top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Partival ünnepeltük meg a lányom első... szülinapját? Nem, az első menstruációját!

Az első menstruáció minden lány életében nagy esemény, a felnőtt nővé válás szimbóluma. Mindenki másként fogadja, vannak, akik a tájékozottság nyugalmával, de még ma is szép számmal vannak olyanok is, akik riadalommal, hirtelen pánikba esve és azt találgatva, milyen titokzatos betegség támadta meg őket. Annyi azonban biztos, hogy bármilyen is az első menstruációra adott reakció, a későbbiekben a menstruációt még ma is minimum tabu övezi, de vannak a világnak olyan pontjai még a XXI. században is, ahol a menstruáció napjai a kirekesztettség időszakát jelentik a nők számára.

Egy anya szokatlan módot talált ki arra, hogy kislányával és annak barátnőivel az élet természetes velejárójaként fogadtassa el a menstruációt: az első vérzés megünneplésére partit rendezett.

 

A négygyermekes anya szerint ugyanis bár a menstruáció a női lét természetes velejárója, még ma is jelentős szégyenérzet és tabu övezi. Ezért aztán elhatározta, hogy 11 éves lányának partit rendez az első vérzés alkalmából, melyre a kislány hasonló korú barátnőit is meghívták. Az édesanya derekasan készült az alkalomra, például vércsepp, egészségügyi betét és női méh alakú konfettik tömegét készítette, és rendelt egy csokiszökőkutat is, ahol speciális piros színű olvasztott csokoládéba márthatták a lányok a pálcikára tűzött pillecukrokat. De a programok között olyan is szerepelt, mint pólófestés piros festékkel, és a partiról minden kislány egy „kezdő csomaggal” távozott, mely egészségügyi betéteken és tamponokon kívül egy, a serdülőkorról szóló könyvecskét is tartalmazott „Ünnepeld a tested” címmel.

„A partin konkrétan nem esett egyetlen szó sem a menstruációról. Csak egy vidám eseménynek szántam, sok-sok piros dekorációval. Pizzát ettünk és muffint, pólót festettünk és hasonlókat. Már a partimeghívót is mosolygó anyaméhekkel díszítettem. A célom az volt, hogy nyílt és őszinte kapcsolatot alakítsanak ki a lányommal, hogy a menstruációval kapcsolatos kérdéseivel is bátran forduljon hozzám.”

Az édesanya a TikTokra is töltött fel videókat az eseményről, ami nagyon sokaknak tetszett, olyannyira, hogy a nagy keresletre való tekintettel eladásra is kezdett készíteni a speciális konfettiből.


Valaki így reagált az ötletre:

„Ez annyira szívmelengető. Hogy őszinte legyek, kissé eloszlatta a félelmeimet azzal kapcsolatban, amikor nálunk lesz aktuális a kérdés.”

Egy másik hozzászóló a saját élményei alapján tartotta remek ötletnek a partit:

„Az én anyukám soha nem beszélt velem a menstruációról, ezért számomra az első menstruáció végtelenül ijesztő és magányos emlék.”

Ám voltak olyanok is, akik szerint előbb meg kellett volna győződnie az anyának arról, mit szól a többi szülő ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza az ötletét:

„Vannak ám olyan szülők is, akik még korainak tartják, hogy ezekről a dolgokról beszéljenek a gyermekeikkel. Így, hogy közzétetted a videót, olyan lányokhoz is eljuthatnak ezek az információk, akiknek a szülei még nem akarták volna szóba hozni a menstruáció kérdését.”

Az anya azt is bevallotta, hogy a lánya első hallásra maga is furcsának találta a menstruációs parti ötletét, de ahogy egyre többet és többet beszéltek a témáról, egyre inkább már ő is akarta, és utólag úgy nyilatkozott, hogy remek buli volt.



A menarchéról

Az első menstruáció időpontját menarchének nevezzük, mely egyénenként változó időpontban, de általában 9 és 15 éves kor között következik be. A lányok átlagéletkora a menarche időpontjában 12,4 év körül van. Hosszabb időt tekintve megfigyelhető, hogy manapság a lányok korábban érnek, mint akár nagymamáik, így az utóbbi évszázadban az első menstruáció időpontja átlagosan akár több évvel is korábbra tolódott.


A menstruáció jelentkezése a serdülőkor, a nemi érés egyik jele, amivel azért fontos, hogy minden lány pontosan tisztában legyen, mert ezt követően elvileg bármikor bekövetkezhet terhesség szexuális érintkezést követően.


A serdülésnek, azaz a pubertásnak ezen kívül más jelei is vannak, melyek közül a legfontosabbak az alábbiak:

  • testi növekedés felgyorsulása;

  • zsírlerakódás a csípőn, combon és fenéktájon;

  • a testszőrzet fokozott növekedése, különösen a lábszáron és a hónaljban;

  • szeméremszőrzet megjelenése.

A mellek növekedése általában átlagosan 2,5 évvel előzi meg az első vérzést. Amennyiben 5 évnél hosszabb idő telik el, az első menstruáció mégsem jelentkezik, célszerű orvoshoz fordulni a késői menarche okának feltárása érdekében.


Fotó: heart.co.uk


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ha cikk elolvasása után úgy érzed, nálatok is ideje beszélni témáról, itt találsz sok-sok hasznos információt és tippet hozzá:


bottom of page