top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mit szólnál, ha mesterséges méhbe kerülne a korababád?

Döbbenetes újdonságokkal áll elő az orvostudomány szinte minden héten. Ezek közé tartozik a mesterséges méh. Első hallásra talán a terhesség teljes kiviselésére alkalmas méhre gondolhatnánk, ez azonban teljesen más: egy olyan „biozsák”, mellyel a lehető legtökéletesebben igyekeznek utánozni az anyaméhben uralkodó állapotokat. Ha eredményre vezetnek a fejlesztések, akkor egy ilyen mesterséges méhben, biozsákban vészelhetnék át a pici koraszülött babák azt az időszakot, amit még az anyaméhben kellett volna eltölteniük, ez valamiért mégis kudarcot vallott.

A mesterséges méh azonban számot bioetikai kérdést is felvet, például azt, hogy meddig avatkozhatunk be a természet rendjébe, illetve hogy mikortól etikus egy „emberkísérlet”.

 

De rögtön az elején „a legnagyobb kihívást jelentő kérdés, amire választ kell adni, hogy mennyi ismeretlen elfogadható” egy új, kísérleti orvosi eljárás alkalmazásakor – ahogyan az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bizottsági ülésén fogalmazott An Massaro, az FDA vezető neonatológusa. A kérdés annál is inkább aktuális, mert a kutatás egyre inkább az embereken végzett kísérletek felé halad a laboratóriumi tesztek felől. A kísérleti alanyok pedig ez esetben picike korababák.


Mi az a mesterséges méh?

A mesterséges méh egy kísérleti orvosi eszköz, amelynek célja, hogy az anyaméhhez minél inkább hasonló környezetet biztosítson a különösen korán érkezett, nagyon kis súlyú koraszülöttek számára. Több technológia is fejlesztés áll a célra, a legtöbb esetében a csecsemő egy átlátszó „biozsákban” lebegne, folyadékkal körülvéve. Az elképzelés szerint a koraszülöttek a születés után néhány héten át ennek az eszköznek a belsejében folytathatnák fejlődésüket, hogy „amikor kikerülnek az eszközből, javuljanak a túlélési esélyeik, és a hagyományos kezelés kevesebb szövődmény fenyegesse őket” – mondja George Mychaliska, a Michigani Egyetem gyermeksebésze.


A módszer megértéséhez tudni kell, hogy a nagyon korán érkezett koraszülöttek túlélésének egyik fő korlátozó tényezője a tüdő fejlődése. A mesterséges méh például azt is biztosíthatná, hogy ahelyett, hogy levegőt kellene belélegezniük, a mesterséges méhet laboratóriumi körülmények között előállított magzatvízzel töltenék meg, amely utánozza azt a magzatvizet. A neonatológusok vékony katétereket vezetnének be a köldökzsinórban lévő vérerekbe, hogy a baba vére egy mesterséges tüdőn keresztül keringve oxigénhez jusson.


Az EXTrauterine Environment for Newborn Development (EXTEND) nevű, embereken való teszteléshez legközelebb álló eszköz a csecsemőt egy laboratóriumban előállított magzatvízzel töltött tartályba zárja. Alan Flake és Marcus Davey találta fel a philadelphiai gyermekkórházban, és a Vitara Biomedical fejleszti.


Más kutatók is dolgoznak a mesterséges méhen, bár ők egy kicsit lemaradva. Ausztráliai és japán tudósok az EXTEND-hez nagyon hasonló rendszert fejlesztenek. Európában a Perinatal Life Support projekt dolgozik a saját technológiáján. Kanadában pedig a kutatók malacokon tesztelik a mesterséges méh saját változatát. A Michigani Egyetem kutatói hasonló technológián dolgoznak, amelyet olyan koraszülötteknél kívánnak alkalmazni, akiknél a hagyományos terápiák valószínűleg nem használnak. Ahelyett, hogy folyadékban lebegnének, a csecsemőknek csak a tüdejüket töltenék meg. Ez egy olyan rendszer, amelyet viszonylag kevés módosítással a meglévő intenzív osztályokon is lehetne használni.


Mikor fogják ezt a technológiát embereken tesztelni?

Az EXTEND rendszerben használt technológiát már tesztelték báránymagzatokon, eddig mintegy 300-on, jó eredményekkel. A bárányok három vagy akár négy hétig is képesek túlélni és fejlődni a zsákban.


Az emberi teszteléshez a vállalatnak vizsgálati eszközre vonatkozó mentességre van szüksége az FDA-tól. Egy júniusi találkozón az eszközt kifejlesztő Aan Flake annak a reményének adott hangot, hogy a Vitara szeptemberben vagy októberben készen állhat arra, hogy ezt a mentességet megkapja. A szeptemberi tanácsadó bizottsági ülésen azonban, amikor Flake-nek egyenesen nekiszegezték a kérdést, hogy a technológia mennyit fejlődött tavasz óta, nem volt hajlandó válaszolni. Ahhoz, hogy zöld utat kapjon egy vizsgálat, az FDA tisztviselőinek meg kell győződniük arról, hogy azok a babák, akiken kipróbálják az EXTEND-et, valószínűleg profitálnak a rendszerből, és hogy legalább olyan jól fognak járni, mint azok a babák, akik a jelenlegi standard ellátást kapják.


Hogyan néznének ki az első humán tesztek?

Az eljáráshoz gondosan megkoreografált átültetésre van szükség. A babát először is császármetszéssel kell világra hozni, és azonnal csöveket kell bevezetni a köldökzsinórba, mielőtt a folyadékkal töltött tartályba helyeznék.


A technológiát valószínűleg először a 22. vagy 23. héten született korababáknál alkalmaznák, akiknek nincs sok más lehetőségük.

