top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te táncra perdülnél a gyermeked betegágya mellett? – az RSV-ről

Frissítve: 2022. jan. 18.

Az én válaszom a címben szereplő kérdésre az, hogy nem tudom. Mert még soha nem voltam ilyen helyzetben, amikor ezt egyáltalán mérlegeltem volna. Egy TikTok videóban azonban egy anya ezt megtette. Kapott is érte hideget-meleget. Most, hogy jobban belegondololok, a cikk apropójául szolgáló kérdésre inkább talán az a válaszom, hogy már miért ne? Ha ettől könnyebb egy anya lelke a kórházi ágy mellett.

De ha már szóba került az eset, akkor remek alkalom arra, hogy beszéljünk egy kicsit az RSV-ről is.

 

A szóban forgó videó nagy vihart kavart az óév végén, éppen pár nappal a szeretet ünnepe előtt. A népszerű TikTokker, Whitney Leavitt egy videót osztott meg, melyen éppen táncra perdül pár hónapos babája kórházi ágya mellett. A videó felirata pedig elmagyarázta a helyzetet, melyben a videó született:

„Li’l Lee-nél RSV-fertőzést bizonyítottak az alacsony oxigénszintje miatt elvégzett tesztek. Most éppen arra várunk, hogy rendeződjön a légzése”

- írta az influenszer a videó alatt, melyen az látható, amint a zene ütemére ropja kisfia rácsos kiságya mellett.


A videót több mint másfél millióan látták alig egy nap alatt, ám Whitney nagyon hamar úgy döntött, hogy előbb letiltja a kommentelés lehetőségét a videó alatt, majd privátra állította a megtekintés lehetőségét. Erre minden oka meg is volt, ugyanis kapott hideget-meleget. Addigra azonban a videó elindult a neten önálló útjára, mert nagyon sokan megosztották a különböző közösségi oldalakon. (Egy twitteres megosztásra ide kattintva te is belenézhetsz a videóba.)


Bár számosan voltak olyanok, akik együttérzésükről és támogatásukról biztosították az anyát kisfia betegsége miatt:

„Szerintem mindenki másként reagálja le a nehéz élethelyzeteket. A legfontosabb azonban, hogy pozitív tudj maradni kisfiad betegsége ellenére is. Én is küldöm neked a pozitív energiákat.”
„Az én kislányom is volt hasonló helyzetben, ezért át tudom érezni a szituációt. Az RSV-fertőzés súlyos, sőt életveszélyes állapotba is sodorhatja a babát. Én magam nem tudom elképzelni, hogy táncra perdüljek a gyermekem mellett, aki közben küzd minden lélegzetvételért. De megértem, ha valakinek ez a módszere arra, hogy meg tudja őrizni optimizmusát és pozitivitását.”

De legalább ennyien voltak azok is, akik szerint a videó „gusztustalan”:

„Biztos vagyok benne, hogy nem videókat gyártanék, amikor a gyermekem nagyon beteg. Ez jutna eszembe a legutoljára.”

És még:

„Ez most komoly? De inkább nem mondok véleményt, biztosan elvette az eszét a baba betegsége miatti stressz és lelki teher.”

És végül:

„Értem én, hogy igyekszel pozitív maradni, de ilyenkor nem magadat kellene a középpontban helyezni, hanem inkább a babádra figyelni.”

Whitney azóta egy újabb videót is megosztott, melyen könnyek között reagált az eredeti videóra érkezett hozzászólásokra.

„Megértem, ha egyeseket felizgatott vagy felbosszantott a videó, amit megosztottam. Erről csak annyit szeretnék mondani, hogy fontos, hogy soha ne gondoljuk azt, hogy kívülállóként meg tudjuk ítélni, hogy a másik éppen min megy keresztül.”

Az RSV-ről 10+1 pontban

Lássuk a legfontosabb ismereteket az RSV-ről – más néven légúti óriássejtes fertőzésről – pontokba szedve!


1. Az RSV a respiratorikus szinciciális vírus elnevezés rövidítése.

Egészséges felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél a fertőzés általában náthára, megfázásra emlékeztető tüneteket okoz (orrfolyás, száraz köhögés, hőemelkedés, torokfájás, enyhe fejfájás stb.). Egyes, különösen esendő csoportokban azonban súlyos állapot is kialakulhat, ilyenek a koraszülöttek vagy az idült betegségben szenvedők.


2. Éppen most van a szezonja az RSV-nek.

A vírus a legtöbb fertőzést főként ilyentájt, késő ősszel és télen okozza – egészen kora tavaszig. A szezon szeptember és november között kezdődik, december és február között tetőzik, majd a betegek száma a tavasz beköszöntével fokozatosan csökken.


