top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tanítsd meg a gyereked járni, beszélni – és ÚSZNI!

Pontosan két évvel ezelőtt meghalt egy hároméves kisfiú. Egy családi kirándulás alkalmával a fürdőmedencébe fulladt. Az édesanya azóta arra tette fel az életét, hogy minden szülőben tudatosítsa, mennyire fontos, hogy gyermekeiket megtanítsák úszni.


De természetesen az sem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan.

 

Létezik a Facebookon egy oldal, Levi's Legacy a neve, amit valahogy úgy lehetne fordítani, hogy „Levi hagyatéka”. Levi egy amerikai kisfiú volt, aki 2018 áprilisában egy úszómedencébe fulladt, amikor a család Alabamába látogatott.


Az édesanyja, Nicole a gyerek halála után hozta létre a Facebook oldalt, és az Amerikai Életmentő Szövetséggel együttműködve azóta is azon dolgozik, hogy minden szülőben tudatosítsa, mennyire fontos, hogy a gyerekeket minél hamarább megtanítsák úszni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy nagyon nem mindegy, kire bízzuk ezt a feladatot. Levi egyébként 4 éves korában kezdte volna az úszástanulást, alig hat héttel azután, hogy a családi kirándulás alkalmával a szülei megtalálták élettelen testét egy úszómedencében.

„Kérlek benneteket, hogy már totyogós korában találjátok meg gyermekeiteknek a MEGFELELŐ úszótanfolyamot, egy olyan oktatót, aki segít a gyerekeknek megszerezni a vízbiztonságot. A „túlélés” a cél. Sokan azt hiszik, hogy a gyerek tud úszni, ha úszógumival, karúszóval vagy egyéb segédeszközzel képes a víz felszínén maradni, pedig ez nem úszás – írta az anya a már említett Facebook-oldalon. – A legfontosabb kérdés az, hogy ha tökéletes 3 évesed valamilyen okból a víz alá süllyed, akkor birtokában van-e azoknak a képességeknek, melyekkel túl tudja élni ezt a helyzetet. Fontos tudni, nem minden úszótanfolyam felel meg válogatás nélkül erre a célra. Semmiképpen ne írasd be a gyermekedet olyan úszásoktatóhoz, akinek munkája minőségéről nem tudsz meggyőződni. Addig keresgélj, míg meg nem találod a legjobbnak tűnő alternatívát. Egyáltalán nem kell éveket töltened azzal, hogy a gyerek minden úszásnemet tökéletesen elsajátítson. De fontos, hogy tudjon úszni és vízbiztonságot szerezzen, és az is fontos, hogy rendszeresen eljárjatok úszni akkor is, amikor a gyerekek már elsajátították az alapokat. Hiszen a fulladás élete során bármikor fenyegetheti a gyereket.”

Az Anyás-Apáson korábban már írtam arról, milyen életkorban érdemes elkezdeni az úszástanítást. Ide kattints!

Majd így folytatja:

„Tipikus háromgyerekes anyaként pontosan értem, milyen gondolatok állnak az úszótanfolyam bevállalásával kapcsolatos hezitálás mögött: időhiány, pénzkérdés, és persze az, hogy mire van, kellene legyen még energiánk. Akkor vegyük sorra! Idő? Akkor most hadd beszéljek neked az időről, arról az időről, melyet halálom napjáig a fiam nélkül kell eltöltenem, aminek minden pillanatában érzem a fiam hiányát, az összes estét, amikor nem tudok neki jóéjt puszit adni. Pénz? Életem nagy részében szigorú költségvetés szerint éltem, és tudom, hogy a pénz luxuscikk. De lehet találni olcsóbb megoldásokat, illetve akár olyan nonprofit szervezeteket is, ahol vékonyabb pénzűek számára is elérhető az úszásoktatás. Jó ötlet például, ha karácsonyra vagy születésnapra a századik kacat helyett inkább az úszótanfolyam árához kértek hozzájárulást a rokonoktól. És rosszul hangzik, de az úszótanfolyam ára még mindig csak töredéke egy temetés költségeinek. Könnyek? Utálja a gyereked az úszásórákat, bár az oktató kedves, mégis kitartó? Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy a sírás azt jelenti, hogy a gyermeked még él és lélegzik. Amikor ott álltam azon az éjszakán, ahol mindennek vége lett, csak a csendet hallottam. Az életemet adtam volna azért, hogy sírni halljam a kisfiamat.”

Ha tudni szeretnéd, hogy a fuldoklás miért nem olyan látványos, ahogyan a hollywoodi filmesek rendre megálmodják, ide kattints!

Végül az anya arra is kitért, hogy miért nem úszás az, ha a gyerek képes karúszóval elevickélni a vízben. Halála napján Levi is ilyennel pancsolt a medencében, ráadásul azzal a típussal, melyet az amerikai vízimentők szervezete is a legbiztonságosabbnak tart – de még ez sem elég. Azt írja, hogy ez addig nyújt biztonságot a gyerek számára, míg a víz környékén tesz-vesz, ám ez nem jelenti azt, hogy a gyerek akkor is képes úszni vagy legalább fentartani magát a víz felszínén, amikor nem viseli a karúszókat.

„Azt gondoltam magamról, hogy komolyan veszem a víz biztonságot” – folytatja, majd olyan fotókat mutat, melyeken a karúszókat viselő kisfiú pózol a parton. – Ezeket a fotókat nem sokkal a halála előtt készítettük, amikor még nem tudtuk, hogy a vég felé menetelünk. Most már tudom, hogy ezek a karúszók hamis biztonságérzetet adtak Levinek a medencében. Kérlek, ne halogassátok az úszástanítást!”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page