top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vigyázz a kerti medencékkel!

Ha a lenti videóra kattintasz, te is elhűlve figyelheted, hogy a kétéves pelenkás milyen játszi könnyedséggel mászik fel a kerti medence lezárt létráján. A kerti medencéket a nyár néma gyilkosának is szokás nevezni, hiszen nyaranta több gyerek veszíti úgy az életét, hogy belefullad a kerti medencébe.


Jó hír viszont, hogy a tragédiák megelőzhetők.

 

A lenti videót egy amerikai apa töltötte fel a világhálóra. A videón a család jókora kerti medencéje látható, és az is jól látszik, hogy a szülők elővigyázatosak voltak, hiszen gyerekbiztos létrát vásároltak a medencéhez, mely a gyártó szerint megakadályozza, hogy a gyerekek felmásszanak a medencéhez és beleessenek a vízbe. A család 2 éves kisfia azonban kábé fél perc alatt bebizonyította, hogy a létra nem gyerekbiztos, hanem csak annak látszik, hiszen a kis kúszómászónak nem jelentett akadályt a feljutásban.

A videó szerencsére csal demonstratív céllal készült, és azért került fel a netre, hogy a többi szülő figyelmét is felhívja a veszélyre. A felvételen jól látszik, hogy az anya két lépésnyire riadókészültségben áll, és amikor a kis Cody felér a „csúcsra”, azonnal a medencétől biztonságos távolságra emeli a gyereket.



A kerti medencék nem csak Amerikában veszélyesek

Nem kell azonban átszelni az óceánt ilyen hírekért, hiszen nálunk is történtek már tragédiák kerti medence mellett felügyelet nélkül hagyott gyerekekkel. Néhány évvel ezelőtt például egyetlen hétvégén két gyerek is kerti medencébe esett. Az egyik esetben a kétéves kislányt a mentőknek sikerült újraéleszteniük, ám a másik esetben egy ugyanilyen idős kisfiúnál sajnos már nem jártak sikerrel. De az eseteket vég nélkül lehetne sorolni itthonról és külföldről is. Egy héttel ezelőtt a négyszeres világ- és olimpiai bajnok alpesi síelő, Bode Miller az Instagramján erősítette meg a szörnyű hírt, hogy kislányuk, a 19 hónapos Emily meghalt, egy kerti medencébe fulladt bele, és a mentők már nem tudtak rajta segíteni. „Összetörtünk. Kislányunk, Emmy, tegnap elhunyt. Soha nem gondoltuk, hogy valaha ilyen fájdalomban lesz részünk. Szeretetét, fényét, lelkét soha nem feledjük. Kicsi lányunk imádta az életet, és minden napot a maga teljességében élt át” – írta a sportoló.


Alapszabályok, ha medence van a közelben

  • Az egyik legfontosabb, hogy valamilyen módon – kerítéssel, tetővel, medencetakaróval – igyekezzünk megakadályozni, hogy a gyerekek felnőtt felügyelet nélkül is feljuthassanak a medence közelébe. Természetesen a feljutást is meg kell akadályoznunk a létra eltávolításával vagy lezárásával – más kérdés, hogy ezt a videón is láthatjuk, mennyit ér egy macskaügyességű kétévessel szemben.

  • Manapság már kapható a medence falára erősíthető vagy bójaként a vízen lebegő riasztó készülékek, melyek hangjelzéssel adják a környezet tudtára, ha valaki beleesik a vízbe.

  • Miután a gyerekeket a medencébe engedtük, soha egyetlen percre se hagyjuk őket felügyelet nélkül. Nem, nincsen „csak egy pillanatra beugrom a házba”, és nem, nincsen „a teraszról néha lepillantok rájuk”.

  • Eléggé elterjedt veszélyes tévhit, hogy sekély vízbe nem lehet belefulladni. Az igazság az, hogy akár 10 centiméteres víz is halálos lehet, ha a gyerek arccal beleesik, vizet szippant a légutaiba, reflexes légzésleállás következik be nála, ami megakadályozza, hogy kimenekítse magát ebből a veszélyes helyzetből.

  • Szorosan az előbbihez kapcsolódik, hogy sem a medence alja, sem a környezet burkolata ne olyan anyagból készüljön, mely nedvesen csúszóssá, balesetveszélyessé válik.

  • Ja, és a legfontosabb: minél hamarább tanítsuk meg a gyereket úszni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page