top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mellrákszűrést már 35 éves kortól!

Már eddig is a szokásosnál fiatalabb életkorban javasolták megkezdeni a mellrákszűrést azon nők esetében, akiknek családjában már fordult elő mellrák. Egy most megjelent kutatás szerint az ő esetükben a szűrés megkezdésének életkorát egészen 35 évre kellene leszállítani.

És míg általában kétévente javasolják a szűrést, olyan családok nőtagjai esetében, ahol már fordult elő mellrák, évente javasolt elvégezni a szűrővizsgálatot (ultrahangvizsgálatot és/vagy mammográfiát).


Az általánosan érvényes irányelvek szerint a szervezett mammográfiás szűrőprogramok 45 és 65 éves kor között kétévente javasolják a vizsgálat elvégzését.


 

Arról már korábban írtam, hogy az újabb adatok szerint idősebb korban is hasznos lehet a mammográfia, hiszen a mellrák az idősebbeket is fenyegeti. Most beszéljünk a mellrák örökletes formái esetében javasolt szűrésről: mikor kell elkezdeni, milyen időközönként kell végezni?


Amikor a mellrák öröklődik

Arról is írtam már egy korábbi posztban, hogy a mellráknak vannak úgynevezett örökletes formái. Ennek a lényege, hogy léteznek az örökítőanyagnak olyan kóros módosulásai (mutációi), melyek nagyban megnövelik a mellrák kialakulásának esélyét. És mivel a mutációk anyáról gyermekre öröklődnek, a mellrák iránti fokozott hajlam is anyáról leányra száll. A mellrák hátterében leggyakrabban azúgynevezett BRCA1- vagy BRCA2-mutáció állhat.

A BRCA1-ről és „testvéréről”, a BRCA2-ről azt kell tudni, hogy úgynevezett tumorszuppresszor gének, ami azt jelenti, hogy normális működésük esetén csökkentik a mellrák előfordulásának az esélyét. Ha azonban e gének szerkezete módosul (úgynevezett mutációk alakulnak ki), akkor a gének többé már nem tudnak eleget tenni ennek a védő feladatuknak, és jelentősen megnövekszik annak esélye, hogy a mutációhordozó személynél élete folyamán valamikor mellrák alakul ki. A gén kóros módosulása generációról generációra öröklődhet, így fordulhat elő, hogy anya és lánya is a betegség áldozatává válik.


Az örökletes mellrák szűrése: mikortól, milyen gyakorisággal?

Az már eddig sem volt kétséges, hogy azokban a családokban, ahol fordult már elő mellrák, vagy igazolt a BRCA1- vagy BRCA2-mutáció jelenléte, mások a mammográfiás szűrés irányelvei. Általánosságban nem kétévente, hanem évente javasolják a szűrést. Az egyes országok gyakorlata némiképpen eltérhet a tekintetben, hogy hány éves korban javasolják az első mellrákszűrést. Eddig a 40 éves korhatár volt a legáltalánosabb, a manchesteri egyetem most megjelent vizsgálata szerint azonban ezt célszerű lenne 35 évre leszállítani.

Ezt a következtetést 86 ezer, 2900 nő adatai alapján vonták le, akik közül 50 esetben diagnosztizáltak mellrákot 35 és 39 éves kor között olyan nőknél, akiknek családjában már fordult elő mellrák. Ez alapján azt javasolják a brit egészségügyi kormányzatnak, hogy az örökletes mellrákkal sújtott családok nőtagjai számára már 35 éves kortól biztosítsák a mellrákszűrést.


Ezt jegyezd meg:
A szervezett mammográfiás szűrőprogramok általában 45 és 65 éves kor között biztosítottak.
Ám ennél fiatalabb és idősebb korban sincs senki bebiztosítva a mellrák ellen.
Olyan családokban, ahol már fordult elő mellrák, fiatalabb korban kezdve és évente javasolt a mellrákszűrés.
Ha felmerül a gyanú, hogy a te családodat is érinti az örökletes mellrák, orvosodtól érdeklődj arról, hogy esetedben indokolt-e az általános szűrési elvek módosítása (fiatalabb életkorban kezdett és gyakrabban végzett vizsgálatok.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page