top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Lehet, hogy nálatok is életveszélyes a babaágy?

Természetes, hogy újdonsült szülőként mindent, de tényleg bármit megtennénk kisbabánk kényelméért. Legszívesebben kipárnáznánk az életét, átvitt és szó szerinti értelemben egyaránt. Ott vannak például a rácsvédő párnák, melyek arra hivatottak, hogy kivédjék, hogy a baba feje vagy más testrésze a rács kemény anyagának ütközzön, vagy keze-lába beszoruljon a rácsok közé.

De nem jelentenek-e ezek a rácsvédők nagyobb kockázatot, mint amekkora védelmet? Mit mondanak erről a szakértők?

 

A szülők azért szeretik a mindenféle színben és mintával kapható rácsvédő párnákat, mert szeretnék megakadályozni, hogy a baba karjai és lábai beszoruljanak a kiságy rácsai közé. Azért is jó ötletnek tűnhetnek, hogy megakadályozzák, hogy a baba feje vagy más testrésze a kiságy kemény rácsaihoz ütődjön. A rácsvédőknek azonban megvannak a maguk kockázatai, amelyek sokkal súlyosabbak is lehetnek, mint amennyi előny várható tőlük.

A rácsvédők ugyanis akár fulladást is okozhatnak.

„Ha a baba arca a rácsvédőhöz nyomódik, ez akadályozhatja a levegővételt, ami oxigénhiányos állapothoz, fulladáshoz vezethet. A baba nyakizmai ugyanis még nem elég erősek ahhoz, hogy a fejét visszahúzza a párnából. Ez oxigénhiányt, azaz hipoxiát okozhat, amikor a baba végül belélegzi az általa kilélegzett szén-dioxidot”

– figyelmeztetnek a szakértők.


Ezen kívül a rácsvédők maguk is eredményezhetik, hogy a baba valamelyik testrésze beszorul a matrac és a rácsvédő közé. A rácsvédőt a babaágyba rögzítő kötések, szalagok is meglazulhatnak és a baba kezére, lábára vagy nyakára hurkolódhatnak – hangsúlyozzák.

Fontos megjegyezni, hogy csak a párnázott rácsvédők a kifejezetten veszélyesek. Tudomásom szerint bár például az Egyesült Államokban már történtek próbálkozások annak meghatározására, hogy egy rácsvédőnek milyen kritériumoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy ne okozzanak nagyobb bajt, mint védelmet, náluk ezekre semmilyen biztonsági szabvány nem vonatkozik.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page