top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Te melyik karácsonyi hagyományt dobnád a kukába? - videóval

Hamarosan itt a karácsony (ha az üzletekben harsogó karácsonyi dalokat nézzük, akkor tulajdonképpen már kb. augusztus óta), és ezzel együtt ideje elgondolkodni azon, hogyan is lesz az a karácsony este. Ragaszkodsz a régi hagyományokhoz? Vagy szakítasz a régiekkel és teljesen új szokásokat honosítasz meg a saját családodban? Esetleg nem tervezel el semmit, lesz, ahogy lesz, nem kellenek állandó hagyományok, ahány karácsony, annyiféle legyen?

Mindez arról jutott eszembe, hogy a Marks & Spencer áruházlánc au idei reklámfilmjében arra buzdít mindenkit, hogy szakítson a neki nem tetsző hagyományokkal és tartsa meg csak azokat, melyekkel teljes mértékben tud azonosulni. Lett is nagy felháborodás a híresen hagyománytisztelő britek között. Szerinted igazuk van?

 

Az M&S reklámjában Hannah Waddingham színésznő, Sophie Ellis-Bextor énekesnő és podcast műsorvezető, Tan France műsorvezető és stílusszakértő, valamint Zawe Ashton színésznő úgy dönt, hogy elhagynak bizonyos karácsonyi hagyományokat, amelyeket úgy tűnik, utálnak. A kampány arra ösztönzi a briteket, hogy csak azokat a karácsonyi hagyományokat fogadják el, amelyeket valóban szeretnek, és szakítsanak azokkal, amelyeket nem szeretnek.


A reklám megosztotta a nézőket a közösségi médiában, egyesek szerint az M&S "tönkreteszi a karácsonyt" és "kigúnyolja a brit hagyományokat". Valaki úgy kommentálta a reklámfilmet, hogy az áruházlánc inkább a régi hagyományok elpusztítására összpontosít, mintsem az új hagyományok befogadására.


Egy másik kommentelő a karácsonyi üdvözlőlapok elégetését találta a klip legundorítóbb részének:

"Karácsonyi reklámnak szánták, de közben mindent megcsúfolnak, amit keresztények ünnepelnek, például az ajándékozást és a üdvözlőlapok átadását. Szégyellje magát a M&S!"

Néhány vásárló egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy idén "bojkottálja" a szupermarketet, mondván:

"A hagyományok kiirtására ösztönöznek és lealacsonyítják mindazt, amit a normális emberek generációkon át becsben tartottak. Általában az M&S-től veszem a karácsonyi élelmiszereket, de idén nem, mivel nem tisztelik ezt a keresztény hagyományt. Idén nem fogok náluk vásárolni. Bojkott!"

Voltak azonban, akik védelmükbe vették a reklámfilmet. És a M&S is azt nyilatkozta, hogy

elnézést kérnek az akaratlanul okozott sérelmekért.


Fotó: Unsplash


bottom of page