top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hároméves menyasszonyok

Vannak a Földnek olyan pontjai, ahol nem szokatlan, hogy a lányokat nagyon korán férjhez adják, legtöbbször még a 18. életévüket sem töltik be az esküvőjük napján. A leendő férjet a család választja ki, gyakran a jóval idősebb férfirokonok közül. De van egy ország, ahol még ennél is gyakoribb, hogy a menyasszony nagyon fiatal, akár már hároméves (!) gyerekek is feleséggé válnak – természetesen nem önszántukból.


De mielőtt barbárságot és elmaradott gondolkodást kiáltanánk, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.


 

Érdekes – és kiszámítható – reakciók érkeztek arra a posztomra, amiben egy még ma is élő nepáli szokásról írtam. A kommentek legnagyobb része aköré a vezérfonal köré csoportosult, hogy be kell szüntetni ezeket az elavult, veszélyes szokásokat, fel kell világosítani az embereket ott is, ahol még ma is az iskolázatlanság és a szegénység az úr, hiszen a nőknek is joguk van a méltó és biztonságos élethez. És hű meg ha. Más szokásokról nem is szólva, gondoljunk csak a három betűre: FGM.

Ilyen előzmények után könnyen borítékolhatók a reakciók arra a hírre, hogy van olyan ország a Földön, ahol akár már a hároméves kislányokat is férjhez adják. Ez az ország Jemen, de mielőtt lehúznánk az ott élő emberekről a keresztvizet, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.


Polgárháború és éhínség

Igen, Jemenben a családok sokszor döntenek úgy, hogy gyereklányokat adnak férjhez. Az ok pedig az, hogy a háború és éhínség sújtotta vidéken egyszerűen képtelenek etetni őket, így a korai házasság a kislánynak is menekülést kínálhat at éhhalál elől, de a hozományként kapott pénz a család többi tagjának is a túlélést jelentheti – áll az Oxfoam nevű jótékonysági szervezet helyzetjelentésében.

Az ENSZ humanitárius koordinátora már két évvel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Jemenben legalább 2 millió embernek azonnali segítségre van szüksége a túléléshez. Stephen O’Brien szerint különösen a gyerekek sínylik meg a polgárháborús viszonyokat: 2,2 millió gyerek szenved krónikus alultápláltságban és félmillióan súlyos alultápláltságban. „Tízpercenként meghal egy 5 év alatti gyermek olyan okok miatt, amelyeket meg lehet előzni” – hangsúlyozta már évekkel ezelőtt.

„Lassan eljutunk oda, hogy az országossá szélesedett éhínség következtében már lehetetlen lesz megakadályozni emberek tömeges halálát. Már most vannak olyan területek, ahol a lakosság gyakorlatilag éhezik, ami azt jelenti, hogy rákényszerül például levelek fogyasztására” – ez a kijelentés ugyancsak az ENSZ egyik képviselőjétől, Mark Lowcocktól származik egy évvel későbbről, 2018 szeptemberéből. Tehát a helyzet nem javult, sőt tovább romlott.

Na most, hogy ezt tudjuk, nézzük tovább mi a helyzet a gyerekként férjhez adott jemeni kislányokkal.

A jemeni családoknak ugyanis hamar szembe kell nézniük azzal, hogy nincs más választásuk kislányaik számára, mint férjhez adni őket egy jóval idősebb férfihoz. Így a kislánynak is esélye van a túlélésre, a hozományként kapott pénzből pedig a család többi tagjának is – legalábbis egy időre. A humanitárius krízis miatt ugyanis mára már tízmillió fölé emelkedett az éhezők száma Jemenben. És ebben a kontextusban kell nézni az ENSZ ama adatát is, hogy a jemeni lányok több mint kétharmada 18 éves kora előtt megy férjhez, de az öt éve tartó konfliktus sok családot kényszerít arra, hogy sokkal fiatalabb kislányok esetében is a házasságot lássa az egyetlen módszernek az éhes szájak számának csökkentésére. Az Oxfoam képviselői az ország északi részén, Amran kormányzóságban találkoztak azzal az esettel, amikor a menyasszony mindössze hároméves volt.


A feleségek nem járnak iskolába

És ez azért óriási nagy baj, mert lehet, hogy a házasság a kislánynak, a hozomány a családnak pillanatnyi túlélést jelent, de hosszabb távon a gyermekházasságok konzerválják a szegénységet és elmaradottságot azzal, hogy végérvényesen és reménytelenül elveszi a lehetőséget a nőktől a tanulásra, ennek révén pedig a kiemelkedésre. Ez történt például az Amranban évő 11 éves Hanannal is, aki korábban iskolába járt, az esküvő után azonban abba kellett hagynia a tanulást. „Az anyósomtól csak verést kapok, de ha hazamenekülök az apámhoz az ütések elől, akkor ő ver meg, hogy menjek vissza a férjem házába – meséli a kislány. – Nem akarok feleség lenni, vissza akarok menni az iskolába.” Hanan szülei, akik azóta a kislány 3 éves húgát is férjhez adták, azt mondják, hogy tisztában vannak vele, hogy az ilyen fiatal korban kötött házasság rossz dolog, de rá vannak kényszerítve, mert a hozományból biztosítani tudják a család többi tagjának túlélését.

És a helyzet nem javul. A Vörös-tenger partján lévő Hodeida tartományban dúlnak a legádázabb harcok, ahol 2015 óta körülbelül 10 ezren haltak meg, többnyire a civil lakosságból, és 60 ezer felett van a sebesültek száma. Hivatalosan. Az ENSZ szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A lányokból pedig akár már háromévesen menyasszonyok, feleségek, anyák lesznek. Az iskolapadok pedig kiürülnek.

Fotó: express.co.uk


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page