top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ragaszkodtam hozzá, hogy a kisfiam is jelen legyen a szülésemnél

Korábban már volt itt egy cikk arról, hogy egy anya úgy szervezte meg az otthonszülését, hogy a kislánya is végignézze. Kérdés persze, hogy ez árt vagy inkább használ, mindenesetre most egy celeb is arról számolt be, hogy kifejezetten ragaszkodott ahhoz, hogy 9 éves nagyobbik gyermeke is tanúja legyen kishúga világra jövetelénél.

A mostanában nem igazán színészi teljesítménye, hanem inkább pozitív vagy negatív magánéleti eseményei okán a címlapokra kéredzkedő amerikai színésznő, Hilary Duff szokatlan okkal magyarázta, miért volt számára annyira fontos, hogy a kisfiú is jelen legyen az otthonukban felállított szülőkád mellett.

 

Hilary Duff nemrégiben adott életet harmadik gyermekének, és most egy podcast adásban személyesebb részleteket is nyilvánosságra hozott a szülésről. Most derült ki például, hogy az egész család teljes létszámban jelen volt, és ő határozottan ragaszkodott ahhoz, hogy párja és nagyobb lánya mellett 9 éves kisfia, Luca is lássa, hogyan születik meg fiatalabbik húga, Mae. A színésznő szerint ez azért annyira fontos, mert így fiúként már első kézből megtapasztalhatja, mekkora erő is lakozik a nőkben.

„Azt gondolom, hogy a hozzá hasonló 9 éves fiúk hajlamosak úgy gondolkodni, hogy akárhogyan is van, de mégiscsak nagyobb izmai vannak a férfiaknak, mint a nőknek. Pedig mi, nők rendelkezünk azzal a képességgel, hogy életet adjunk. Ezt fontos témának tartom, hogy beszéljünk arról, hogy az egyenlőség és az erő máshol is lakozhat, mint az izmokban vagy más hasonló férfias dolgokban.”

Igazság szerint a kis Luca majdnem lemaradt a nagy eseményről, és éppen az utolsó pillanatban érkezett ahhoz, hogy tanúja legyen, ahogyan kishúga kicsusszan erre a világra. Így közvetlenül láthatta a szülés nyers valóságát.


Hillary Duff azt mondja, hogy nemcsak arra akarja nevelni a fiát, hogy értékelje és tisztelje a szülés képességét, de egyben azt is szeretné elérni, hogy az élet természetes, normális velejárójaként tekintsen minden olyan testi dologra, mint amilyen a szülés is.

„Ez azért nagyon fontos számomra, mert nyíltan és őszintén mesélek neki arról, milyen erősek a nők, és valójában hogyan is zajlik egy szülés. Minden fontosat tud már például a menstruációról, és szeretném, ha nem lenne tabu számára semmi olyan a téma, ami a női léttel kapcsolatos.”

Tervei között szerepel, hogy minél előbb megismertesse a kisfiúval, hogy sokféle módon lehet szülni, és bármelyiket is választja valaki, mindenképpen megérdemli érte a tiszteletet.

„Szeretném, ha egyszer majd, amikor már gyermeket terveznek a párjával, képes legyen tisztelni a nőnek azt a képességét, hogy életet ad. Teljesen mindegy, hogy erre hol kerül sor, otthon vagy a kórházban. Nem csak egy jó megoldás létezik.”

Te mit gondolsz erről? Utánoznád?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page