top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nincsenek szabályok, a 10 éves lányom akár hajnalig fennmaradhat

Nem, nem csak szilveszterkor vagy más sátoros ünnepek alkalmával, nem csak néha, hanem amikor csak akar. Ha úgy tartja kedve, akár hajnali ötig is ébren maradhat. Igen, akár iskolaidőben is. Ugye nem meglepő, hogy a TikTok videóban kifejtett nevelési elvekkel kapcsolatban többen komoly fenntartásokat fogalmaztak meg?

A történet végén megtalálod azoknak a korábbi Anyás-Apás cikkeknek a linkjét, melyekből kiderül, miért fontos a gyerekek számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, éjszakai pihenés.

 

De térjünk vissza a @treeeflower nevű TikTok-felhasználóhoz, aki ezt a címet adta a feltöltött videónak: „Nem hagyományos (és ellentmondásos) elvek, melyek szerint a 10 évesemet nevelem”.

„Nincs meghatározott időpontja sem az esti lefekvésnek, sem a reggeli felkelésnek, ami azt jelenti, hogy néha csak hajnali ötkor kerül ágyba.”

Az anya ugyanakkor azt is kifejti, hogy nem szab határt a 10 éves lányának abban sem, hogy mennyit ül a tévé vagy a számítógép előtt, sőt mindenben engedi, hogy a saját döntései alapján cselekedjen. Vannak ugyanakkor furcsának és – különösen a minden más tekintetben tanúsított szokatlanul nagy engedékenység fényében – indokolatlanul szigorúnak tűnő megszorítások is. Ilyen például hogy a kislány nem mehet a barátaihoz ottalvós buliba, sőt még a családtagokat sem látogathatja meg úgy, hogy éjszakára is ott marad náluk. Lehet persze, hogy ez csak azért van, mert az anya még mindig egy ágyban alszik a lányával.

Végül azt is kifejti, hogy úgy neveli a kislányt, hogy mindig kimondja azt, amit gondol, és ne féljen bármilyen helyzetben hangot adni a véleményének.


Az anya saját magát amolyan „crunchy mumnak” minősíti. Ezt a kifejezést elég nehéz pontosan visszaadni magyarul, olyan anyákat jelöl (akik egyébként egyre többen vannak), akik amolyan neohippiként azt vallják, hogy helytelen vagy legalábbis kevésbé jó dolog, ha valamit csak azért vásárolnak vagy tesznek meg, mert az a „mainstream”, azaz tudatosan szembemennek azzal, ahogyan a többség gondolja vagy csinálja.


A Kidspot oldal szerint egy crunchy mum mindent támogat, ami természetes vagy legalábbis ő annak gondolja. Ebben a körben a Kidspot szerzője olyan módszereket és elveket említ, mint a mindenfajta beavatkozás nélküli otthonszülés, a szoptatás addig, amíg a gyerek igényli, tartson bármeddig, akár évekig is, az oltásellenesség, a fiúbabák körülmetélésének ellenzése, a hordozás, a babával egy ágyban alvás, a mosipelus használata vagy ehelyett a pelenka nélküli szobatisztaságra nevelés (EC), a kötődő nevelés, a természetes gyógymódok alkalmazása, az organikus élelmiszerek fogyasztása, illetve esetenként az, hogy gyermekeiket nem adják a szülők iskolába, hanem otthon tanítják őket („homeschooling”).


A videót már közel 1 millióan látták, és a nézőket megosztották a látottak.

„Te alapvetően életképtelen gyereket nevelsz, aki mindig is tőled függ, hiszen nem tanulja meg az alapszabályokat sem”

– írta valaki.


Volt azonban olyan is, aki támogatta ezt a fajta nevelést, mert szerinte semmi bánni vagy szégyellni való nincs abban, ha valaki a társadalmi normáktól, megszokástól, neadjisten beidegződésektől tudatosan elszakadva neveli a gyermekét.

Te mit szólsz hozzá?

Fotó: TikTok


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page