Anyás-Apás · 2019.10.16 16:00 · 6 perc

Secondary Sisters: segítség áttétes mellrákos nőknek

Két barátnő támogató csoportot indított. A nehezen lefordítható nevű (de azért kicsit lejjebb megpróbálom elmagyarázni, ne aggódj) kezdeményezés célja, hogy olyan nőket segítsenek konkrét információkkal és lelki támogatással, akiknek mellrákja áttétes stádiumba jutott.

És ha már a két fantasztikus nő története kapcsán szóba került, beszélek egy kicsit a IV. stádiumú mellrákról is. Ha már október hagyományosan a mellrák elleni harc hónapja.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nicky Newman és Laura Middleton-Hughes sok mindenben hasonlítanak egymásra. Először is barátnők, másodszor is egyidősek: mindketten 31 évesek. És abban is azonosak, hogy mindkettejüket áttétes mellrákkal diagnosztizálták.

Az angliai Guildfordban élő Nicky „vak pánikként” írja le azt az érzést, amikor orvosa közölte vele a lesújtó hírt. „Még ki sem nyitotta a száját, de máris leolvastam az arcáról, hogy nagy baj van – emlékszik. – A sebész széttárta a karját és azt mondta, hogy sajnálja, de ő itt már nem tud mit tenni.”

De ő és Laura is felállt ebből a helyzetből, és megalakították a Secondary Sisters nevű önsegítő csoportot.

Miért Secondary Sisters?

Az áttétes rák megnevezése az angol nyelvben secondary cancer, innen a csoport nevénel első fele. A sisters nővéreket jelent, ezt nem nagyon kell magyarázni, valószínűleg valami olyasmit hivatott kifejezni, hogy lelki közösséget vállalnak ketten egymással, valamint sorstársaikkal is.

A csoport egyik célja, hogy segítsen megbirkózni a sorstársaknak az áttétes mellrák tényével. „Mi ketten eléggé bizonytalan jövőnek nézünk elébe, de van jövőnk, és ezt a jövőt meg is akarjuk élni – ért egyet a terveiket illetően Nicky és Laura. – Ha pedig még segíteni is tudunk másoknak abban, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben és részt vegyenek a közösség életében, hát az egészen csodálatos érzés.”

Laura betegségét 2014-ben diagnosztizálták, és úgy tűnt, hogy a műtét és a kemoterápia legyőzte a betegséget. Két évvel később azonban a vállfájdalmak hátterében arra derült fény, hogy a betegség visszatért. „Azt az évet rettenetes időszakként őrzöm az emlékezetemben” – mondja Laura.

Nicky azt mondja, hogy nagyobb gyászként élte meg, hogy a betegsége és a kezelés megfosztotta annak a lehetőségétől, hogy valaha is anya lehessen, mint magát a rák diagnózisát.

„Nagyon hálás vagyok az orvosoknak, hogy megadták a lehetőséget, hogy viszonylag normális életet élhessek” – mondja Laura.

Az áttétes (szekunder, másodlagos) mellrákról

Áttétes mellrákról akkor beszélünk, ha a daganat az eredeti helyétől (a mellszövettől) távol jelenik meg. hangsúlyozni kell azonban, hogy vannak olyan esetek, amikor áttétek egyáltalán nem alakulnak ki. Ám vannak olyan esetek is, amikor előbb derül ki az áttétekre és csak utána a mellben lévő daganatra.

Amikor már távoli áttétek is vannak, az orvosok IV. stádiumú betegségről beszélnek.

Miért alakul ki?

A mellrák kezelésének célja – legyen az műtét vagy kemoterápia –, hogy lehetőség szerint mind elpusztítsa az összes ráksejtet. Ám hiába történik a műtét során a kimetszés az ép szövetben, hogy lehetőleg minden beteg sejt eltávolításra kerüljön, nem létezik olyan módszer, mely 100 százalékkal garantálná, hogy minden ráksejt kikerül a szervezetből. Ha pedig akár egyetlen vagy néhány rákos sejt is benn marad, az idővel elszaporodva ismét daganatot hoz létre. Ha a vér- vagy nyirokkeringés útján a test távoli pontjára jut el, akkor a másodlagos daganat, az áttét is az eredeti daganattól távol, a szervezet bármely pontján jelenik meg. Elvileg bárhol, de mégis leggyakrabban a csontokban, a májban, a tüdőben vagy az agyban.

Ennek megfelelőek a tünetek is:

– ha a csontban alakul ki áttét: csontfájdalom jelentkezik, mely sokszor éjszaka a legkínzóbb, megzavarva a beteg éjszakai pihenését

– ha a tüdőben alakul ki áttét: légszomj, állandó száraz köhögés léphet fel

– ha a májban alakul ki áttét: a has jobb oldalán jelentkezik fájdalom, esetleg általános tünetek, fáradtságérzés lép fel

– ha az agyban alakul ki áttét: fejfájás, szédüés vagy hányás hívhatja fel rá a figyelmet

Az áttétes mellrák kezelése során ugyanazokat az elveket és módszereket alkalmazzák, mint az elsődleges daganat esetében.

#mellrák #áttétes #szekunder #secondary_sisters

Forrás: Macmillan Cancer Support

Fotók: BBC

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Gyermeket vártam, de mellrák érkezett – a terhesség alatti mellrákról

Mellrákszűrést már 35 éves kortól!

Mellrákom volt, ne kérdezd, hogy szoptatok-e!

Mellrákkal kapcsolatos további írásokért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük