy van cica, akkor elküldenek téged is szűrésre. A toxoplazmózis nagyon veszélyes a magzatra, ezért várandósan nem szabad a macska ürülékével érintkezni, szóval kerüld az alomtakarítást!”

Ismerkedés, gyömöszölés, felelős állattartás...

„Három macskával, 1 kutyával kezdtük a gyerekes életünket. Jelenleg 2 macska, 1 kutya, 3 gyerek van (4 hónapos, 3 éves, 5 éves). Terhesség alatt alomcserénél óvatosabb voltam. Csak benti macskáink vannak nekünk is. Soha semmi probléma nem volt. Én hagytam, hogy a cicák odafeküdjenek a babafészek mellé, a kutya is szokott, nyilván nem a gyerekre, és én is ott vagyok. Hagytam, hogy szagolgassák, ismerkedjenek. Legrosszabb, amit tehetsz, ha hermetikusan elzárod tőlük. Mikor nagyobbak lettek, például most már a 4 hónapos is gyömöszöli a cicát, kutyát felügyelet mellett. Hagyják magukat, amíg jól esik, a lényeg, hogy ha szeretnének, legyen hova elvonulni, például macskabútor, ahol nem érik el a gyerekek. Én úgy gondolom, szinte első perctől így lehet megtanítani egy gyereknek a határokat, hogy mit szabad és mit nem, meddig lehet macerálni az állatot, mikor kell békén hagyni, hogy kell simogatni stb. A felelős állattartói kultúrát nem lehet elég korán kezdeni. A legjobb dolog, amit a gyereknek adhatsz, egy kis társ, akivel felnőhet.

Mászás, nyávogás, oltások...

„Nekünk jelenleg egy állandó benti cicánk van. Nagyon jó macska, nálunk vannak a lakásban több helyen fekhelyek, csak azokra fekszik. Kanapéról/ágyról leszoktattuk, mert sokszor feküdt a kanapén is babaöbölben a gyermek. Szerintem a babaszobából ki kell csukni, ha nagyon kíváncsiskodik. Nem lenne a babának semmi baja tőle, de ameddig picike, nehogy esetleg ráfeküdjön stb., inkább oda ne menjen. Nálunk a pici már stabilan mászik a lakásban, a cica nagyon sokat motiválta, mert kíváncsi rá mindig. Hálisten nagyon jó természete van a cicusnak, így nem féltem, hogy megharapja vagy karmolja a babát, inkább odébb megy. Ezen kívül oltások, félévente féreghajtó, alom gyakori tisztítása. Én leteszteltettem a macskát toxoplazmára is, mivel csak benti, így innentől kezdve nem kellett ezzel sem foglalkoznom. Nálunk kétfajta nyávogás van, az egyik halk, arra biztosan nem kel fel a kicsi, a másik pedig jó hangos. Ha nyitva van az ajtó, arra azért felkel, de inkább csukott ajtónál alszik bébiőrrel.

Sikítás, stressz, empátia...

„Kicsit az együttélésről írnék.
A macskáknak sokkal jobb a hallása, mint nekünk, ráadásul kifejezetten érzékenyek azokra a magas frekvenciákra, amin egy baba is sír/sikít. Így aztán egy-egy nagyobb üvöltéskor a közelben lévő cicának akár konkrét fizikai fájdalmat is okozhat a gyerek hangja. Mindenképpen legyen egy helye, ahová el tud menni/bújni, és ez később akkor is jó, ha a baba nagyon piszkálni akarja, és a cica ezt el akarja kerülni. Nálunk van egy magasan lévő polc, ami kifejezetten a cica „fekhelye”, ott senki nem fér hozzá.
Azokról a helyekről, ahova a baba miatt majd nem mehet be, mindenképpen fokozatosan szoktassátok ki már a szülés előtt. Mi erre nem figyeltünk eléggé, az első napokban iszonyatos durva territóriumsértésnek élte meg, az első pár napban nagyon kivolt a cica, nem evett, hányt, nagyon stresszelt. Szerencsére most már szeretik egymást, de idő kellett hozzá.
A mi cicánk borzasztó khm... játékos természet, teljesen bolond, de a gyerekkel kapcsolatban teljesen máshogy viselkedik, sokkal óvatosabb, finomabb. Volt már, hogy odacsípett egy picit, mikor a gyerek egy óvatlan pillanatban elkezdte megtépni a szőrét, de még csak sírni sem sírt a kisfiam, csak meglepődött, annyira óvatos volt a cica.
De amúgy a babák is iszonyat gyorsan tanulnak, 9 hónapos kora óta tudja a fiam, hogy mi az a „simi-simi”, és ugyan nyilván nem megy még mindig hibátlanul, de nagyon óvatosan és kedvesen közelít ő is a cicához, már most kevésbé nyúzza, mint a 8 éves családtag gyerekek, akiknél nincs állat. Iszonyat hasznos dolgokat tanít nekik empátiáról, óvatosságról stb.
Szoktak együtt játszani, a kisfiam „kergeti” (mászik utána :D) a cicát, aki elbújik, aztán ha megtalálja a gyerek, előugrik és megy át máshova. Imádja a fiam, nagyon jókat kacag.
Sztem az első időkben a macskát kb. jobban kell félteni, mint a gyereket (kivéve a már leírt egyértelmű dolgok, ráfekvés stb), utána pedig tudatos tanítás és odafigyelés kérdése a békés együttélés. Szuper dolog, menni fog!”

Macskaszőr, elpakolás, játszószőnyeg...

„2 cica + 3 hónapos baba. Mi a babaszobából kizártuk őket, de amúgy mind a hálóban alszunk. Kisfiam babaöbölben/az ágyban mellettem, cicák a lábunknál. Még nem foglalkoznak vele, kisfiam viszont nézegeti őket. A nyávogásra nem ébred fel és valószínűleg nem is fog, hiszen hozzászokik idővel. Ha valamit rosszalkodnak, akkor azért volt már példa, hogy megébredt, de ez nagyon ritka. A szőr jobban zavar engem, állandó a takarítás, de valóban nem lesz tőle semmi baja. De azért szedegetem a ruhájáról, pelusairól folyamatosan. Mi arra figyelünk, hogy esténként összeszedjük a dolgait és bepakoljunk a szobába, hogy ne maradjon nekik elöl semmi éjszakára. A játszószőnyeg ugyanis elég csábító. Nálunk nem volt bajuk a cicáknak sem. Nem volt sértődés, duzzogás, jól fogadták. Viszont a látogatókat megrohamozzák némi szeretetért.”

Forrás: Reddit

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page