top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tippek házilagos terhességi tesztre – de működnek?

Sok minden vihet rá egy nőt arra, hogy otthon próbáljon terhességi tesztet barkácsolni magának: nem engedheti meg magának még a legolcsóbb teszt megvásárlását sem, nem akarja, hogy vagy egyszerűen annyit sem tud várni a teszteléssel, míg elmegy a patikába és hazaviszi a gyári tesztet.

Egy korábbi cikkben már óva intettem mindenkit attól, hogy fogkrémmel próbálja kideríteni, hogy terhes-e. Most nézzünk további DIY terhességi teszteket, illetve azt, hogy megbízhatunk-e bennük.

 

Előtte egy kis terhességiteszt-történelem: az első otthon is használható terhességi tesztek az 1970-es években jelentek meg és körülbelül tíz év alatt elég széles körben elterjedtek. A patikákban kapható terhességi tesztek az úgynevezett hCG (humán koriogonadotropin) nevű hormon kimutatásán alapulnak, melyet a szervezet a terhesség korai szakaszában termel.

Vannak azonban, akik a bevezetőben felsorolt vagy más okok egyéb módszert keresnek terhességük igazolására vagy éppen kizárására, abban a hitben, hogy a már említett hCG kimutatására esetleg valamilyen házilagos hókuszpókusz is alkalmas.

Az alább felsorolt DIY terhességi tesztek mindegyikét valamilyen online fórumon propagálják, mint a terhesség kimutatásának biztos módszerét. A cikk végén azt is elárulom, hogy a felsorolt módszerek közül melyik az, amelyik valóban megbízhatóan működik.


Búza és árpa teszt

Ezt a módszert igazából már az ókori egyiptomi nők is használták, és az a lényege, hogy búza- vagy árpamagot öntöztek meg a nő vizeletével, majd két nap múlva megnézték, hogy a magok elkezdtek-e csírázni. Ha igen, ezt a terhesség bizonyítékának tekintették, ha nem, akkor úgy vették, hogy a nő nem terhes.

Ennek a módszernek egyébként 1963-ban a tudományos elemzését is elvégezték, amiből az derült ki, hogy a teszt az olyan esetek körülbelül 70 százalékában pozitívnak bizonyult, amikor a nő terhes volt, ám sok esetben a magok akkor is csírázni kezdtek, amikor terhesség nem állt fenn, ami meglehetősen megbízhatatlanná tette és teszi a módszert terhességi tesztként.


Cukor teszt

A természet közeli életet és az alternatív orvoslást propagáló oldalak és blogok közül többen ajánlják a terhesség megállapítására a cukor tesztet. Ennek lényege, hogy egyenlő arányban összekevernek cukrot és vizeletet (például mindkettőből egy evőkanálnyit), majd a keveréket néhány percig állni hagyják. Ha a cukor a vizeletben feloldódik, akkor a teszt negatív, azaz a nő nem terhes. Ha viszont a vizeletben csomókban megmarad a cukor, akkor a terhességet bizonyítottnak tekintik.


Só teszt

A só teszt voltaképpen az előbbi módszer egyik változata, csak cukor helyett sót használnak hozzá. Az értékelése is megegyezik: ha a só feloldódik, a teszt negatív, ha csomókban megmarad, akkor pedig pozitív.


Szódabikarbóna teszt

A szódabikarbóna terhességi tesztként való használata azon alapul, hogy ha a terhességi hormon (hCG) szódabikarbónával érintkezik, akkor pezsegni vagy sisteregni kezd. Ha azonos arányú szódabikarbóna és vizelet összekeverése után néhány perccel ez nem következik be, akkor a nő nem terhes. Ha viszont pezsgés és buborékképződés figyelhető meg, akkor ez a terhesség bizonyítéka.


Sampon teszt

A sampon teszt alapelve is az, hogy a sampon hCG jelenlétében felhabzik vagy buborékokat képez, miután két csepp vizeletet összekevertünk két csepp samponnal. Ez alapján, ha semmi nem történik, akkor a terhesség kizárható, míg a felhabzás a terhesség bizonyítéka.


Fogkrém teszt

Erről itt olvashatsz részletesebben.


Működnek a házilagos terhességi tesztek?

Nos, hogy rögtön lelőjem a poént, óva intenék mindenkit attól, hogy DIY terhességi tesztek alapján tájékozódjon arról, hogy terhes-e. Vannak a felsorolt módszerek között olyanok, melyeket soha nem vizsgáltak tudományosan – szerintem azért, mert annyian nyilvánvalóan butaságok, de ez csak az én véleményem. De azok a módszerek sem állták ki a tudományosság próbáját, melyek esetében megnézték, hogy az adott módszer mennyire megbízható. Bár az áltudományos fórumokon és blogokon sokan kiállnak amellett, hogy az ő esetükben az adott módszer működött, ez azonban nem több puszta véletlen egybeesésnél. Gondoljunk csak bele: két lehetséges kimenetel létezik, terhes vagy nem terhes, tehát 50 százalék az esélye annak, hogy a teszt eredménye fedi a valóságot. Fifty-fifty.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page