top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szexuális mítoszaink 2.

A szexuális élet és a szexuális egészségég talán az egyik olyan terület, amivel kapcsolatban a legtöbb tévhit, mítosz, félreértés és téves információ kering az emberek fejében. Különösen bizonytalan és ingoványos terep, megbélyegzettség és tabu terepe a nemi úton terjedő betegségek kérdése, így aztán még a nyílt, őszinte kommunikáció sem jut szerephez a mítoszok eloszlatásában.

Most nyolc gyakori mítoszról rántja le a leplet az Anyás-Apás. Az előző cikkben négyről, a mostani cikkben a maradék négyről. Nem mintha csak ennyi tévhit keringene a nemi betegségekről, de a többi temérdek mítoszt talán majd egyszer később vesszük sorra.

 

5. A nemi úton terjedő betegségekre nincs hatásos kezelés.

Ez nem igaz, mindazonáltal abban van igazság, hogy egyes nemi úton terjedő fertőzéseket az orvosok képesek kezelni ugyan, de véglegesen meggyógyítani nem. A gyógyítható nemi betegségek közé tartozik a szifilisz, a gonorrea, a klamídia és a trichomoniázis. Szexuális úton (is) terjedhetnek az alábbi vírusok: hepatitisz B, herpesz szimplex vírus (HSV), az AIDS-t okozó HIV és a humán papillómavírus (HPV). Ezek végleges gyógyítására egyelőre nincsenek eszközeink. Meg kell azonban jegyzeni, hogy ezek némelyikével, például a HPV-vel a szervezet immunrendszere maga is képes megbirkózni, főként fiatal korban.


6. Szexuális együttlét során csak akkor kaphatok el nemi betegséget, ha az aktus során a hímvessző a hüvelybe kerül.

Nem ez az egyetlen módja a nemi úton terjedő betegségek továbbadásának, hiszen – ahogyan már szó esett róla a cikk első részében – orális vagy anális szex során, a nemi szervek érintkezésével vagy szexuális játékszerek útján is terjedhetnek a fertőzések.


7. Az AIDS vírusa, a HIV csak meleg férfiak között terjed.

Ez is egy olyan tévhit, mely régóta makacsul tartja magát, holott alapjaiban helytelen. A HIV bárkit megfertőzhet, nemi irányultságtól, etnikai hovatartozástól, életkortól és nemtől függetlenül. Nagyobb az esély a vírus továbbadására, ha a fertőzött maga sincs tudatában fertőzöttségének. Ha ugyanis tudja magáról valaki, hogy fertőzött, partnerével együtt meg tudják tenni a szükséges lépéseket a továbbadás megakadályozására.

A megelőzés fontos módszerek a tesztelés, mely a legtöbb országban ingyenes és anonim.


8. Csak akkor fertőzhetem meg szexuális úton a partneremet, ha tüneteim vannak.

Alapvető tévedés, hiszen a tünetmentes fertőzött is továbbadhatja a vírust szexuális partnerének, sőt az is előfordulhat, hogy ő maga – éppen a tünetek hiánya miatt – maga sincs tisztában azzal, hogy szervezetében jelen van a nemi úton terjedő betegség kórokozója. A helyzetet nehezíti, hogy a nemi úton terjedő fertőzések az esetek igen jelentős részében egyáltalán nem járnak tünetekkel, vagy ha igen, a tünetek sokszor nem jellegzetesek, így a fertőzött sokszor nem is figyel fel ezekre.


Összefoglalva azt mondhatjuk tehát, hogy a nemi úton terjedő fertőzések egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, de az esetek többségében kezelhetők, és hatásos módszereink vannak a megelőzésükre is. A megelőzés szempontjából fontos az óvszerhasználat, a biztonságos szex szabályainak betartása és a tesztelés.


A cikk első részét itt olvashatod.


Forrás: Medical News Today

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page