„Nem akarunk olyan újszülöttet erre az eszközre helyezni, aki egyébként profitálna a hagyományos terápiából is”

– mondják a fejlesztők. A 22. terhességi héten a magzatok aprók, gyakran kevesebb mint egy kilót nyomnak. A tüdejük pedig még csak fejlődőben van. Amikor a kutatók a 2013 és 2018 között született csecsemőket vizsgálták, a túlélés 30 százalék volt azok körében, akiket 22 hetes korukban újraélesztettek. Ez a szám a 23. hétre közel 56 százalékra emelkedett. Az ebben a szakaszban született, de túlélő csecsemőknél pedig megnövekedett az idegrendszeri fejlődési problémák, az agyi bénulás, a mozgásproblémák, a halláskárosodás és más fogyatékosságok kockázata.


A prognózis is nagymértékben változik babánként, számos tényezőtől függően:

„A lányok jobban teljesítenek, mint a fiúk. A nagyobbak jobban teljesítenek, mint a kisebbek”

– mondja Mark Mercurio, a Yale School of Medicine neonatológusa és gyermekgyógyász bioetikusa. A kérdés tehát az, hogy:

„Mennyire kell rossznak lennie a prognózisnak a jelenlegi terápiával ahhoz, hogy indokolt legyen a mesterséges méh alkalmazása?"

Erre a kutatók is mindennál jobban szeretnének választ kapni.


Melyek a mesterséges méh kockázatai?

A legkisebb csecsemőknél az egyik állandó aggodalom az agyvérzés. Ez számos tényezőnek köszönhető: leginkább az agy éretlenségének és részben az orvosi kezelésnek. A mesterséges méhben lévő csecsemőknek viszont vérhígítót kellene kapniuk, hogy megakadályozzák a vérrögök kialakulását ott, ahol a csövek a testbe lépnek, ami jelentősen tovább fokozná az agyvérzés kockázatát.


Ráadásul ez nem csak a babáról szól. Ahhoz, hogy mesterséges méhbe kerülhessenek, a magzatokat császármetszéssel kell világra hozni, ami az anyát nagyobb fertőzés- és vérzésveszélynek teszi ki. A császármetszéssel történő szülés a későbbi terhességekre is hatással lehet.


Tehát ha ez működik, akkor a babákat teljesen az anyaméhen kívül is fel lehetne nevelni?

A közeljövőben biztosan nem. Talán soha. Egy 2022-ben megjelent tanulmányban Flake és kollégái ezt a forgatókönyvet „technikailag és fejlődési szempontból naiv, ugyanakkor szenzációsan spekulatív vágyálomnak” nevezték. A probléma kettős. Először is, a magzati fejlődés egy gondosan megkoreografált folyamat, amely a terhes szülő teste és a magzat közötti kémiai kommunikációra támaszkodik. Még ha a kutatók meg is értenék a magzati fejlődéshez hozzájáruló összes tényezőt – márpedig nem értik ­, akkor sincs garancia arra, hogy ezeket a körülményeket képesek lesznek reprodukálni.


A második kérdés a méret. A kifejlesztés alatt álló mesterséges méhrendszerek esetében az orvosoknak egy kis csövet kell bevezetniük a csecsemő köldökzsinórjába, hogy oxigénnel telített vért juttassanak a magzatba. Minél kisebb a köldökzsinór, annál nehezebbé válik ez.


Vannak-e etikai aggályok?

Rövid távon aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miként lehet biztosítani, hogy a kutatók megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezést kapjanak a szülőktől, akik esetleg kétségbeesetten próbálják megmenteni a gyermeküket.

„Ez egy olyan kérdés, amely az utolsó esélyt jelentő terápiák esetében mindig felmerül”

– mondja Vardit Ravitsky, bioetikus és a Hastings Center, egy bioetikai kutatóintézet elnöke.

Ha a mesterséges méhek működnek, még több jelentős kérdés fog felmerülni. Ha ezeket az eszközöket a túl korán született csecsemők megmentésére használják, „ez nyilvánvalóan egy potenciálisan csodálatos technológia” – mondja Ravitsky. De mint minden technológia esetében, más felhasználási módok is felmerülhetnek. Képzeljük el, hogy egy nő meg akarja szakítani a terhességét a 21. vagy 22. héten, és ez a technológia rendelkezésre áll. Hogyan befolyásolná ez egy nő jogát arra, hogy eldöntse, kihordja-e terhességét?

„Amikor azt mondjuk, hogy a nőnek joga van a terhességmegszakításhoz, akkor arra a jogra gondolunk, hogy fizikailag elváljon a magzattól? Vagy arra a jogra gondolunk, hogy ne váljon biológiai anyává?”

– teszi fel a nehezen megválaszolható kérdést a bioetikus.


Mivel a technológia még korai stádiumban van, az utolsó kérdés talán erőltetettnek tűnik, de érdemes már most elgondolkodni a következményeken. Elizabeth Chloe Romanis, aki az Egyesült Királyságban, a Durham Egyetemen az egészségügyi jog és a bioetika tanulmányozásával foglalkozik, a tanácsadói ülésen azzal érvelt, hogy „a testen kívüli terhesség alatt álló entitás egyedi emberi entitás”, amelynek más igényei lehetnek, és más védelmet igényelhet. Ravitsky szerint a mesterséges méh megjelenése mindenféle kérdést felvet:

„Mi a magzat, mi a csecsemő, mi az újszülött, mi a születés, mi az életképesség?”

E kérdéseknek etikai, de jogi vonatkozásai is vannak.

„Ha nem kezdünk el ezen gondolkodni már most, akkor később rengeteg ellentmondással és aggállyal kerülünk szembe”

– mondja.


Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page