3. Az RSV-fertőzés a gyakori fertőzések közé tartozik.

A statisztikák szerint kétéves korára a gyermekek többsége legalább egyszer átesik a fertőzésen. Ami persze nem jelenti azt, hogy mindenkinél súlyos betegséget okoz: többségében enyhe megfázásként jelentkezik, de előfordulhat tüdőgyulladás képében is.


4. Csecsemőknél kórházi kezelést is szükségessé tehet

Elsősorban akkor szükséges kórházi kezelés, ha a fertőzés következtében tüdőgyulladás vagy az apró légutak gyulladása (bronchiolitisz) lép fel. Súlyos esetekben intenzív megfigyelés avgy légzéstámogatás is szükségessé válhat.


5. Paradox légzés hívhatja fel a fertőzésre a figyelmet.

Ha a szülő azt észleli, hogy belégzéskor a baba mellkasa nem kifelé, hanem – paradox módon – befelé mozdul el, akkor ez azonnali orvosi segítséget igényel. A paradox légzés ugyanis azt jelenti, hogy a szervezetnek fokozott munkát kell végeznie a légzés fenntartása érdekében, mely idővel a légzőizmok kimerüléséhez vezet, ezért a baba a bordaközi izmokat is elkezdi használni a légzéshez. A légzési elégtelenség másik jele az úgynevezett orrszárnyi légzés, amikor a baba orrlyukai légzés közben kitágulnak.

Erről pár héttel ezelőtt egy brit mamablogger, Charlie O’Brien is posztolt egy videót négyhetes kislányáról, Lunáról – felhívva a figyelmet arra. hogy ilyen jelek észlelésekor azonnal vigyük orvoshoz a babát!


Ugyancsak azonnal orvosi segítséget sürget a rövid, felületes vagy gyors légvétel, az erős köhögés, a nagyfokú elesettség és az etetési képtelenség is.


6. Az RSV-fertőzés legyőzésére nincs gyógyszer.

Egyelőre sajnos nem rendelkezünk olyan gyógyszerrel, mely képes lenne elpusztítani a vírust. Éppen ezért a kezelésnek a tünetek enyhítésére, a gyermek állapotának javítására kell irányulnia légzéstámogatással, lázcsillapítással, folyadékpótlással.


7. Az RSV ellen nem tudunk védőoltással védekezni.

A kutatók jelenleg is dolgoznak RSV ellenes vakcina kifejlesztésén, de ilyen pillanatnyilag még nem létezik.


8. Különösen veszélyeztetett babák részére mód van gyógyszeres megelőzésre.

Ezzel kapcsolatban két jó hír is van: az egyik, hogy létezik olyan gyógyszer, melyet a különösen veszélyeztetett gyermekeknek adagolva csökkenthető annak esélye, hogy RSV alakuljon ki náluk, ez az palivizumab. A másik jó hír, hogy a gyógyszert nálunk is törzskönyvezték ezzel a javallattal. Nem tudom, hogy jó hír vagy sem, annyi azonban biztos, hogy ezt a gyógyszert nemcsak nálunk, hanem a világban máshol is csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor valóban nagy az RSV-fertőzés kockázata, a gyógyszer ugyanis meglehetősen drága, és mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai.


9. Az RSV-fertőzés meglehetősen ragályos.

Az RSV elég könnyen átjuthat egyik emberről a másikra. Az is kedvez a továbbadásnak, hogy mivel nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél többnyire csak közönséges náthához hasonló tüneteket okoz, a fertőzöttek vígan járnak-kelnek a világban, iskolába, dolgozni járnak, közlekednek, vásárolnak, szórakoznak – és terjesztik a fertőzést. a ferzőzőképesség akár 4 héten keresztül is megmarad – még akkor is, amikor maga az érintett már talán el is felejtette azt a „kis náthát”.

Éppen ezért többgyerekes családokban az egyik gyerek náthás betegsége esetén érdemes kiemelt figyelmet fordítani a tisztaságra, például a játékokat rendszeresen mosni, fertőtleníteni.


10. A kulcs a megelőzés.

És ezzel el is jutottunk oda, hogy gyógyszer nincs, vakcina sincs, mégsem vagyunk teljesen tehetetlenek az RSV-vel szemben. Ezek egyszerű dolgok: aki náthás beteg, inkább maradjon otthon. Ami azon túl, hogy csökkenti az általunk megfertőzöttek számát, a gyorsabb felépülést is segíti.


11. Nem neveletlenség, ha védjük a családtagjainkat.

Normális körülmények között semmi nincs abban, ha egy barát, jó ismerős, rokon megölelgeti, megpuszilgatja a babát. Ám ha náthás, semmi rossz nincs abban, ha udvariasan visszautasítjuk a közeledését a babához. Az utcán, üzletben ezt már nehezebb megtenni, ha valaki kedvesen behajol a babakocsiba, de idegeneket udvariasan távol tartani a gyerekünktől RSV-től függetlenül is teljesen normális dolog lehet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page