top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tizenkét év börtön jár a gyermekházasságért

Frissítve: 2022. jan. 18.

A világ újabb pontján mondták ki a törvényalkotók, hogy mostantól a törvény is tiltja azt, amit a világ más pontjain már eddig is elfogadhatatlannak tartottak: a gyermekházasságot. A Fülöp-szigeteken most lépett hatályba az a törvény, melynek értelmében akár 12 évre is börtönbe zárhatják azt, aki kiskorú gyermekkel köt házasságot.

Innen nézve kérdezhetnénk: miért csak most? Tudván azonban, hogy a világ hány országában még mindig legális, sőt elfogadott és megszokott dolog akár 5-6 éves lányok házasságba kényszerítése is, minden ilyen kis lépésnek örülni kell.

 

A múlt kedd óta hatályos az a törvény, mely szerint a Fülöp-szigeteken tilos a gyermekházasság. Ó szigorítás jelentősége akkor érthető meg igazán, ha tudjuk azt, hogy az országban eddig minden hatodik lányt 18 éves kora előtt adtak férjhez. A szegénységgel küzdő dél-ázsiai állam a világon a 12. helyen áll a gyermekházasságot számát tekintve. Ezen a nem sok büszkeségre okot adó statisztikai adaton kívánt változtatni Rodrigo Duterte elnök, amikor aláírta a törvénytervezetet, melynek hatályba lépését követően akár 12 évre is rács mögé küldhető az, aki kiskorúval lép házasságra vagy létesít élettársi kapcsolatot. Ugyanilyen szigorú büntetésre számíthat az is, aki gyermeket házasságra kényszerít, gyermekházasság összehozásában segédkezik vagy az esküvői szertartáson részt vesz.


A törvény úgy fogalmaz, hogy

„az állam a gyermekbántalmazás egyik formájaként tekint a gyermekházasságra, mivel az megkérdőjelezi és lerombolja a gyermek felső értékeit és önbecsülését”.

A fülöp-szigeteki kormány hangsúlyozza, hogy az új törvény összhangban van a gyermekek és nők jogairól szóló nemzetközi egyezményekkel. Mindazonáltal a törvény egyes rendelkezéseinek hatályba léptetését egy évvel elhalasztották arra hivatkozva, hogy a muszlim közösségeknek és más társadalmi csoportoknak türelmi időt akarnak adni az átállásra, ahol eddig viszonylag gyakori és általános gyakorlatnak számított a gyermekházasság.


Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF adatai szerint világszerte több mint félmilliárdra tehető azon lányok és nők száma, akiket gyermekként – sokszor egészen kis gyermekként – adtak férjhez, nyilvánvalóan tudta nélkül és akarata ellenére. E tekintetben a legrosszabbul Afrika szubszaharai országai és a dél-ázsiai országok állnak. Az mindenesetre némi bizakodásra adhat okot, hogy ez a tradíció a Föld szinte minden pontján visszaszorulóban van.


A feleségek nem járnak iskolába

És ez azért óriási nagy baj, mert lehet, hogy a házasság a kislánynak, a hozomány a családnak pillanatnyi túlélést jelent, de hosszabb távon a gyermekházasságok konzerválják a szegénységet és elmaradottságot azzal, hogy végérvényesen és reménytelenül elveszi a lehetőséget a nőktől a tanulásra, ennek révén pedig a kiemelkedésre. Ez történt például az Amranban évő 11 éves Hanannal is, aki korábban iskolába járt, az esküvő után azonban abba kellett hagynia a tanulást.

„Az anyósomtól csak verést kapok, de ha hazamenekülök az apámhoz az ütések elől, akkor ő ver meg, hogy menjek vissza a férjem házába – meséli a kislány. – Nem akarok feleség lenni, vissza akarok menni az iskolába.”

Hanan szülei, akik azóta a kislány 3 éves húgát is férjhez adták, azt mondják, hogy tisztában vannak vele, hogy az ilyen fiatal korban kötött házasság rossz dolog, de rá vannak kényszerítve, mert a hozományból biztosítani tudják a család többi tagjának túlélését.

És a helyzet nem javul. A Vörös-tenger partján lévő Hodeida tartományban dúlnak a legádázabb harcok, ahol 2015 óta körülbelül 10 ezren haltak meg, többnyire a civil lakosságból, és 60 ezer felett van a sebesültek száma. Hivatalosan. Az ENSZ szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A lányokból pedig akár már háromévesen menyasszonyok, feleségek, anyák lesznek. Az iskolapadok pedig hiába várják ezeket a kislányokat.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page