Anyás-Apás · 2024.03.05 08:40 · 3 perc

Veszélyes a babádra, ha több műszakban dolgozol!

Egy nemrégiben megjelent tanulmány riasztó új adatokat tárt fel a hosszú munkaidő, a többműszakos beosztás és a koraszülés kockázata között. Kiderült, hogy tulajdonképpen minden olyan munkabeosztás, ami eltér a teljesen megszokottól, növeli a koraszülés kockázatát, legyen az hosszú munkaidő, különböző napszakban végzett munka váltakozása vagy fizikailag megterhelő munkakör.

A vizsgálat eredményei nem arra szolgálnak, hogy lelkiismeretfurdalást és önhibáztatást ébresszenek a várandós nőkben, hanem éppen a munkaadókra rónak hatalmas felelősséget.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A Monash Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál a terhes nőknél, akik hosszú munkaidőben, műszakban, fizikailag megterhelő munkakörben vagy olyan munkakörben dolgoztak, ahol egész testük vibrációnak volt kitéve, nagyobb volt a koraszülés kockázata. A koraszülések kockázata különösen nagy volt a több műszakban és/vagy heti 40 óránál többet dolgozó nők esetében – állapították meg.

„Nem azt javasoljuk, hogy aki terhes, az egyáltalán ne dolgozzon. Sokkal inkább a várandósok munkáltatóinak kellene megfontolniuk, hogy a nehéz fizikai igénybevételt jelentő vagy más szempontból rendkívüli munkakörök módosítását azok számára, akik gyermeket várnak”

– hangsúlyozza a tanulmány társszerzője, Alex Collie professzor.

A Public Health Reviews című folyóiratban közzétett áttekintés bizonyítékot talált arra is, hogy a nagy megterhelést jelentő munkakörök összefüggésbe hozhatók a koraszüléssel. A tanulmány azonban nem látta bizonyítottnak a megnövekedett kockázatot azon nők esetében, akiknek a munkaköre azt kívánja meg, hogy munka közben hosszú ideig álljanak vagy nehezet emeljenek.

Gonosz szellemek okozzák a koraszülést

Azt hittem, életerős a kislányom, mégis el kellett temetnünk

A koraszülések a későbbi életkorokban összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a tüdő- és szívbetegségek.

Becslések szerint évente világszerte 15 millió koraszülés történik, és ennek következtében 1,1 millió csecsemő hal meg.

Collie professzor a kockázatok és a lehetséges intézkedések további kutatására szólított fel és elmondta, hogy a tanulmány olyan információkkal szolgál, amelyek felhasználhatók a koraszülés és szövődményeinek megelőzésére.

„Olyan munkahelyi politikára és eljárásokra van szükségünk, amelyek ellensúlyozzák ezeket a kockázatokat, ugyanakkor nem korlátozzák a nők munkaerő-piaci részvételét.”

Forrás: Public Health Reviews

Fotó: Freepik

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Pár hét is számít a baba későbbi egészsége szempontjából

Mit szólnál, ha mesterséges méhbe kerülne a korababád?

Korababa mentette meg az édesanyja életét

PICi hősök a PIC-en

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük