top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem alszik a baba? 5 hiba, amit elkövettél

Ha megkérdezünk egy kisbabás családot, hogy mi volt a legnehezebb számukra az első időszakban, jó eséllyel a legtöbben azt említik, hogy a babájuk rossz alvó volt. Ez pedig az egész család életére és jóllétére kihat, hiszen ha a baba nem alszik, akkor – kis túlzással – azt mondhatjuk, hogy senki nem alszik családban. De az anya biztosan nem persze ami krónikus kialvatlanságot, állandó kimerültséget okozhat.

Alvásszakértők 5 gyakori szülői hibát említenek, ami „rossz alvóvá” teheti a babát, sokszor úgy, hogy a szülők nincsenek is tisztában azzal, hogy a számukra is kimerítő és reménytelen helyzetet ők maguk hozták létre.

 

Egy szülőknek szóló podcastban a The Sleep Mums házigazdái, Cat Cubie és Sarah Carpenter 5 tipikus hibát sorolnak fel. Cat és Sarah 20 éves tapasztalattal rendelkeznek alvási tanácsadóként.


1. Nincs reggeli rutin.

Nagyon sok szó esik a lefekvés előtti, esti rutinról, arról, hogy estefelé már úgy kövessék az események egymást a baba életében, melyek végén ott a nyugodt és problémamentes elalvás. Ugyanakkor alig kerül szóba a reggeli rutin, pedig az alvásszakértők szerinted ez legalább annyira fontos, mint az esti.

Éppen ezért a reggeli pelenkacsere, a nap első etetésre történjen mindig nagyjából azonos időben, és jó indítása lehet a napnak a reggeli fényre való kimozdulás. De ha rossz időjárás vagy más körülmény miatt ez nem valósítható meg, akkor jó helyettesítője lehet az is, ha reggel intenzívebb fényeket alkalmazol a babaszobában.


2. Nemcsak a zaj mértéke, hanem a zaj típusa is fontos

Ha a baba alvásával összefüggésben kerülnek szóba a zajok, akkor a vita általában arra szűkül, hogy lábujjhegyen és suttogva kell-e az egész családnak léteznie a baba közelében, vagy az a jó, ha már nagyon korán hozzászokik az otthona szokásos zajaihoz. egy többet hallunk már a fehér zajról is, ami a zavaró háztartási zajok kizárásának módja lehet a baba számára. Ám a zajok „színpalettája” ennél sokkal színesebb, mi a helyzet például a rózsaszín vagy a barna zajjal?

A rózsaszín zaj természetesebb hangokból áll ugyanúgy, mint a fehér zaj, mint a zizegő levelek, a szél hangja vagy a vonat zakatolása. A rózsaszín zaj egy kellemes, nyugtató hang, melyben minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik. Kiegyensúlyozottan váltakoznak benne a magas és az alacsony frekvenciák. Nevét onnan kapta, hogy ezeken a frekvenciaértékeken a látható fény rózsaszínben jelenik meg.


A barna zaj nem a baba pelenkájából származik, hanem hasonló a rózsaszín zajhoz, de kevesebb magas frekvenciájú hangsávot tartalmaz, így kíméletesebb lehet a kis fülek számára. Lényegében a barna zaj a sokaknak ismerős statikus fehér zajjal rokon, azzal a különbséggel, hogy az alacsony frekvenciájú hangokat megnöveli, a kevésbé kellemes magas frekvenciájú hangokat pedig lehalkítja, így ellensúlyozva az emberi fül természetes hajlamát arra, hogy magasabb frekvenciákat halljon.



3. Nem megfelelő a kiságy paplanja.

Az újszülöttek számára az tartják a legbiztonságosabbnak, ha a lehető legkevesebb dolog van babaágyban, ami a paplanra is vonatkozik. De 6 hónapos kora körül már elgondolkodhatsz, hogy egy megfelelő takaróval vagy paplannal takard be a babát alvás közben. Az alvásszakértők szerint amellett, hogy könnyű vessző természetes alapú takarót érdemes választani, jó ötlet lehet, ha olyan darabot választasz, ami még őrzi a te illatodat.


4. Cumi vagy nem cumi, ez itt a kérdés.

A cumi bizony kétélű fegyver, hiszen megmentheti, de el is szabotálhatja az alvást. Régebben úgy gondolták, hogy a cumi csökkenti a bölcsőhalálos esetek számát, segítenek a koraszülötteken kívül azoknak a babáknak is, akiknek gondot okoz a szopás, emellett praktikusak a stressz oldására és a baba megnyugtatására is. Hat hónapos kor körül azonban, amikor a baba tárgyi tudatossága kezd kialakulni, idegessé válhat, amikor hiányolja a cumiját. Ez azzal járhat, hogy éjszaka többször is megébred emiatt, te pedig kelhetsz fel ugyanennyiszer, hogy visszajuttasd a szájába a cumit. Az alvásszakértők éppen ezért azt javasolják, hogy 5-6 hónapos kora körül próbáld meg leszoktatni a babát a cumizásról, mert ez javíthatja az alvását.


5. Veszekedő szülők mellett nehezen alszik el a baba.

A felmérések szerint a szülők csaknem fele ismeri el, hogy saját gyermekük megszületése után megszaporodtak köztük a viták. Vizsgálatok ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a szülők veszekedése alvászavarokat okozhat bocsánat csecsemőknél. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy ha már vitatkozunk, akkor azt legalább halkan tegyük, de a babaágy felnőtt folytatott mégoly halk vita is hatással lehet a baba alvására – még akkor is, ha azt hisszük, hogy nem hall bennünket. Ha ilyen helyzetben találod magad, vegyél egy nagy levegőt, győződj meg róla, hogy a baba biztonságban van, lépj ki a szobájából és próbáld meg a pároddal folytatott vitákat a nappali órákra halasztani.


Forrás: The Sleep Mums

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page