top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem akarok élőzni a szülésemről!

A közösségi oldalakon ma már egyre többen „élőznek”, azaz jelentkeznek be innen-onnan helyszíni videófelvétellel – vagy éppen csak egy kis csevegésre. Ma már az sem számít extrém ritkaságnak, ha valaki élő egyenes adásban akarja közvetíteni a szülését. Az azonban még ma sem megszokott, hogy a család részéről érkezik nyomás arra, hogy a kismama mindenkivel ossza meg azt az élményt, amit nem szeretne megosztani.

Pedig egy nagymama pontosan ezt gondolta, szerinte ha a járvány közbeszólt, és nem lehet ott az unokája megszületésénél, az a minimum, hogy legalább virtuálisan részese lehessen az eseménynek. A lánya azonban messze nem osztotta azt a véleményt, hogy ez alapvető joga lenne egy nagymamának.

 

Egy fiatal nő a neten osztotta meg, mennyire sokkolta, amikor az anyukája azzal állt elő, hogy „élőzzön” a szülőszobából, hogy a család egyetlen tagja se maradjon le a nagy eseményről. Név nélkül megosztott sztorijában elmeséli, mekkora földöntúli boldogsággal töltötte el, amikor megtudta, hogy gyermeket vár. Még csak a 16. hétben jár ugyan, de máris rettegéssel és szorongással tölti el a szülés gondolata. Nem, nem magától a szüléstől fél, hanem attól, hogyan oldja meg azt a konfliktust, hogy a járvány okozta korlátozások miatt nagyon behatárolt azok köre, akik ott lehetnek vele a kórházban. A kórház ugyanis megtiltotta a látogatást, ami nagyon érzékenyen érintette a kismama anyukáját, a leendő nagymamát. Így az az ötlete támadt, hogy a párnak élőben kellene közvetítenie a szülőszobában történteket, hogy azt a család apraja-nagyja figyelemmel kísérhesse. Ő azonban kerek perec nemet mondott a kérésre.

„Senki nem fogadta túl jól az elutasítást, de leginkább az anyukám szívét törte össze, hogy valószínűleg nem lehet ott a kórházban. Azt mondta, hogy nem szeretne khmmm... mindent látni a maga natuális valóságában, csak látni az arcunkat és hallani az unokája első sírását és hasonlókat.”

Ám az anya nem akarja senkivel megosztani ezeket a nagyon intim pillanatokat:

„Nem akarok még azon is problémázni szülés közben, hogy a családom mit lát és mit nem lát a Zoomon. Ez számomra egy nagyon személyes esemény, és elborzaszt a gondolat, hogy valaki a tolófájások közben az arcomba bámul a családból, esetleg szem- és fültanúja lesz, ha nem megy minden problémamentesen, vagy azt figyeli, hogyan teszik a babát a mellkasomra.”

A kommentelők szinte egyöntetűen egyetértettek abba, hogy joga van azt mondani a leendő nagymamának, hogy szeretné maguknak megőrizni ezeket a pillanatokat.


Valaki ezt írta:

„Kerek perec mondd meg az anyukádnak, hogy szülés közben semmit nem láthat. Szülés után lesz majd egy videó-chat, amint összeszeded annyira magad, hogy képes leszel erre. Ha akkora s...fej, hogy még ez sem győzi meg, hivatkozz egyszerűen a kórházi szabályokra vagy az orvosokra.”

Más így fogalmazott:

„Jaj, ne... ez a legrosszabb ötlet, amit valaha is hallottam. Lőjetek pár jól sikerül fotót a babáról meg rólad, amint a karodban tartod. Ezen kívül semmilyen egyéni kívánságot nem vagy köteles kielégíteni. Ez a te szülésed, és nem kell mindent teljesítened, amit a rokonság kitalál. Mondd meg, hogy neked egyszerűen így komfortos. és ennyi. A szülőszobában jelen lenni kiváltság, nem pedig alapvető emberi jog.”

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page